Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επαγγελματικά δικαιώματα αρχιτέκτονα μηχανικού


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα.

 

Θα ήθελα να ρωτήσω σε σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αρχιτεκτόνων και πιο συγκεκριμένα έχω τις εξής απορίες.

 

1ον οσον αφορά κατασκευή κολυμβιτικής δεξαμεής κάτω απο 50 τμ συνολική επιφάνεια μπορούμε να την υπογράψουμε ολη εμείς και αν όχι μπορούμε να υπογράψουμε όλη την επίβλεψη?

 

και 2ον οσον αφορά κλιματισμό ή θέρμανση και ισχυρά ρεύματα υπογράφουμε τιποτα, και αν ναι μέχρι πόσο αν πάλι οχι μπορούμε να υπογράψουμε επίβλεψη?

 

Τα ρωτάω αυτά γιατί στη μια πολεοδομία μου λένα μπορείς στην άλλη οτι είναι νόμοι με δραχμές και άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

 

Θα ήθελα αν μπορείτε να μου παραθέσετε και κάποιο νομοθετικό πλαίσιο που τα αναφέρει αν το γνωρίζει κάποιος για να πάω επι τόπου με αυτο στην πολεοδομία γιατί μου φαίνεται ο μηχανολόγος τους εκεί δεν τα γνωρίζει ακόμα πολύ καλά!

 

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Πήγαινέ του το παρακάτω (αυτό με τις δραχμές είχε λίγο δίκιο)

 

Α. Πολιτικοί Μηχανικοί.

Βάσει του Ν-4663/30 έχουν απεριόριστα δικαιώματα συντάξεως και υπογραφής Αρχιτεκτονικών και Στατικών Μελετών ως και Επιβλέψεως παντός έργου.

'Εχουν επίσης δικαίωμα, βάσει του από ΒΔ/16-3-50 σύνταξης υπογραφής της μελέτης και επίβλεψης απλών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, των οποίων η αξία δεν υπερβαίνει το 1000000 δρχ, (ΠΔ-902/75) η εγκατάσταση δεν διαθέτει συνολική κινητήρια δύναμη μεγαλύτερη των 50 HP, μη υπολογιζομένης της τυχόν εφεδρικής, και η εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης δεν υπερβαίνει τις 40000 θερμομονάδες.

 

Β. Αρχιτέκτονες Μηχανικοί.

Βάσει του Ν-4663/30 και της Εγκ-32484/7-12-61 ερμηνευτικής εγκυκλίου της Υπηρεσίας Οικισμού έχουν απεριόριστα δικαιώματα συντάξεως και υπογραφής Αρχιτεκτονικών Μελετών και επιβλέψεως των εργασιών εκτελέσεως αυτών.

'Εχουν επίσης δικαίωμα συντάξεως και υπογραφής Στατικών Μελετών και επιβλέψεως των αντιστοίχων εργασιών δια κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα, εξαιρέσει των ειδικών κατασκευών, ως είναι: οι ειδικές θεμελιώσεις (πεδιλοδοκοί κλπ), κελυφωτές κατασκευές, κατασκευές από προεντεταμένο σκυρόδεμα, πλαισιωτές κατασκευές με μεγάλα ανοίγματα, σιδηρές και ξύλινες κατασκευές με ανοίγματα μεγαλύτερα των 8 μέτρων κλπ. Για τις ειδικές αυτές κατασκευές απαιτείται προσυπογραφή Πολιτικού Μηχανικού (ανάθεση, ανάληψη σύνταξης και υπογραφής της απαιτουμένης μελέτης και επίβλεψη των αντίστοιχων εργασιών).

'Εχουν επίσης το δικαίωμα σύνταξης, υπογραφής της μελέτης και της επίβλεψης απλών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων όπως και οι Πολιτικοί Μηχανικοί.

Δεν έχουν δικαίωμα υπογραφής δήλωσης αντοχής καθ' όσον τόσον υπό της παρ.3 του Αρθ-2 του ΠΔ/13-4-29 "περί επικινδύνων οικοδομών" όσον και υπό της παρ.3 του Αρθ-91 του ΓΟΚ/73 (ΝΔ-8/73) την έκθεση (δήλωση) υπογράφουν δύο ιδιώτες Πολιτικοί Μηχανικοί.

Link to comment
Share on other sites

και 2ον οσον αφορά κλιματισμό ή θέρμανση και ισχυρά ρεύματα υπογράφουμε τιποτα, και αν ναι μέχρι πόσο αν πάλι οχι μπορούμε να υπογράψουμε επίβλεψη?

 

Τα ρωτάω αυτά γιατί στη μια πολεοδομία μου λένα μπορείς στην άλλη οτι είναι νόμοι με δραχμές και άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

 

Θα ήθελα αν μπορείτε να μου παραθέσετε και κάποιο νομοθετικό πλαίσιο που τα αναφέρει αν το γνωρίζει κάποιος για να πάω επι τόπου με αυτο στην πολεοδομία γιατί μου φαίνεται ο μηχανολόγος τους εκεί δεν τα γνωρίζει ακόμα πολύ καλά!

 

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 

 

Να του πεις οτι αφου γνωριζεις πως αναβει το πιστολακι στο μπανιο σου εισαι ετοιμη για μελετη και επιβλεψη κλιματισμου ή θέρμανσης και ισχυρων ρευματων (το πιστολακι χρησιμοποιεί ηλεκτρικη ενεργεια για παραγωγη ροης αερα και θερμοτητας)

 

και να μην βγει κανενας να πει οτι οι Η/Μ κοιμομαστε γιατι βλεπετε τι μαχη δινουμε στα πληκτρολογια.

 

Επισης οι συναδελφοι σου Η/Μ μηχανικοι θα σου ζητουσαν να διαβασεις το παρακατω μηπως και σε βοηθησει:

 

 

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ – ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ

ΤΗΛ: 210 9212741-42-44, FAX: 210 9217928, E-mail: [email protected]

 

ΠΡΟΣ: Προϊσταμένους Πολεοδομικών Γραφείων Αθήνα, 16/03/2011

Αριθμ.Πρωτ.:761

 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

 

Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, να υπογράφονται ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες από μηχανικούς ειδικοτήτων διαφορετικών από αυτές των ηλεκτρολόγων ή μηχανολόγων μηχανικών.

Η ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 2 του Β.Δ. 16-17/17-3-50) διαχωρίζει τις Η/Μ εγκαταστάσεις σε «απλές» και «μη απλές». Τις « απλές », μπορούν να τις υπογράφουν και άλλες ειδικότητες μηχανικών εκτός ηλ/γων ή μηχ/γων.

 

Ως «απλές» ορίζονται οι Η/Μ εγκαταστάσεις οι οποίες πληρούν όλες τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Εφ' όσον δεν διαθέτουσι συνολικήν κινητήριον ισχύν μείζονα των 50 ΗΡ, μη συνυπολογιζομένης υπαρχούσης εφεδρικής τοιαύτης.

β) Εφ' όσον δεν διαθέτουσιν ατμολέβητα μείζονα της συμφώνως προς τας διατάξεις του από 20.11.1911 Β.Δ/τος "περί ατμολεβήτων" Γ' κατηγορίας.

γ) Εφ' όσον η αξία της μηχανολογικής εγκαταστάσεως πλην των κτιρίων, δεν είναι μεγαλυτέρα των (300.000) δραχμών (Το ανωτέρω εντός () ποσόν αυξήθηκε σε 1.000.000 δραχμές, ή 2935€, από την παρ. 1 του άρθρου μόνου Π.Δ. 902 της 8-12/22-12-75, ΦΕΚ Α' 287).

δ) Εφ' όσον η ποσότης των εναποθηκευομένων υγρών καυσίμων δεν είναι μείζον των 10 τόννων.

ε) Εφ' όσον το μέγεθος της εγκαταστάσεως κεντρικής θερμάνσεως δεν είναι μείζον των 40.000 θερμομονάδων.

ς) Εφ' όσον πρόκειται περί κοινών καμίνων διακοπτομένης λειτουργίας (ασβεστοκάμινοι, κάμινοι ξηράνσεως ή αποστάξεως ξύλων, εψήσεως δομικών υλικών κλπ.), ως και κλιβάνων αρτοποιίας.

 

Από τις παραπάνω προϋποθέσεις, αυτή που αφορά στην αξία των εγκαταστάσεων, ερμηνεύεται αυθαίρετα και εφαρμόζεται από πολεοδομίες με λανθασμένο τρόπο, ως εξής :’’ Η εγκατάσταση να έχει συμβατικό προϋπολογισμό μικρότερο από 2935€’’. Η ερμηνεία αυτή για να ισχύει, πρέπει να ικανοποιείται η συνθήκη ότι η αξία και ο συμβατικός προϋπολογισμός είναι έννοιες ταυτόσημες. Αυτή η συνθήκη, όμως, δεν ικανοποιείται αφού αξία μιας εγκατάστασης είναι η πραγματική αποτίμησή της σε χρήμα, ενώ συμβατικός προϋπολογισμός είναι ένας από τους πολλούς διαφορετικούς προϋπολογισμούς που χρησιμοποιούνται για την έκδοση οικοδομικών αδειών, που ως μοναδικό σκοπό έχει τον υπολογισμό των φορολογικών και των ελάχιστων αμοιβών μελέτης / επίβλεψης των μηχανικών. Σε καμία περίπτωση δεν αποσκοπεί στον καθορισμό των δικαιωμάτων τους, όπως στρεβλά υποστηρίζεται από κάποιους μηχανικούς και, δυστυχώς, εφαρμόζεται από ορισμένες πολεοδομίες.

Οι ηλεκτρολόγοι και μηχανολόγοι μηχανικοί αντιστοιχίζονται με φυσικό και αυτόματο τρόπο με το επαγγελματικό δικαίωμα της εκπόνησης ηλεκτρομηχανολογικών μελετών και την ευθύνη της επίβλεψής τους . Αυτός είναι ο κανόνας και αυτή είναι η αδιαμφισβήτητη έννοια που αποτυπώνεται στον νόμο . Η εξαίρεση που προβλέπεται από αυτόν, και αφορά στο δικαίωμα υπογραφής των «απλών εγκαταστάσεων» από μηχανικούς άλλων ειδικοτήτων, δεν μπορεί να τείνει να γίνει κανόνας, διότι τότε, καταστρατηγείται ο νόμος.

Ως γενική αρχή ισχύει ότι, όποιος διεκδικεί να υπαχθεί στην εξαίρεση, φέρει και το βάρος, της πέραν πάσης αμφισβητήσεως, απόδειξης της δυνατότητας άσκησης του δικαιώματος αυτού. Μοναδικός τρόπος αδιαμφισβήτητης απόδειξης της αξίας είναι ο υπολογισμός με βάση τα εγκεκριμένα τιμολόγια του ΥΠΕΧΩΔΕ.

 

 

 

 

 

Σε διαφορετική περίπτωση ανακύπτει άμεσα ακυρότητα της υποβαλλόμενης μελέτης και ως εκ τούτου της οικοδομικής άδειας που εκδίδεται, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ευθύνες των υπαλλήλων που έχουν αποδεχτεί την παράνομα αποβληθείσα μελέτη.

Στα πλαίσια των παραπάνω περιγραφόμενων, παρακαλούμε όπως δώσετε την πρέπουσα προσοχή στην σωστή εφαρμογή των κείμενων διατάξεων και στην αποφυγή έγκρισης μελετών που υποβάλλονται από πρόσωπα μη έχοντα τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα.

 

 

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.