Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αποστάσεις συσκευής Φ.Α. από μη καυστά υλικά


Recommended Posts

Γεια σας και πάλι.

 

αυτή την φορά θέλω να ρωτήσω για το τι γίνεται με τις ελάχιστες αποστάσεις επίτοιχων (αλλά και επιδαπέδιων) λεβητών Φ.Α. από τοίχους (επιχρίσματα) και άλλα μη καυστά υλικά .

 

Πιο συγκεκριμένα, μου έχει τύχει μια περίπτωση πολυκατοικίας που ο ιδιοκτήτης της θέλει σε κάθε διαμέρισμα να τοποθετήσει από ένα επίτοιχο λεβητάκι Φ.Α. Όμως θέλει να μπουν τα λεβητάκια στα μικρά μπαλκόνια των διαμερισμάτων, όπου το μέγιστο πλάτος δεν υπερβαίνει τα 40 cm.

 

Ο κανονισμός του ΦΕΚ 963 δεν ορίζει κάτι συγκεκριμένο, αλλά παραπέμπει στον κατασκευαστή (παράγραφος 8.3.4).

 

Η Buderus, για παράδειγμα, δίνει σαν ελάχιστη απόσταση της συσκευής από πλαϊνούς τοίχους τα 10 εκατοστά (δηλαδή το πλάτος του χώρου εγκατάστασης πρέπει να είναι ίσο με το πλάτος της συσκευής + 2*10 cm).

Το ίδιο και η Vaillant. Η Ariston απαιτεί αυτή η απόσταση να είναι ίση με 5 cm. Η Riello (caldariello) μειώνει την απόσταση αυτή περισσότερο, στα 2,5 cm. H Sime δεν την καθορίζει μέσα στο εγχειρίδιό της, ούτε και η Kober, ούτε και η Baxi, τουλάχιστον στα εγχείριδια που έχω εγώ. Τα πλάτη των λεβητών αυτών κυμαίνονται από 40 cm έως 45 cm.

 

Υπάρχει κάποιος κατασκευαστής που παράγει στενά λεβητάκια (πλάτος κάτω από 40 cm);

Μια σκέψη είναι να ξηλώσουμε και τον σοβά στο σημείο που θα μπει ο λέβητας, ώστε να κερδίσουμε 2,5-3 cm, από κάθε πλευρά.

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

συγκεκριμενη αποσταση δεν υπαρχει, αφοινεις ενα μικρο κενο να μπορει να βγαινει το καπακι για συντηρηση. βεβαια αν το δουν πολυ κολλητα σε τοιχο μπορει να σου ζητησουν το εγχειριδιο του κατασκευαστη. και τοτε μαλλον την <<εκατσες>>. επισης δεν μπορεις να βγαλεις τον λεβητα η μερος του εξω απο τα καγκελα. για 2-3 εκατοστα θα στο περασουν μαλλον, αλλα παραπανω μαλλον θα εχεις προβλημα. μετα πας στην λυση μεταλλικης κατασκευης πανω στον τοιχο, ωστε αναγκαστικα τμημα του λεβητα να ειναι μπροστα απο πορτα η παραθυρο. βεβαια ο λεβητασ μαζι με την μεταλλικη κατασκευη θα πρεπει να εξεχει λιγοτερο απο 0,4 μετρα

για τους επιδαπεδιους σε λεβητοστασιο οτι λεει ο κτιριοδομικος

0,6 μετρα στα πλαινα, 1,5 μετρα μπροστα απο τον καυστηρα και 0,75 μετρα στο πισω μερος του λεβητα. βεβαια σε υφισταμενα ποτε δεν τηρουνται αυτες οι αποστασης. στην μελετη βαζεις βεβαια τις προβλεπομενες. βεβαια αν εχεις και κολλητα λεβητα 200kw σε αποσταση λιγα εκατοστα απο τοιχο μαλλον δεν θα περασει στον ελεγχο. τετοια περιπτωση ειναι δικοπο μαχαιρι. αν πας απο πριν φωτο σε ΕΠΑ σου λενε δεν περναει, αν το κατασκευασεις κιαι παει ελεγχος πολυ πιθανον να μην παρει εγκριση. τετοιες δουλειες εγω τις αποφευγω

Link to comment
Share on other sites

Πάντως υπάρχουν μοντέλα διαφόρων εταιριών όπου το πλάτος του λέβητα δεν ξεπερνά τους 25 πόντους. Θα έλεγα οτι το συνιθισμένο πλάτος δεν ειναι 40 πόντοι αλλα απο 33 εως 35 αλλα ας παραδεχθούμε χονδρικά οτι είναι 40. Συγκεκριμένα 2 εταιρίες τις οποίες εχω δουλέψει έχουν μοντέλα που εχουν πλάτος 25 εως 28 πόντους. Μιλώ για 2 ιταλικές εταιρίες. Αυτά γνωρίζω εγώ. Με λίγο ψάξιμο θα μπορέσεις να να βρεις και κάτι αλλο. Α φαντάζομαι απο τα όσα γραφτήκαν παραπάνω οτι όπου πλάτος εννοείς βαθος ε?

Link to comment
Share on other sites

μαλλον πλατος ενοει. αυτο κατάλαβα εγω

 

Ναι, το πλάτος εννοώ.

 

Δηλαδή, την απόσταση από το αριστερό ως το δεξιό άκρο του λέβητα, κοιτώντας την πρόσοψή του.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.