Μετάβαση στο περιεχόμενο

markosgr

Members
  • Περιεχόμενα

    29
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by markosgr

  1. jkapitsas Αλλά εμείς δίναμε την ΠΛΗΡΗ μελέτη πρόβλεψης απόδοσης για τα επόμενα 30 χρόνια ΑΝΑ ΜΗΝΑ, όπως αυτή έβγαινε από το ειδικό software της Solyndra Marketing. Το πανεπιστήμιο της Γενεύης μελετάει αυτό το θέμα πολλά χρόνια μέχρι να βγει το πανάκριβο pvsyst και παρ'ολαυτά πέφτει λίγο έξω. Τόσα πανάκριβα λογισμικά ακόμα και το παλιό pvgis έπεσε έξω. Εκτός και αν στήνατε πυρανόμετρα,ανεμόμετρα και κάνατε πλήρη ενεργειακή μελέτη τότε μάλλον και σεις μια απλή εκτίμηση δίνατε όπως κάνουμε όλοι βασιζόμενα σε προγράμματα εξομοίωσης. κρατάμε ένα ικανό απόθεμα και εάν κάτι συμβεί μπορούμε να αντικαταστήσουμε ένα ή περισσότερα πάνελ στο έργο του πελάτη. Σας ξέμεινε απόθεμα το οποίο δεν έχετε τρόπο να το "σπρώξετε" στην αγορά αυτή τη στιγμή(αμφιβάλω αν παραγγείλατε έστω και ένα πάνελ μετά την είδηση της πτώχευσης). Ποιός θα βαζε πάνελ ακόμα και σε 3kwp διασυνδεδεμένο χωρίς εγγύηση απόδοσης? Αν συμβούν βλάβες σε πάρκα με solyndra κερδισμένοι βγαίνετε!Αφού όπως λες τα έξοδα θα τα καλύψει η ασφάλεια. Λοιπόν δε το κάνετε απ'τη καλή σας καρδιά όπως το παρουσιάζετε. Διαφορετικά θα έπρεπε να τα χαρίζατε. Δεν επιτίθεμαι απλά εδώ δεν είναι ούτε e-shop ούτε έκθεση για να διαφημίζουμε εταιρίες. Και θεωρώ ότι αυτό που κάνεις είναι εντελώς άστοχο να παραθέτεις μαρκετίστικα επιχειρήματα σε ένα site μηχανικών. Οσο καλά και να το κάνεις (που το κάνεις πολύ καλά!), εμείς δεν είμαστε πελάτες που ούτε τεχνικό κριτήριο διαθέτουμε ούτε γνώση της αγοράς.
  2. Ενα μικρό ποσοστό της ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια του φ/β ανακλάται απ'το κρύσταλλο ή τις κυψέλες. Αυτό έχω καταλάβει ότι θεωρεί το πρόγραμμα IAM. Δε το περιλαμβάνω στους υπολογισμούς μου. Θεωρώ ότι περιλαμβάνεται στο αρκετά απαισιόδοξο 14% του Pvgis. Αντί του «near shadings according to strings» να υπολογίσω το «near shading factor on global»....?? Εχεις την έκδοση 4? Το ίδιο πράγμα μάλλον είναι. Το help δε βοηθάει και ιδιαίτερα
  3. Armageddon να σου πω πως θα υπολόγιζα εγώ τη δική σου τη περίπτωση. 1) Μέσω τους pvgis του νέου βλέπω την ετήσια απόδοση σε κιλοβατώρες. 2) Κόβω ένα ποσοστό ανάλογα τη κλίση και το προσανατολισμό. Μέσω της καρτέλας Orientation του pvsyst κοιτάζω το loss by respect to optimum. 3) Μετά κόβω και τις σκιάσεις μου. Εφόσον χρησιμοποιώ solar edge δεν υπολογίζω με linear shadings (αυτό το χρησιμοποιώ μόνο αν έχω άμορφου πυριτίου). Υπολογίζω με "according to module strings". Μόνο που πλέον το κάθε string μου θα είναι ένα πάνελ. Άρα στο τρισδιάστατο μοντέλο χωρίζω την επιφάνεια μου σε αριθμό partitions όσα είναι και τα φ/β μου. Αν έχω έκδοση 5 to fraction for electrical effect το βάζω στο 70%. 4) Τρέχω κανονικά τη προσομοίωση μου βάζοντας στη τύχη inverter και φ/β γιατί το μόνο που με ενδιαφέρει απ'το report που θα πάρω είναι στην τέταρτη σελίδα του report το ποσοστό "near shadings according to strings". Κόβω λοιπόν και αυτό το ποσοστό. 5) Τέλος κόβω και ένα 7-8% γιατί δεν κάνω εκτίμηση για το τι θα παράγουν τα φ/β τώρα αλλά το μέσο όρο για 25 χρόνια. Και ασχέτως που πολλοί δε το λαμβάνετε τώρα υπ'οψιν, τα φ/β σε 25 χρόνια θα χουν μείωση της απόδοσης τους. Εγώ την εκτιμάω σε 14-18%. Αυτή η μείωση έρχεται γραμμικά. άρα μπορώ να θεωρήσω ότι ο μέσος όρος θα είναι το 7%-9%. Αυτό βέβαια εξαρτάται και απ'το τι ποιότητας φ/β έχουμε. Πάντως να γνωρίζετε ότι όσοι εκτιμήσατε kWh/kWp ετησίως πχ 1250 και αυτό συμπίπτει μετα αποτελέσματα του πρώτου χρόνου. Τότε μη χαίρεστε ,κάνατε λάθος Βέβαια αυτό είναι κάτι που ίσως δε το προσέξει ιδιαίτερα ο πελάτης και θα φανεί πολύ αργότερα. Και αφού έχω κόψει ότι έχω κόψει έχω φτάσει στο τελικό νούμερο. Όπως κατάλαβες δεν εμπιστεύομαι το pvsyst παρά μόνο για πολύ συγκεκριμένα πράγματα.
  4. Ακόμα δεν έχω καταλάβει γιατί δεν επιδοτούνται οι εγκαταστάσεις με Ελληνικά φ/β με καλύτερη τιμή πώλησης... Έχουμε τρελαθεί στις εισαγωγές από τους φίλους μας τους Γερμανούς.
  5. silver_bullet λογικά η Sunpower και η κάθε sunpower μπαίνει μέσα τα πρώτα χρόνια. Οι εταιρίες που ξεκινάνε τώρα κρατάνε χαμηλά τη τιμή τους ενώ παράλληλα επενδύουν τεράστια ποσά για marketing για να αρχίσουν να κερδίζουν εμπιστοσύνη και να γίνονται ανταγωνιστικές. Κάποιοι δεν αντέχουν αυτό το αρχικό βύθισμα και πτωχεύουν. Κάποιοι άλλοι αντέχουν. Οι οικονομολόγοι τα γνωρίζουν καλύτερα. Ο μέσος μηχανικός στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο ο πωλητής κοιτάζει να "ξεγελάσει" τον επενδυτή για να πάρει τη δουλειά. Να του πουλήσει το noname ή το σουπερ πρωτοποριακό "πανέλο" που μόλις βγήκε περνώντας λίγο πολύ την ιδέα ότι πρέπει να είσαι στόκος να τα σκάσεις σε ακριβά επώνυμα φωτοβολταικά. Ένας συνάδελφος σε αυτό το φόρουμ συγκεκριμένα ανέφερε το εξής: Συγγνώμη αλλά θα το πω: Να πάρει Sanyo με 1,85 όταν μπορεί να βάλει κάτι άλλο με 1,15? Και τα 7.000€ σε 10kW πότε θα τα πάρει πίσω? Kαι ναι και η Sanyo εξαγοράστηκε από τη Panasonic. Κλεισίματα και συγχωνεύσεις θα γίνουν σωρηδόν. Και ίσως να ακούγομαι δυσοίωνος αλλά η εκτίμηση μου είναι ότι οι περισσότερες εταιρίες που παράγουν σήμερα φ/β θα χουν κλείσει σε 10-20 χρόνια . Η εκτίμηση μου βασίζεται στο πως λειτουργεί η αγορά τα τελευταία 100 χρόνια. Και η παγκόσμια αγορά των φ/β δεν είναι ακόμα ώριμη. Για την ακρίβεια μου θυμίζει εποχιακό προιόν. Έγινε ένα μπαμ και δημιουργήθηκαν 200 εταιρίες να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση. Μόνο που η ζήτηση για τα φ/β δεν είναι όπως με τα αυτοκίνητα ή τους υπολογιστές. Μοιραία κάποια στιγμή θα μειωθεί. Τότε πάω στοίχημα ότι πολλοί θα ψάχνονται που στα φ/β τους έχουν αρχίσει και οξειδώνονται οι χαλκοδιάδρομοι λόγω κακής εφαρμογής και η εταιρία που τα βγαλε έχει κλείσει προ πολλού. Όταν έρθει αυτή η στιγμή θα προτιμούσα να έχω στο πάρκο μου φ/β επώνυμης ισχυρής εταιρίας που ασχολείται και με άλλες δραστηριότητες, παρά φ/β Yasumitso. Φυσικά στο Ελλάδα τον μηχανικό η τον πωλητή δεν τον ενδιαφέρει αυτό γιατί πολύ απλά "Ρε φίλε εγώ τα λεφτά τα πήρα και σε 20-25 χρόνια ποιός ζει ποιός πεθαίνει! Λες και θα φταίω εγώ αν κλείσει ανώνυμη πολυεθνική" Και γω επαναλαμβάνω θα πούλαγα και solar edge και solyndra και κινέζικο ή το οτιδήποτε. Αλλά θα θεωρούσα σωστό ο πελάτης μου να ξέρει και τα ρίσκα και όχι να του παρουσίαζω ότι θα είναι κορόιδο αν αντί για Sunpower πάρει Sanyo λόγω τιμής και specs. Γιατί μετά θα ήμουν υπόλογος απέναντι του.
  6. Και η SAAB μπορεί να κλείσει και η Μercedes μπορεί να κλείσει και η SONY μπορεί να κλείσει. Εδώ κλείνουν ένα-ένα τα goodys Αλλά πας με τις πιθανότητες. Και για πες μου θεωρείς ότι για παράδειγμα έχει ίδιες πιθανότητες να πτωχεύσει η Μitsubishi με την Sunpower? Η μια έχει κύκλο εργασιών 80 ετών και η άλλη 5... Προχθές ένας πελάτης μου λεγε για μια άλλη προσφορά με φ/β μιας νέας γερμανικής εταιρίας που τώρα βγήκαν και είναι εφάμιλλα με τα Sanyo, και τα Schuco που πρότεινα εγώ και κατώτερα είναι όσον αφορά την απόδοση τους και πιο ακριβά. Δλδ το ότι ξαφνικά βγήκαν 200 μάρκες φ/β και οι μισές δε θα υπάρχουν αύριο μεθαύριο δε το αναλογίζεται κανένας? Ας υποθέσουμε ότι βγαίνει σήμερα μια εταιρία που φτιάχνει ιnverters και τα μοντέλα τους δίνουν 99,9999% απόδοση 10 χρόνια εγγύηση και τα βαλε και ο Ομπάμα στο λευκό οίκο. Ανοίγουν μια αντιπροσωπεία στην Ελλάδα και έχουν και πολύ καλές τιμές. Και έστω ότι δοκιμάζονται και 1 χρόνο στην Ελληνική αγορά και είναι όντως καταπληκτικά μηχανήματα. Εγώ δε θα τα δοκίμαζα και αν τα πρότεινα σε πελάτες θα τους ενημέρωνα για τους όποιους κινδύνους. Όπως και να το κάνουμε μια νέα εταιρία που κατασκευάζει inverters και βγήκε τώρα ε δε μπορεί να έχει την εμπειρία της SMA που απ'το 1982 έκανε το project της Κύθνου. Και με μια ερευνητική δραστηριότητα πολλών ετών. Αρα συμφωνα με το σκεπτικο σου πολυ μ@λ@κες οσοι αγορασαν SAAB. Δλδ αν πχ βγει τώρα μια εταιρία αυτοκινήτων η ABcar και είναι κάποιος ανάμεσα σε volkswagen και ABcar και επιλέξει την ABcar επειδή βγαίνει λίγο φθηνότερη και κλείσει στα 2 χρόνια η εταιρία. Ε πες μου εσύ δε θα είναι μ@κ@κας?Δε ρίσκαρε εις γνώσιν του? Ps. Δεν υποστηρίζω συγκεκριμένες μάρκες. Και τα solar edge μπορεί να είναι καταπληκτικά μηχανήματα και τα solyndra ή τα Yingli καταπληκτικά φ/β. Οι τεχνικές προδιαγραφές δε λένε ψέματα. Αλλά όταν κάποιος επενδυτής υλοποιεί μια ακριβή επένδυση η οποία θέλει να λειτουργεί απροβλημάτιστα και μετά από 15 χρόνια και με τις εγγυήσεις και με όλα, τότε τα specs και η τιμή δεν είναι το μόνο πράγμα που μετράει. Μετράει πολύ σοβαρά και η αξιοπιστία και η ισχύς της εταιρίας που τα βγάζει. Πολλοί από σας δε το λαμβάνετε υπ'όψην και συμπεριφέρεστε σε επενδύσεις ακόμα και 500.000 euro λες και πουλάτε air conditions. Kαι όχι δε φταίει ο πελάτης γιατί τα ονόματα SMA, Fronius και Solar edge πρώτη φορά τα ακούει. Δεν είναι τόσο διαδεδομένη η αγορά φ/β όσο η αγορά αυτοκινήτων για να έχει γνώση πχ. Φταίτε εσείς αν δε τον ενημερώνετε για τους όποιους κινδύνους.
  7. Σαφώς και βαραίνει η ευθύνη αυτούς που τα πρότειναν. Θεωρώ ότι οφείλουνε να είναι ειλικρινείς με τους πελάτες τους για τα ρίσκα, απλά εδώ στην Ελλάδα κοιτάμε μόνο τιμή και τεχνικά χαρακτηριστικά ξεχνώντας ότι είναι επενδύσεις 20ετίας και 25ετίας. Είναι κάτι που ίσχυε πάντοτε ,ότι ένα καινοτόμο προιόν και μια νέα στο χώρο εταιρία έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες πτώχευσης απ'οτι εταιρίες κολοσσοί όπως η Mitsubishi ή η Schueco ή η SMA και άλλες. Ναι πχ. βγήκαν αυτοκίνητα με πεπιεσμένο αέρα που είναι τέλειο! Θα θελα να πάρω ένα αλλά αν το κάνω θα το κάνω εις γνώσιν μου ότι ρισκάρω. Και όσο πιο νωρίς το κάνω τόσο μεγαλύτερο το ρίσκο. Γιατί πολύ απλά είναι ένα προιόν που δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά στην αγορά ούτε και η εταιρία που το προωθεί. Τα λέω όλα αυτά με παράπονο γιατί υπάρχουν εταιρίες που όλα αυτά τα μετράνε. Που θα πουν στο πελάτη ότι ναι μεν το πάνελ της Sunpower έρχεται οικονομικότερο απ'το Sanyo. Αλλά πέρα απ'τη τεχνολογική υπεροχή των πλαισίων της Sanyo και σαν εταιρία σου δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας όσον αφορά την εγγύηση σε σχέση με τη Sunpower. Και αυτό είμαι σίγουρος ότι το 90% όσον πούλησαν Solyndra δε το έκαναν. Όπως δε το κάνουν και όσοι πουλάνε solar edge ή Sunpower ή Yingli ή χίλιες άλλες εταιρίες που δεν έχουν κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 5 χρόνια. Οι δε εταιρίες που πληροφόρησαν σωστά το πελάτη χαρακτηρίστηκαν κινδυνολόγοι ,μάλιστα έχασαν και αρκετούς πελάτες. Και για να κλέισω. Κύριοι καλώς κάνετε και προωθείτε καινοτόμα προιόντα γιατί αλλιώς δε θα προχωρούσε η αγορά. Αλλά όταν έχετε ένα πελάτη ο οποίος είναι διατεθειμένος να ρισκάρει ένα μεγάλο ποσό οφείλετε να ενημερώσετε για τον οποιονδήποτε κίνδυνο. Αν δε το κάνετε και ο πελάτης μένει με την εικόνα ότι πχ τα Sunpower μόνο πλεονεκτήματα έχουν απέναντι στα LG(Επειδή κοιτάτε specs και τιμή μόνο) ,τότε είστε εκτεθειμένοι.
  8. Έχω μπερδευτεί λίγο. Ο νόμος μιλάει περί κυριότητας. Αλλά δε διευκρινίζει αν πρόκειται για ψιλή κυριότητα ή επικαρπία. Και ο ΣΕΦ στο ερωτηματολόγιο μιλάει και για τα 2. Πχ Αν νοικιάζω ένα ισόγειο για επαγγελματικό χώρο έως την επικαρπία άρα και κυριότητα οριζόντιας ιδιοκτησίας. Μπορώ αν επεκτείνω το ενοικιαστήριο συμβολαιο για 25 χρόνια και με συμφωνητικό μεταξύ των υπολοίπων ιδιοκτητών να εκμεταλλευτώ τη ταράτσα για να βάλω φ/β? Ενοικίαση σημαίνει επικαρπία άρα και κυριότητα?Σωστά? Και μια άλλη ερώτηση σχετική με το θέμα. Ας υποθέσουμε ότι ο πατέρας είναι ψιλός κύριος 3όροφης πολυκατοικίας. Και δίνει επικαρπία στα 3 παιδιά του μοιράζοντας τα. Ο ένας απ'τα παιδιά του θέλει να βάλει φ/β στη στέγη τα οποία θα τα εκμεταλλεύεται ο πατέρας του. Όμως θέλει να είναι και καλυμμένος ότι σε περίπτωση που πεθάνει ο πατέρας του θα μεταβιβαστεί η σύμβαση σε κείνον και όχι σε κάποιον άλλο απ'τα παιδιά του, άλλωστε εκείνος επένδυσε το κεφάλαιο. Υπάρχουν τρόποι να εξασφαλιστεί κάτι τέτοιο?
  9. Μπορούμε να χωρίζουμε σε partitions-strings στο pvsyst. Πάμε στο παραλληλόγραμμο που έχουμε ορίσει ως επιφάνεια φ/β δεξί κλικ--->edit object--->partition in module chain Μπορούμε επίσης στην έκδοση 5 να ρυθμίζουμε στο module strings shadings να ρυθμίζουμε το ποσοστό απωλειών που θα έχει το string που θα σκιάζεται. Δλδ πχ να μη γίνεται αυτό που λέει ο panoskak να κόβεται τελείως το string. To ρυθμίζω στο 75% για ρεαλιστικότερα αποτελέσματα. Αυτό που δε μπορεί να γίνει στο pvsyst είναι αν έχουμε 12 panels σε ένα string και το 1 βρίσκεται σε κάποια απόσταση απ'τα υπόλοιπα 11. Δεν υπάρχει τρόπος να το συνδέσουμε στο ίδιο string με τα υπόλοιπα. Δεν κατανόησα αρχικά την ερώτηση του granazi. Κατάλαβα ότι ήθελες να συνδέσεις φ/β από διαφορετικές επιφάνειες στο ίδιο string κάτι που δε γίνεται ακόμα.
  10. Το ρελέ διαφυγής των 300mA δε αρκεί? Και ύστερα σε ένα πάρκο όλα είναι σχεδόν IP65. Σίγουρα αν πέσει νερό με πίεση πάνω στα μηχανήματα ,πίνακες ή κουτιά διακλάδωσης θα υπάρχει πρόβλημα αλλά νομίζω ότι η πυροσβεστική ορμάει σε εξοχικά παλιά σπίτια με τη μάνικα οπού μπορεί καν να μην υπάρχει ρελές...
  11. Αυτό miltos είναι κάτι που ελάχιστοι τηρούν. Ψάχνω για ασφαλειοθήκες DC που να δέχονται λουκετάκι και δε βρίσκω κάτι. Αν γνωρίζει κανείς ας μας ενημερώσει.
  12. Η ΔΕΗ επιβάλλει διακόπτες DC. Το ESS της SMA είναι ηλεκτρονικός διακόπτης στο DC οπότε γιατί να μην είσαι καλυμμένος? Οι DC διακόπτες για τάσεις 1000V είναι ακριβά εξαρτήματα.
  13. Αυτή τη στιγμή για υπολογισμό απωλειών από σκιάσεις δε γνωρίζω κάποιο άλλο πρόγραμμα. Οι απώλειες από σκιάσεις να ξέρεις πάντως δεν είναι τόσο "τραγικές" όσο παρουσιάζονται στο pvsyst. Είναι κάτι το οποίο έχω επιβεβαιώσει πειραματικά. (μιλάω μόνο για τις απώλειες λόγω σκιάσεων).
  14. Ακόμα δεν είναι διαθέσιμο αυτό το feature αν διαβάζεις και το τελευταίο help του pvsyst. Μελλοντικά θα προστεθεί μέσω του module layout
  15. Ναι θα λεγα ότι το να υποστηρίξεις μια κουζίνα της τάξεως των 5kW χρειάζεσαι εξίσου ένα ισχυρό μηχάνημα(inverter) αλλά και μεγάλης χωρητικότητας μπαταρίες. Λογικά πας σε 48βολτη συστοιχία και όχι 12 ή 24 Και χοντρικά αν μιλάμε για 5-6kW αντιστάσεις σημαίνει ότι θα "τραβάς" για συνεχή χρονικά διαστήματα 100Α και πάνω απ'τις μπαταρίες. Αυτό σημαίνει ότι οι μπαταρίες σου για να μην έχουν φθορά θα πρέπει να είναι 500Ah με 1000Αh ανάλογα το τύπο. Αν τα βάλεις όλα κάτω μπορεί και να ανέβεις 7000 euro κόστος ,άρα με 1000euro βάζεις μια κουζίνα γκαζιού που μαγειρέυει και πιο ωραία! Το ίδιο ισχύει και για τον ηλιακό. Το ψυγείο όπως και τα κλιματιστικά παίζει μεγάλο ρόλο να είναι ενεργειακής κλάσης Α+ Τα παραπάνω είναι χοντρικά μεγέθη απλά για να καταλάβεις
  16. Όσον αφορά τη διαστασιολόγηση που είδα στο site. Το να βάλεις τόσο φθηνούς inverters τετραγώνου σημαίνει ότι αν χρησιμοποιήσεις ηλεκτρικές συσκευές με επαγωγικά φορτία μπορεί και να τους πάρεις στο χέρι. Αν και δε νομίζω ότι χρειάζονται καν επαγωγικά φορτία. Απλά ξεπερνάς την ονομαστική τους ισχύ ,υπερθερμαίνονται και καίγονται. Εχω δει αρκετούς καμμένους. H συμπεριφορά σε περίπτωση βραχυκυκλώματος είναι παρόμοια. Φυσικά αντιμετωπίζεται με ασφάλειες. Αλλά σε τόσο οικονομικά συστήματα ας μη γελιόμαστε εδω δε βάζουν ασφάλειες στις μπαταρίες. Κρατάω μια μική επιφύλαξη γιατί ίσως στα λεφτά αυτά να υπάρχουν και inverters με προστασία και να μου διαφεύγει. Όσον αφορά τις μπαταρίες μάλλον σύντομα θα τις πάρεις στο χέρι παρά τις προδιαγραφές τους. 1)Γιατί οι πηγές απέχουν πολύ απ'το να δώσουν το προτεινόμενο ρεύμα φόρτισης για 200Αh μπαταρίες 2)Γιατί οι απλοί inverters τετραγώνου δεν έχουν τα 3-4 διαφορετικά επίπεδα φόρτισης που απαιτούνται για τη σωστή φόρτισης μπαταριών. Βασικά δεν είναι καν chargers Να πω επίσης ότι η γεννήτρια δεν είναι κάτι optional σε αυτές τις περιπτώσεις. Είναι απαραίτητη. Μπορώ να βρω και άλλα σφάλματα στη διαστασιολόγηση αλλά θα σταματήσω εδώ. Ας μην αντιμετωπίζεται το αυτόνομο όπως στο διασυνδεδεμένο. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Το σύστημα με το "χιλιαρικάκι" πέρα απ'το ότι θα χεις τις μισές μέρες του χρόνου black out(Δεν είδα o inverter να είναι και charger για να μπορεί να φορτίσει μέσω της γεννήτριας) θα χρειαστεί αντικατάσταση σχετικά σύντομα. Η απάντηση μου προς το Leon για να κλείσω είναι η εξής. Υπάρχει αξιοπιστία σε αυτά τα συστήματα και αυτή τη στιγμή υπάρχουν ξενοδοχεία και χωριά αυτόνομα. Αλλά υπάρχει και περιπλοκότητα. Δεν είναι χαζοί στην SMA, Χandrex,Outback,Victron και άλλες εταιρίες που έχουν διαθέσει τόσους πόρους σε έρευνα για τη σωστή διαχείριση των μπαταριών. Όλα είναι δυνατά. Και κουζίνα ακόμα να θες να καλύψεις και ηλεκτρικό θερμοσίφωνα γίνεται. Και μοτέρ πισίνας και 20 κλιματιστικά. Από κει και πέρα όμως ξεφεύγει το κόστος. Σωστά είπε ο Tom σε τέτοιες εφαρμογές συνήθως συμφέρει οικονομικά να αλλάξεις κάποια πολύ ενεργοβόρα φορτία.
  17. Είναι ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα που τέθηκε σε εφαρμογή. Και επενδυτικά και οικολογικά! Θεωρώ ότι αν είμαστε σοβαροί θα χει το ίδιο ευεργετικές συνέπειες με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες στο τομέα της ενέργειας. Η ΔΕΗ ενέπλεξε αρχικά τη πολεοδομία κακώς αφού διάφορα λαμόγια της υπηρεσίας αυτής το είδαν ως ευκαιρία για λάδωμα και έβαζαν πελάτες σε περιπέτειες επειδή πχ το στηθαίο δεν ήταν το προβλεπόμενο. Βγήκε η πολεοδομία απ'τη μέση μπας και προχωρήσει το πρόγραμμα. Και η ΔΕΗ ενδιαφέρεται μόνο για τα ηλεκτρολογικά. Δε την απασχολεί τπτ άλλο. Απλά για να αποποιηθεί κάθε ευθύνης ,επειδή υπάρχουν και ανεύθυνοι εγκαταστάτες που είναι ικανοί να σκοτώσουν κόσμο, έβγαλε 1 ηλίθια υπεύθυνη δήλωση για να ναι καλυμμένη. Σιγά μη κάθεται να ψάχνει η ΔΕΗ και να δεσμεύει υπαλλήλους για το αν στο Τραχανοχώρι Καρπάθου επιτρέπονται τα φ/β ή όχι επειδή είναι παραδοσιακός οικισμός ή αν το ετοιμόρροπο στέγαστρο είναι νόμιμο! Έβγαλε τη υπεύθυνη δήλωση και βουαλά δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ κάποιος άλλος κρατικός φορέας να της ζητήσει ευθύνες. Γιατί πέρασε όλη την ευθύνη στο πελάτη για τη νομιμότητα του στέγαστρου που μπήκαν τα φ/β και στον εγκαταστάτη για την ορθή λειτουργία του συστήματος. Και ναι θα πρεπε να υπάρχουν 2 διαφορετικές υπεύθυνες δηλώσεις. Αλλά αυτό μάλλον οφείλεται στην προχειρότητα τους. Αλλά δε μπορώ να ακούω συνομοσιολογίες του τύπου "η ΔΕΗ έχει σκοπό να ακυρώσει τις συμβάσεις αν κάτι δε πάει καλά επειδή η τουαλέτα του σπιτιού είναι 4 τ.μ. παραπάνω απ'το επιτρεπτό". Ελπίζω να αυξηθούν τα όρια ισχύος και κάθε σπίτι που δεν σκιάζεται να χει έστω και 1-2 κW φ/β. Γιατί και αυτό ακόμα είναι ικανό να απαλλάξει μια μέση οικογένεια απ'τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τα επόμενα 25 χρόνια.
  18. Εκεί που το πάτε θα χρειάζεται για 3kW σε ένα δώμα πολιτικός μηχανικός για να ελέγχει και να πιστοποιεί την νομιμότητα του κτιρίου, ηλεκτρολόγος μηχανικός γιατί είναι "τρομερά περίπλοκη" η εγκατάσταση για έναν ηλεκτρολόγο ΣΤ, μηχανολόγος μηχανικός για να ελέγχει τη στατικότητα του μηχανολογικού και δικηγόρος για συμφωνητικό μεταξύ ιδιοκτήτη , μηχανικού... Ήμαρτον. Το οτι νέκρωσαν κάποιοι άλλοι κλαδοι λόγω κρίσης δε σημαίνει ότι για ένα διασυνδεδεμένο σύστημα εως 10kW σε στέγη θα πρέπει να απαιτούνται 200 υπογραφές για να πιστοποιούν την ορθή και ασφαλή λειτουργία του. Το οτι αναλογικά με την Ευρώπη έχουμε τους περισσότερους δικηγόρους και πολιτικούς μηχανικούς δε σημαίνει οτι για να τους συντηρήσουμε πρέπει να απαιτείται υπογραφή τους για το καθε τι.
  19. Στα περισσότερα πάρκα χρησιμοποιούν 4mm. Αλλά δεν είναι τόσο απλό το τι καλώδιο θα επιλέξεις. Θα σε συμβούλευα να φτιάξεις πρώτα το χωροταξικό στο autocad. Μετά και εφόσον αποφασίσεις τι αντιστροφείς θα επιλέξεις(μεγάλους κεντρικούς αντιστροφείς ή πολλούς μικρούς) , κάνεις τη διαστασιολόγηση σου και μετράς μήκη καλωδίων. Και απο κει και πέρα αν δεις οτι οι απώλειες με 4mm δεν είναι αποδεκτές πας σε 6mm . Έτσι είναι ο σωστός τρόπος. Το θέμα θα λεγα είναι και οικονομοτεχνικό...Τι είναι διατεθειμένος κάποιος να πληρώσει για να μειώσει τις απώλειες σε solar καλώδια. Γιατί μιλάμε για πολλά χιλιόμετρα καλώδια Αν θες απλά να ξεμπερδεύεις και δεν κάνεις και οικονομοτεχνική μελέτη τότε προτείνω 6αρι.
  20. Ναι Tsilena σαν παράδειγμα το χρησιμοποίησα. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αν έχουμε παραπάνω απο 2 σειρές portrait πχ 5 τότε ξεφεύγουμε πολύ σε ύψος αν πάμε σε ιδανική κλίση.
  21. Και μια σιδηροκατασκευή δηλαδή η οποία θα έχει κλίση 14 μοίρες και θα ξεκινά απο 0.90μ και θα φτάνει τα 2.40μ και εξυπηρετεί ως βάση στήριξης φ/β θα είναι νόμιμη? Και αν όχι γιατί? Η σιδηροκατασκευή δε θα ξεπερνά τα 2.5 μέτρα άρα δεν απαιτεί οικοδομική άδεια και δεν είναι πέργκολα ,είναι βάση στήριξης φ/β όπως θα μπορούσε να είναι μια βάση πάρκου με 2 σειρές portrait που τοποθετείται σε μεγάλη στέγη , κάτι το οποίο απ'όσο γνωρίζω είναι νόμιμο.
  22. Έχω μπλεχτεί και γω με την όλη διαδικασία. Η ΔΕΗ ζήτησε απ'το πελάτη μου 2 υπεύθυνες δηλώσεις και υπάρχουν πεδία για τα οποία πραγματικά δε μπορώ να υπογράψω. Για ποιό λόγο δηλαδή πρέπει να δηλώσω υπεύθυνα οτι α.Το κτίριο/κτίσμα/κατασκευή επι του οποίου θα εγκατασταθεί το φωτοβολταικό σύστημα υφίσταται νόμιμα. Απο που και ως που?Δεν έχει καμία απολύτως λογική.Έχει βγάλει κανενας άκρη?Είναι κανείς που προχώρησε τη διαδικασία. Επίσης η γνωστοποίηση εργασιών που απαιτείται είναι προς ΔΕΗ? Ενδιαφέρομαι και γω για αυτή την εγκύκλιο
  23. Να κάνω και γω μια ερώτηση.Γιατί δε μπορεί να περάσει η κατασκευή ως βάση στήριξης των φ/β?Τι περιορισμοί υπάρχουν ως προς τη βάση? Και ύστερα αυτό που βλέπω μπορεί να θεωρηθεί και ως στέγαστρο βεράντας
  24. Έχετε δίκιο βρήκα αυτό στο ΦΕΚ 344 Οι αποστάσεις των εγκαταστάσεων που πρέπει να τηρούνται από τα όρια των γηπέδων, ορίζονται κατά παρέκ− κλιση της παρ. 5 του άρθρου 1 και της παρ. 5 του άρθρου 4 του παραπάνω π.δ/τος οι ακόλουθες: α) για γήπεδα μεγαλύτερα ή ίσα των 4.000 τ.μ. η από− σταση είναι 5 μ. β) για γήπεδα μικρότερα των 4.000 τ.μ. η απόσταση είναι 2.5 μ. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.