Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας προωθεί το ΥΠΕΚΑ


achille

Recommended Posts

ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ: n Η ίδρυση Ειδικής Υπηρεσίας Εξυπηρέτησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων για επενδύσεις που δεν µπορούν να ενταχθούν στο fasttrack. Της υπηρεσίας προΐσταται υπάλληλος του ΕΟΤ µε βαθµό διευθυντή.

 

Η υπηρεσία αυτή θα ενηµερώνει και θα πληροφορεί τους επενδυτές για το θεσµικό, νοµοθετικό,φορολογικό και χρηµατοοικονοµικό πλαίσιο των τουριστικών επενδύσεων, καθώς και για τις ενέργειες που απαιτούνται για την αδειοδότηση των δραστηριοτήτων αυτών και την ένταξή τους σε υφιστάµενα επενδυτικά προγράµµατα ή σχεδιασµούς.

 

Συγκεκριµένα, θα λειτουργεί ως υπηρεσία µιας στάσης (one stop shop) για την έκδοση των αδειών και την παροχή των εγκρίσεων που είναι απαραίτητες για την έναρξη λειτουργίας των εγκαταστάσεων: ειδικής τουριστικής υποδοµής ανεξαρτήτως µεγέθους, των κυρίων τουριστικών καταλυµάτων δυναµικότητας άνω των 300 κλινών, των σύνθετων τουριστικών καταλυµάτων και των ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας, καθώς και όλων των τουριστικών εγκαταστάσεων που ανεγείρονται επί δηµοσίων ακινήτων τα οποία διαχειρίζονται η ΕΤΑ, η ΚΕ∆ ή και οποιοσδήποτε άλλος οργανισµός του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα.

 

Η ίδρυση εντός της Ειδικής Υπηρεσίας Εξυπηρέτησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων ενός Πολεοδοµικού Γραφείου,το οποίο θα επιλαµβάνεται της έκδοσης και αναθεώρησης οικοδοµικών αδειών για τις µεγάλες και σύνθετες τουριστικές επενδύσεις και τις επενδύσεις που πραγµατοποιούνται σε δηµόσια ακίνητα προκειµένου να επιταχύνονται οι σχετικές διαδικασίες.

 

Στην αρµοδιότητα του γραφείου θα ανήκουν η έκδοση και αναθεώρηση των οικοδοµικών αδειών, ο έλεγχος των µελετών και ο έλεγχος και η επιβολή προστίµων γιατην κατασκευή αυθαίρετων κτισµάτων.

 

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ είναι η σύσταση µιας Κεντρικής Συντονιστικής Οµάδας για την αδειοδότηση των τουριστικών επενδύσεων, που θα περιλαµβάνει γενικούς γραµµατείς και υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων Πολιτισµού και Τουρισµού και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής και θα παρακολουθεί, θα συντονίζει και θα επιλύει προβλήµατα της αδειοδοτικής διαδικασίας.

 

Στο επίκεντρο της νοµοθετικής ρύθµισης του υπουργείου Πολιτισµού και Τουρισµού βρίσκεται η ανάπτυξη και στη χώρα µας τουριστικών κατοικιών µε τη µορφή σύνθετων καταλυµάτων. Μέσω του σχεδιασµού αυτού, η κυβέρνηση επιδιώκει τη δηµιουργία µόνιµων δεσµών µε ξένους επισκέπτες. Ειδικότερα, δηµιουργούνται και στην Ελλάδα τα «σύνθετα τουριστικά καταλύµατα» (mixed use resorts), τα οποία θα περιλαµβάνουν ξενοδοχεία, εγκαταστάσεις άθλησης και αναψυχής και επιπλωµένες τουριστικές κατοικίες.

 

Τα καταλύµατα αυτά θα αναπτύσσονται σε εκτάσεις ίσες ήµεγαλύτερες των 150.000 τ.µ., ενώ τα ξενοδοχεία που θα περιλαµβάνονται σε αυτά θα κατατάσσονται στην κατηγορία των πέντε ή τεσσάρων αστέρων. Οι τουριστικέςεπιπλωµένες κατοικίες δεν θα υπερβαίνουν στο σύνολό τους το 35% τηςσυνολικά δοµούµενης επιφάνειας.

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ.

Τα σύνθετα τουριστικά καταλύµατα θα διέπονται υποχρεωτικάαπό Κανονισµό Συνιδιοκτησίας και Λειτουργίας, ο οποίος θα καταρτίζεται µε συµβολαιογραφική πράξη από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου και θα εγκρίνεται από τον υπουργό Πολιτισµού και Τουρισµού έπειτα από πρόταση του ΕΟΤ. Με τον κανονισµό αυτόν, ο οποίος θα µεταγράφεται µαζί µε την πράξη σύστασης των κάθετων και οριζόντιων ιδιοκτησιών, καθορίζονται κυρίως:

 

  • Ο φορέας διαχείρισης και λειτουργίας του τουριστικού σύνθετου συγκροτήµατος και τα ζητήµαταπου αφορούν τη διοίκησή του, καθώς και την εποπτεία και την άσκηση ελέγχου επί των επιµέρουςαυτοτελών διηρηµένων ιδιοκτησιών.
     
  • Τα δικαιώµατα και οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών των αυτοτελών διηραιµένων ιδιοκτησιών και οι περιορισµοί της ιδιοκτησίας τους.
     
  • Οι κοινές δαπάνες και οτρόπος υπολογισµού και κατανοµής τους στους ιδιοκτήτες των αυτοτελών διηρηµένων ιδιοκτησιών, ο τρόπος και το είδος εκµετάλλευσης των κοινόκτητων χώρων, έργων και υπηρεσιών και κάθε άλλη αναγκαία λεπτοµέρεια. Σύµφωνα µε το νοµοσχέδιο, όσοι αποκτούν αυτοτελείς διηρηµένες ιδιοκτησίες ή οιµισθωτές των κατοικιών δεσµεύονται αυτοδικαίως από τον εγκεκριµένο Κανονισµό Συνιδιοκτησίας και Λειτουργίας και υπόκεινται στις κυρώσεις πουαυτός προβλέπει σε περίπτωση παράβασής του.

 

ΟΡΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ. Τίθενται οι όροι δόµησης και χωροθέτησης των σύνθετων τουριστικών καταλυµάτων που θα περιλαµβάνουν και τουριστικές κατοικίες.

 

Συγκεκριµένα, γιατη χωροθέτησή τους εκδίδεται κοινή απόφαση των υπουργών ΠΕΚΑ και Πολιτισµού - Τουρισµού, µε την οποία καθορίζονται οι ειδικότερες κατηγορίες έργων, δραστηριοτήτων και εγκαταστάσεων που πρόκειται να ανεγερθούν στην έκταση του σύνθετου τουριστικού καταλύµατος. Επίσης τίθενται και οι περιβαλλοντικοί όροι.

 

Η χωροθέτηση σύνθετων τουριστικών καταλυµάτων στα µικρά νησιά απαιτεί ελάχιστη επιφάνεια εκτάσεων 50.000 τ.µ. Από τη ρύθµιση αυτή εξαιρούνταιη Κρήτη, η Κέρκυρα και η Ρόδος.

 

ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ. Σύνθετα τουριστικά καταλύµατα µε τουριστικές κατοικίες επιτρέπεται να χωροθετούνται και εντός εγκαταλελειµµένων οικισµών προ του 1923 ή σε οικισµούς κάτω των 2.000 κατοίκων, σε συνδυασµό µε την ανάπλαση τµήµατος ή και του συνόλουτου οικισµού.

 

Ο συντελεστής δόµησης

 

Τα σύνθετα τουριστικά καταλύµατα υπόκεινται στους όρους και περιορισµούς τής εκτός σχεδίου δόµησης τουριστικών εγκαταστάσεων. Ο συντελεστής δόµησης είναι ενιαίος για το σύνολο του καταλύµατος και δεν µπορεί να υπερβαίνει το 0,15 της συνολικής επιφάνειας της έκτασης.

 

Εφόσον ο υλοποιούµενος συντελεστής δόµησης είναι µικρότερος και δεν υπερβαίνει το 0,10 τής συνολικής επιφάνειας, το ποσοστό των τουριστικών επιπλωµένων κατοικιών καθορίζεται στο 45% της συνολικά δοµούµενης επιφάνειας του σύνθετου τουριστικού καταλύµατος. Το ποσοστό αυτό προσαυξάνεται σε 65% όταν ο συντελεστής είναι ίσος ή µικρότερος του 0,05.

 

Με κοινή απόφαση των υπουργών ΠΕΚΑ και Πολιτισµού - Τουρισµού, µπορεί να καθορίζονται ειδικές ενεργειακές προδιαγραφές για τα σύνθετα τουριστικά καταλύµατα, ιδίως όσον αφορά την εξοικονόµηση νερού, τη διαχείριση των αποβλήτων και την εν γένει ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και εγκαταστάσεων που περιλαμβάνονται σε αυτά.

 

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4630026

Link to comment
Share on other sites

το θέμα συσχετίζεται και με παλιότερο άρθρο περί ενδιαφέροντος των Ρώσων για εξοχικές κατοικίες σε περιοχές φιλέτα ?????

Μήπως είναι μια μορφή τρίπλας με το δεν " πουλάμε ελληνική γή " ?????

Και με αυτό που είναι πάνω στη "γη" ....Τι γίνεται????

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.