Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέος τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών


Recommended Posts

Παρατηρήσεις σχετικά με τον νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών

 

Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος και περιεκτικός, γι αυτό και θα είμαι αρκετά τηλεγραφικός προκειμένου να μην κουράσω.

Κατ’ αρχήν είναι ιδιαίτερα θετικό που ανοίγει αυτό το θέμα και η βασικές του κατευθύνσεις είναι στην ίδια φορά με αυτά που εδώ και χρόνια συζητούνται στο χώρο των μηχανικών.

Κανένα νομοθέτημα δεν πρόκειται να είναι τέλειο από την πρώτη μέρα που θα ψηφιστεί. Όσο και αν διαβουλευτούμε, όσες παραμέτρους και αν λάβουμε υπ’ όψη μας.

Αυτό που πρέπει να προβλεφθεί στο νομοθέτημα(όπως και σε κάθε νομοθέτημα, πιστεύω) είναι ο τρόπος αξιολόγησης της εφαρμογής του και η μέθοδος διορθώσεων.

Το νομοθέτημα αυτό είναι ένα από τα πολλά κομμάτια που συνθέτουν το πάζλ της παραγωγής έργων μηχανικού στην Ελλάδα. Αν αλλάξει μόνο του δεν σημαίνει και πολλά και μάλλον θα χαθεί μόνο του μέσα στο τεράστιο κάδρο.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό (ίσως πιο σημαντικό από πολλές επί μέρους παρατηρήσεις) μαζί με το νομοθέτημα να τεθεί και ένα χρονοδιάγραμμα αντιμετώπισης των παρακάτω θεμάτων.

1. Αλλαγή του Γ.Ο.Κ

που πέραν των άλλων θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψη του θέματα ενεργειακά (παθητικά ηλιακά συστήματα, τοίχους μεγάλου πάχους, ηλιακούς συλλέκτες), θέματα συντήρησης των κατασκευών ώστε να αυξάνουν την ασφάλεια, την αισθητική, το προσδόκιμο ζωής των κατασκευών, κλπ.

2. Κωδικοποίηση του συνόλου της πολεοδομικής νομοθεσίας.

3. Έκδοση τεχνικών οδηγιών και προδιαγραφών για το σύνολο των εργασιών και υλικών.

4. Θεσμοθέτηση του ΜΗΤΩΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ.

5. Πιστοποίηση όλων των τεχνικών επαγγελμάτων.

6. Χρησιμοποίηση μόνο πιστοποιημένων υλικών.

7. Σύνταξη κώδικα ευθυνών κατά την κατασκευή και ζωή του έργου (επιμερισμός ευθυνών σε μηχανικό, ιδιοκτήτη ,συνεργείο, προμηθευτή).

8. Αναθεώρηση του πειθαρχικού κώδικα των Μηχανικών.

9. Αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης μηχανικών, κατασκευαστών, συνεργείων, προμηθευτών, ιδιοκτητών ακινήτων (εξ’ ορθολογισμός του τρόπου φορολόγησης, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να σημαίνει ελάφρυνση ενώ σε άλλες επιβάρυνση).

10. Ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών (πολεοδομίες, εφορίες, ΙΚΑ,ΔΕΗ, κτηματολόγιο, κλπ), προκειμένου να αποφευχθεί και η ταλαιπωρία αλλά και οι «τυχαίες» διαφοροποιήσεις από υπηρεσία σε υπηρεσία για το ίδιο έργο.

 

 

Και βεβαία να εφαρμοστεί ο νόμος.

Γιατί, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, στην Ελλάδα δεν έχουμε πρόβλημα ύπαρξης νόμων, αλλά πρόβλημα εφαρμογής ή επιλεκτικής εφαρμογής.

Θα ήταν επίσης χρήσιμο να διδαχθούμε από τα τραγελαφικά που ακόμη συμβαίνουν με τον ΚΕΝΑΚ και τους ενεργειακούς επιθεωρητές και να μην αποκαλυφθούν τα ίδια σφάλματα.

 

Αλεξιάδης Παντελής

Πολιτικός Μηχανικός

[email protected]

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.