Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορία για εναλλάκτη θερμότητας


Recommended Posts

Καλησπέρα σας και καλως σας βρήκα στο forum.

Για να μπώ κατευθείαν στο θέμα...Σχεδιάζουμε για την διπλωματική μας μονάδα παραγωγής βιοντίζελ. Στη μονάδα θα γίνεται αξιοποίηση ρεύματος καυσαερίων απο τον ΑΗΣ Λινοπεραμάτων στο ηράκλειο.

Πιο συγκεκριμένα θα δεσμεύουμε ένα ρεύμα απαερίων σε θερμοκρασία 170 βαθμών κελσίου το οποίο αφου απομαστεύσουμε ένα μέρος της θερμότητας και το φτάσουμε στους στους 50 βαθμους θα το διοχετεύουμε με αεριστές σε φωτοβιοαντιδραστήρα άλγης για να αξιοποιεί το διοξείδιο του άνθρακα.

Η απορία μου αφορά στον εναλλάκτη θερμότητας για τα καυσαέρια.

Επιθυμούμε να αξιοποιήσουμε το ρεύμα του θερμού αέρα για την ξήρανση της βιομάζας πρίν προχωρήσουμε στο έπόμενο στάδιο.

Θα ήθελα να μου δώσετε πληρόφορίες για το ποιές εταιρίες κατασκευάζουν τέτοιους εναλλάκτες. Ακόμα δεν έχουμε κάνει την διαστασιολόγηση αλλα αν υπάρχει κάποια έτοιμη λύση θα μας βοηθούσε.

Υ.Γ. : η παροχή του καυσαερίου θα είναι 30 κυβικά την ημέρα.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Χαίρομαι που νέοι συνάδελφοι ασχολούνται με την αξιοποίηση της βιομάζας, που κατά την γνώμη μου πρέπει να είναι η βασική κατεύθυνση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έναντι των φωτοβολταικών που πριμοδοτούνται από διάφορα συμφέροντα. Ο σχεδιασμός, υπολογισμός και κατασκευή εναλλακτών "καυσαερίων - αέρα" είναι δύσκολη δουλειά. Από την εμπειρία θεωρείται εφικτός ένας μέσος συντ. θερμοπερατότητας 20 -30 W ανα m2 και oC. H θερμοκρασία που αναφέρεις είναι ιδιαίτερα μικρή (170ο) όπως και η αναφερόμενη παροχή (μήπως είναι 30m3 ανα λεπτό ? )

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

@ΣΤΡΟΦΥΛΑΣ

 

http://www.michanikos.gr/downloads.php?do=file&id=1947 Διάβασα αυτό και το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον, πιστεύω ότι είναι καιρός να δούμε και άλλες μορφές καυσίμων όπως τα pellet-agropellet-κουκούτσια-τσόφλια-πριονίδι-πυρηνόξυλο άλλωστε στην χώρα μας βρίσκονται εν αφθονια Η ερώτηση τώρα

Στην περιοχή που ζω, υπάρχουν λόγο μεγάλων εκτάσεων από ελαιόδεντρα αρκετοί πυρηνολέβητες για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης-θερμανσης ,τα πλεονεκτήματα όπως και τα μειονεκτήματα τα γνωρίζω αφού και εγώ διαθέτω. Πολλά ελαιουργία έχουν μονάδες αποξήρανσης, αφαιρούν την υγρασία από το πυρηνόξυλο και το διοχετεύουν στην αγορά ακατέργαστο, αυτό είναι σωστό ή λάθος. Οφείλω να σου πω, επειδή το χρησιμοποιώ κατά καιρούς, η θερμογόνος δύναμη είναι πολύ ισχυρότερη από αυτή του κατεργασμένου

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ο ξηρός ελαιοπυρήνας περιέχει ακόμα μία ποσότητα λαδιού που κυμαίνεται από 12% έως 15%, ενώ το πυρηνόξυλο ( δηλαδή ξηρός ελαιοπυρήνας που έχει υποστεί εκχύλιση στο Πυρηνελαιουργείο ) έχει μία ποσότητα παραμένοντος λαδιού της τάξης του 1% έως 2%. Από αυτό λοιπον εξηγείται η μεγαλύτερη θερμογόνος δύναμη του ξηρού ελαιοπυρήνα έναντι του πυρηνόξυλου. Κατά την γνώμη μου η καύση του ξηρού ελαιοπυρήνα δεν είναι λάθος αν και μερικοί που το χρησιμοποιούν παραπονούνται για μία δυσκολία στην καύση. Πιστεύω οτι με αύξηση του αέρα καύσης σε ποσότητα το πρόβλημα λύνεται. Από την εμπειρία μου μπορώ να σου πω ότι όταν το καίμε σε βιομηχανικούς καυστήρες ( ικανότητας από 750 έως 1.200 κιλά ανά ώρα ) δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.