Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυτονομία


Recommended Posts

Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι,σ ενα χωριό σ ένα μικρό σπίτι 40τμ μπόρεί καποιος να εγκαταστήσει φωτοβολταικό για να λειτουργεί το ξυγείο του,κουζίνα και καμια 10 λάμπες.Να το χρησιμοποιεί χωρίς να πουλάει το ρεύμα στη ΔΕΗ.Πόσο ισχύ πρέπει να έχει;Mπαταρία;Μετατροπή ρεύματος;Ευχαριστω....

Link to comment
Share on other sites

Πρεπει να κανεις ενα υπολογισμο της ενεργειας που θα απαιτεις ωστε να διαστασιολογησεις το αυτονομο συστημα σου.

Δλδ WattΧΩρες για να βγαλεις Kwh απαιτησης.

Link to comment
Share on other sites

Ναι σίγουρα,την ενεργεια που θα παράγω δεν πρεπει να την αποθηκεύω;Δεν πρέπει να μετασχηματίζω και το ρεύμα;

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου, σίγουρα θα χρειαστείς μπαταρίες.

 

Η πρόταση μου είναι να χρησιμοποιήσεις γκάζι για κουζίνα και πιθανώς για το ψυγείο. Αυτό θα σου κόψει μεγάλο ποσοστό από την απαιτούμενη ενέργεια. Σε συνδιασμό με λάμπες χαμηλής κατανάλωσης θα είσαι καλά. Έτσι θα μειωθεί το κόστος σου αρκετα.

Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά τη διαστασιολόγηση που είδα στο site.

 

Το να βάλεις τόσο φθηνούς inverters τετραγώνου σημαίνει ότι αν χρησιμοποιήσεις ηλεκτρικές συσκευές με επαγωγικά φορτία μπορεί και να τους πάρεις στο χέρι. Αν και δε νομίζω ότι χρειάζονται καν επαγωγικά φορτία. Απλά ξεπερνάς την ονομαστική τους ισχύ ,υπερθερμαίνονται και καίγονται. Εχω δει αρκετούς καμμένους. H συμπεριφορά σε περίπτωση βραχυκυκλώματος είναι παρόμοια. Φυσικά αντιμετωπίζεται με ασφάλειες. Αλλά σε τόσο οικονομικά συστήματα ας μη γελιόμαστε εδω δε βάζουν ασφάλειες στις μπαταρίες. Κρατάω μια μική επιφύλαξη γιατί ίσως στα λεφτά αυτά να υπάρχουν και inverters με προστασία και να μου διαφεύγει.

 

Όσον αφορά τις μπαταρίες μάλλον σύντομα θα τις πάρεις στο χέρι παρά τις προδιαγραφές τους.

 

1)Γιατί οι πηγές απέχουν πολύ απ'το να δώσουν το προτεινόμενο ρεύμα φόρτισης για 200Αh μπαταρίες

 

2)Γιατί οι απλοί inverters τετραγώνου δεν έχουν τα 3-4 διαφορετικά επίπεδα φόρτισης που απαιτούνται για τη σωστή φόρτισης μπαταριών. Βασικά δεν είναι καν chargers

 

Να πω επίσης ότι η γεννήτρια δεν είναι κάτι optional σε αυτές τις περιπτώσεις. Είναι απαραίτητη.

 

Μπορώ να βρω και άλλα σφάλματα στη διαστασιολόγηση αλλά θα σταματήσω εδώ.

 

Ας μην αντιμετωπίζεται το αυτόνομο όπως στο διασυνδεδεμένο. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

 

Το σύστημα με το "χιλιαρικάκι" πέρα απ'το ότι θα χεις τις μισές μέρες του χρόνου black out(Δεν είδα o inverter να είναι και charger για να μπορεί να φορτίσει μέσω της γεννήτριας) θα χρειαστεί αντικατάσταση σχετικά σύντομα.

 

Η απάντηση μου προς το Leon για να κλείσω είναι η εξής. Υπάρχει αξιοπιστία σε αυτά τα συστήματα και αυτή τη στιγμή υπάρχουν ξενοδοχεία και χωριά αυτόνομα. Αλλά υπάρχει και περιπλοκότητα. Δεν είναι χαζοί στην SMA, Χandrex,Outback,Victron και άλλες εταιρίες που έχουν διαθέσει τόσους πόρους σε έρευνα για τη σωστή διαχείριση των μπαταριών.

 

Όλα είναι δυνατά. Και κουζίνα ακόμα να θες να καλύψεις και ηλεκτρικό θερμοσίφωνα γίνεται. Και μοτέρ πισίνας και 20 κλιματιστικά.

 

Από κει και πέρα όμως ξεφεύγει το κόστος. Σωστά είπε ο Tom σε τέτοιες εφαρμογές συνήθως συμφέρει οικονομικά να αλλάξεις κάποια πολύ ενεργοβόρα φορτία.

Link to comment
Share on other sites

markosgr επειδή κατάλαβα ότι το 'έχεις' το θέμα εσύ προτείνεις λάμπες χαμηλής κατανάλωσης και το ψυγείο και η κουζίνα με γκάζι;

Link to comment
Share on other sites

Ναι θα λεγα ότι το να υποστηρίξεις μια κουζίνα της τάξεως των 5kW χρειάζεσαι εξίσου ένα ισχυρό μηχάνημα(inverter) αλλά και μεγάλης χωρητικότητας μπαταρίες.

 

Λογικά πας σε 48βολτη συστοιχία και όχι 12 ή 24

 

Και χοντρικά αν μιλάμε για 5-6kW αντιστάσεις σημαίνει ότι θα "τραβάς" για συνεχή χρονικά διαστήματα 100Α και πάνω απ'τις μπαταρίες. Αυτό σημαίνει ότι οι μπαταρίες σου για να μην έχουν φθορά θα πρέπει να είναι 500Ah με 1000Αh ανάλογα το τύπο.

 

Αν τα βάλεις όλα κάτω μπορεί και να ανέβεις 7000 euro κόστος ,άρα με 1000euro βάζεις μια κουζίνα γκαζιού που μαγειρέυει και πιο ωραία!

 

Το ίδιο ισχύει και για τον ηλιακό.

 

Το ψυγείο όπως και τα κλιματιστικά παίζει μεγάλο ρόλο να είναι ενεργειακής κλάσης Α+

 

Τα παραπάνω είναι χοντρικά μεγέθη απλά για να καταλάβεις

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.