Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάτμηση άρτιου οικοπέδου μετά το 1985


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους.Θα ήθελα τη γνώμη σας για ένα θέμα στο οποίο πρέπει να δώσω μια απάντηση μέχρι αύριο.Σε έναν οικισμό υπάρχει ένα οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 1600 περίπου τμ το οποίο ανήκε σε 2 παππούδες που έχουν πεθάνει.Τα παιδιά τους θέλουν τώρα να προχωρήσουν σε αποδοχή κληρονομιάς και να προχωρήσουν σε κατάτμηση για να πάρουν ο καθένας το δικό του κομμάτι από το οικόπεδο.Είναι 4 παιδιά.Οι όροι δόμησης της περιοχής λένε αρτιότητα 300 τμ και πρόσωπο σε δρόμο 12μ αν η κατάτμηση του οικοπέδου γίνει σήμερα.Αν κάνουν λοιπόν την κατάτμηση οι 2 απο αυτούς δεν έχουν αρτιότητα.Πώς προχωράνε??Η συμβολαιογράφος πρότεινε τη λύση της σύστασης κάθετης ιδιοκτησίας.Ποιά είναι η γνώμη σας??Να κάνουν αποδοχή όλου του οικοπέδου και οι 4 και μετά να κάνουν τη σύσταση?Να κάνουν αποδοχή οι 2 που έχουν αρτιότητα τα δικά τους κομμάτια και οι άλλοι 2 ότι μείνει και μετα να προχωρήσουν οι τελευταίοι σε κάθετη??

Link to comment
Share on other sites

Το οικόπεδο είναι ενιαίο εάν κατάλαβα σωστά, δηλ. οι παππούδες ήταν εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτήτες. Οπότε κομμάτι του ενός και κομμάτι του άλλο δεν υπάρχουν για τους κληρονόμους, είναι εξ αδιαιρέτου συν/τες στο συνολο του οικοπέδου. Επομένως σίγουρα πρέπει να κάνουν την αποδοχή των μεριδίων τους και εν συνεχεία να κάνουν είτε κατάτμηση και κάθετη ανα δύο, είτε κάθετη στο σύνολο (ώστε να έχουν όλοι πρόσωπο στον δρόμο, είναι πιο πρακτικό)

Link to comment
Share on other sites

Βασικο θέμα ειναι να δοθει τετοια λυση ωστε να υπαρξουν τα περισσοτερα δυνατον μ2 για δομηση.Ενα ενιαιο οικοπεδο εχει μεγιστο 400μ2 δομηση.Οσες καθετες και να κανεις εκει, το συνολο των 400 μ2 δεν αλλαζει.Αν γινουν 2 οικοπεδα τοτε προφανως εχεις 400 μ2 και αλλα 400 μ2 δομηση.Δες λοιπον αν γινεται να αποδεχθουν καθε οικογενεια ξεχωριστα ενα οικοπεδο (οτι οι παπουδες ειχαν ξεχωρισει απο παλια την ιδιοκτησια τους) και μετα τα 2 παιδια απο καθε οικογενεια να κανουν καθετη (εφοσον το προσωπο στο δρομο, που δεν μας το εχεις πει, ειναι μικροτερο των αναγκων της κατατμισης) και ετσι να εχουν μεγαλυτερη δομηση.

Link to comment
Share on other sites

Το περί περιορισμού της δόμησης των οικοπέδων στα 400 τ.μ. από που προκύπτει συνάδελφε?

Link to comment
Share on other sites

Ειναι το γνωστο πανω οριο δόμησης για κατοικιες εντος και εκτος οικισμου:

 

ΠΔ ΦΕΚ 181 Δ (για τα εντος οικισμου)

'Αρθρο 5 : Γενικοί όροι δόμησης

"2. Μέγιστο ποσοστό κάλυψης και συντελεστής δόμησης:

 

β) Επιτρέπεται η ανέγερση κτιρίων με συντελεστή δόμησης που κλιμακώνεται προοδευτικά και ανάλογα με την επιφάνεια του οικοπέδου ως εξής: - για τα πρώτα 100 μ2 επιφάνειας του οικοπέδου, ο συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 1.60.

- για τα επόμενα 100 μ2 επιφάνειας του οικοπέδου, ο συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 0.80.

- για τα επόμενα 100 μ2 επιφάνειας του οικοπέδου, ο συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 0.60.

-για το πέραν των 300μ2 τμήμα επιφάνειας του οικοπέδου, ο συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 0.40.

Η συνολική επιφάνεια ορόφων στο οικόπεδο για κύρια και βοηθητικά κτίρια δεν μπορεί να υπερβεί τα 400 μ2.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σωστό, ευχαριστώ συνάδελφε, απλώς επειδή η συνάδελφος δεν προσδιόρισε το πολεοδομικό καθεστώς στον οικισμό, σκέφτηκα μήπως υπάρχει κάποιος τέτοιος κανόνας για όλα τα οικόπεδα.

Ας μας προσδιορίσει λοιπόν η συνάδελφος τις διατάξεις στις οποίες υπόκειται ο οικισμός. Υπάρχει περίπτωση να έχει γίνει πολεοδόμηση και πράξη εφαρμογής?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.