Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η/Μ - ενεργειακό ερώτημα: Αντλία θερμότητας ή VRV


jkarag

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους,

έχω τελειώσει τα τούβλα σε νέα μεζονέτα με υπόγειο (περίπου 100τμ ανά όροφο - συνολικά 3 επίπεδα - ημιυπόγειο - ισόγειο - 1ος). Ο μηχανικός μου μου προτείνει ενδοδαπέδια και αντλία θερμότητας. Είναι ανοικτός στο αν αξίζει να μπεί ενδοδαπέδια και στο υπόγειο για μελλοντική χρήση και στο τύπο - μάρκα αντλίας θερμότητας.

1. Υπάρχει ενδεχομένως κάποια ποιό φθηνή λύση για μελλοντική θέρμανση του υπογείου, πέρα της ενδοδαπέδιας αλλά και οικονομική στην χρήση της?

2. Σε έρευνα αγοράς που έκανα για ανλία θερμότητας έχω λύσεις με αντλία θερμότητας, ηλιακά (3 επιλεκτικοί) και buffer, δροσισμό και fun coil.

Θεωρείτε ότι αυτά τα 3 ηλιακά μπορούν να βοηθήσουν την ενδοδαπέδια?

Άλλη λύση που μου προτάθηκε ήταν με VRV θέρμανση-ψύξη και ηλιακά μόνο για ζεστό νερό χρήσης (2 επιλεκτικοί συλλέκτες) μιας και δεν θεωρεί ότι μπορεί να γίνει κάτι αξιόλογο με τα 3 ηλιακά για θέρμανση και χωρίς δροσισμό μιας και επίσης θεωρεί ότι δεν έχει κάποιο πραγματικό πλεονέκτημα και θα χρειάζομαι σίγουρα fun coil για ψύξη το καλοκαίρι. Σε αυτήν την περίπτωση φυσικά και θα μπούν εσωτερικά μηχανήματα για την ψύξη.

 

Ποιά είναι η άποψη σας σχετικά με ανλία θερμότητας και VRV; Τι προτείνεται?

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις συμβουλές σας.

(Σημείωση: ο μηχανικός μου είναι κάθετος σε ενδοδαπέδια, κουφώματα θερμοδιακοπής και κέλυφος, τα οποία και θα κάνω και στην συνέχεια συνιστά αντλία θερμότητας ή VRV αντί χρήση λέβητα πετρελαίου).

Link to comment
Share on other sites

Αφού είναι κάθετος για την ενδοδαπέδια και είστε και εσείς φυσικά.. τότε η αντλία θερμότητας ειναι μονόδρομος για την θέρμανση χωρίς λέβητα. Επομένως ενα σύστημα VRV είναι μια εξτρά εγκατάσταση χωρίς όφελος.

 

Δροσισμός και fan coil με αυτά τα δεδομένα είναι μια πολύ καλή λύση. Φυσικά και όλα αυτά θα συνδυαστούν με ηλιακά και αντιστάσεις σε ένα boiler για θέρμανση και ΖΝΧ.

Link to comment
Share on other sites

Αφού είναι κάθετος για την ενδοδαπέδια και είστε και εσείς φυσικά.. τότε η αντλία θερμότητας ειναι μονόδρομος για την θέρμανση χωρίς λέβητα. Επομένως ενα σύστημα VRV είναι μια εξτρά εγκατάσταση χωρίς όφελος.

 

δεν είναι μονόδρομος οι αντλίες θερμότητας στην ενδοδαπέδια, υπάρχουν λύσεις σε εσωτερικές μονάδες VRV να συνδεθούν ενδοδάπεδια θέρμανση και ΖΝΧ.

Link to comment
Share on other sites

Για την ακρίβεια λες μονάδες τύπου heat recovery και εναλλάκτη φρεον - νερού για το ZNX όπου εχεις και δυνατότητα να συνδέσεις και ενδοδαπεδια.. Ναι συμφωνώ.. είναι όμως μεγάλο το κόστος και δε βρίσκω λόγους.Αν θέλεις βοήθησε με σε αυτό.

Link to comment
Share on other sites

υπάρχουν όπως είπες εσωτερικές μονάδες με εναλλάκτη φρέοντος/νερού που παράγουν νερό μέχρι 45οC για ενδοδαπέδια θέρμανση, υπάρχουν και εσωτερικές μονάδες με δεύτερο ψυκτικό κύκλωμα και δυο εναλλάκτες που παράγουν νερό μέχρι 70οC για ΖΝΧ.

Από τιμές δεν γνωρίζω αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι τόσο απαγορευτικές αν μπει έτσι και αλλιώς VRV για ψύξη, ειδικά το καλοκαίρι το ΖΝΧ θα παράγεται με τεράστιο COP.

Link to comment
Share on other sites

Κάποια στιγμή ήθελα να βάλω ενα τέτοιο.. αλλά μόλις ειδα πόσο κάνει η εξωτερική μονάδα μόνο τα έχασα (θελει αλλη εξωτ.μοναδα, δε βαζεις μονο τους εναλλακτες και καθαρισες). Δε ξέρω βέβαια τι παίζει με διάφορες εταιρείες..Ο COP στις αντλίες θερμότητας είναι μεγαλύτερος. Το καλοκαίρι έχεις ΖΝΧ τσάμπα με το σύστημα αυτό .. αλλα και με τα ηλιακά το ίδιο δεν ισχύει?

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

 

βασικά έχω δύο προσφορές. Η μία είναι με ανλία θερμότητας νερού και μια άλλη με ανλία θερμότητας νερού ή αντλία θερμότητας VRV.

 

Η αντλία θερμότητας VRV μου δίνει επιπλέον δυνατότητα να βάλω εσωτερική μονάδα τοίχου πιο καλαίσθητη απο τα fun coil τοίχου (κρυφά με γυψοσανίδα δεν τα θέλω).

 

Ποιά είναι πιο συμφέρουσα στην χρήση και στην συντήρηση? Εμπειρίες? Όλες οι προσφορές αφορούν επώνυμες αντλίες με σύνδεση στην ενδοδαπέδια και ηλιακά για το ΖΝΧ.΄

 

Οικονομικά η αντλία θερμότητας VRV είναι πολύ κοντά στην αντλία θερμότητας νερού.

 

Και βέβαια η συνολική λύση είναι όντως ακριβή, αλλά θεωρώ ότι θα κάνει απόσβεση λόγο και αύξησης τιμής πετρελαίου. Και αν σκεφτώ ότι λύνω παράλληλα και το θέμα ψύξης είναι ακάμη πιο ελκυστική.

 

Αλλά έχω μπερδευτεί ανάμεσα σε αντλία VRV και νερού.

Link to comment
Share on other sites

Γιατι δε ζητας απο το μηχανικο σου να σου δωσει μια αναλυση? Επισης να σου αναλυσει και πλεονεκτηματα - μειονεκτηματα. Γιατι αν εγω τωρα σου πω για παραδειγμα οτι το vrv θελει προσοχη οσων αφορα τη συγκεντρωση φρεον σε καποιο δωματιο αλλα ο μηχανικος σου το εχει μελετησει, τοτε, ειμαι ατοπος και αλλωστε μπορει και να μην σε ενδιαφερει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.