Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σκάλα υπηρεσίας και κλιμακοστάσιο;


mechris

Recommended Posts

Καλησπέρα σας!

 

Θα ήθελα τις γνώσεις σας πάνω σε ένα πρόβλημα που χρειάζεται εμπεριστατωμένη λύση:

Η πελάτισσά μου κατοικεί σε ένα κτίριο άδειας και κατασκευής 1964 που αποτελείται από ισόγειο όροφο και πρώτο όροφο. Εκείνη είναι η ιδιοκτήτρια του πρώτου ορόφου. Στην (νοτίου προσανατολισμού) πρόσοψη του κτιρίου υπάρχουν δύο είσοδοι, μια στο κέντρο για την οικία του ισογείου και μια στην δεξιά άκρη που μέσω της κλίμακας ανόδου οδηγεί στην οικία του πρώτου ορόφου. Η ''μπετονένια'' κλίμακα αυτή δεν συνεχίζεται μέχρι την ταράτσα του κτιρίου, παρά σταματά στην κύρια είσοδο του πρώτου, ανατολικού προσανατολισμού. Δεν υπάρχει ούτε διάδρομος, ούτε τρύπα στην πλάκα της ταράτσας που να επιτρέπουν την κατασκευή μιας ''μπετονένιας'' προέκτασής της, εκτός εάν ''πάρει'' τετραγωνικά από την οικία του πρώτου ορόφου. Έτσι σχεδιάστηκε και έτσι κατασκευάστηκε το κτίριο εξ αρχής, χωρίς πρόσβαση στο δώμα, αλλά και χωρίς επαρκείς κολόνες για πιθανή ανέγερση δευτέρου ορόφου.

 

Ωστόσο, έχει κατασκευαστεί εφαπτόμενη στην πίσω όψη, βόρειου προσανατολισμού, μια μεταλλική κλίμακα (νομίζω ονομάζεται οικοδομικά σκάλα υπηρεσίας) η οποία οδηγεί εξωτερικά, μέσω ανοίγματος στον βορινό τοίχο, στην ταράτσα. Αυτή η σκάλα είναι ο μοναδικός τρόπος πρόσβασης στο δώμα, αλλά το πρόβλημα είναι πως ''περνάει'' μπροστά από παράπλευρο βορινό παράθυρο της οικίας του πρώτου ορόφου παρεμποδίζοντας τη θέα, το φως και τον αερισμό. Ο ιδιοκτήτης του πρώτου ορόφου επιθυμεί την αφαίρεση της σκάλας υπηρεσίας, πράγμα που δεν επιθυμεί ο ιδιοκτήτης του ισογείου. Επιπρόσθετα η σκάλα αυτή αναφέρεται στο συμβόλαιο ιδιοκτησίας ως μέσο πρόσβασης στην ταράτσα και από τον όροφο του ισόγειου, όπως επίσης η ''μπετονένια'' κλίμακα αναφέρεται ως κλιμακοστάσιο.

 

Τα ερωτήματα (και προβλήματα) είναι δύο:

- Μπορεί η σκάλα να αφαιρεθεί νόμιμα και σύμφωνα με τον ΓΟΚ και όλες τις ισχύουσες διατάξεις;

- Η ''μπετονένια'' κλίμακα ανόδου θεωρείται -σύμφωνα με τον ΓΟΚ και όλες τις ισχύουσες διατάξεις- ιδιοκτησία του πρώτου ορόφου ή θεωρείται κοινή ιδιοκτησία και των δυο ορόφων και ως κλιμακοστάσιο;

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.

 

 

ΥΓ: Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζω μια σκάλα υπηρεσίας μπορεί να κατασκευαστεί και να τοποθετηθεί χωρίς να απαιτείται έκδοση άδειας. Αυτό είναι αληθές;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.