Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΕΠΙΛΟΓΗ ΛΕΒΗΤΑ-ΚΑΥΣΤΗΡΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ


JOUTOU

Recommended Posts

ΓΕΙΑ ΣΑΣ,

 

ΕΙΜΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ 12 ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΘΕΙΣΑ ΤΟ 1981ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙ ΧΗ ΤΟΥ 80 ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ. ΕΧΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ -ΩΡΟΜΕΤΡΗΤΕΣ .ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ -ΑΣΥΜΦΟΡΟ, ΠΛΕΟΝ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΛΕΒΗΤΑ (ΜΑΝΤΕΜΕΝΙΟ), ΚΑΖΑΝΙ (240000 ΘΕΡΜΙΔΕΣ),ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΗ.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑΜΕ ΘΑ ΕΚΤΙΜΟΥΣΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ?

 

1.ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ Η ΟΧΙ ΤΟ ΚΑΖΑΝΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ¨¨ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ¨¨ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗ?

2. Η ΤΙΜΗ DIE DIETRICH (2ΒΘΜΙΟΚΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΙ ΛΕΒΗΤΑ ΤΡΙΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΚΑΥΣΑΕΡΙΩΝ) ) KAI CHAPEE (ΔΙΒΑΘΜΙΟΚΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΚΑΥΣΑΕΡΙΩΝ ΛΕΒΗΤΑ) ΕΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΙΔΙΑ (150000 ΜΑΖΙ ΜΕΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ) ΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΩ???

3. Ο BUDERUS ΛΕΒΗΤΑΣ ΜΕ ΚΑΥΣΤΗΡΑ ΜΑΝ, TRIODH BANA,ΚΟΣΤΙΖΕΙ 2000 ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ,ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΕΙΣΩ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΓΙΑ BUDERUS ?

4. ΑΞΙΖΕΙ (ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΣΒΕΣΗ ?)ΝΑ ΜΠΕΙ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ,ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΗΣ INVERTER ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ Η ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΧΕΙ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ 1980 ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΕΡΜΙΔΟΜΕΤΡΗΤΕΣ ΑΛΛΑ ΩΡΟΜΕΤΡΗΤΕΣ ?

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Link to comment
Share on other sites

Γιατρέ μου ...μικρή συμασία έχει πιο λέβητα απο τους παραπάνω θα επιλέξεις....

Όλοι τους είναι επώνυμοι λέβητες.

Αν και εγώ έχω μία μικρή αδυναμία στους μπλε αλλά ταυτόχρονα και μια πικρία από την χώρα προέλευσης τους.... Τέλος πάντων....

Σημασία έχει να δεί κάνεις τα παρακάτω...

Χρειάζεται πραγματικά η πολυκατοικία λέβητα 240.000 θερμίδων; Υπερβολικό μου ακούγεται εκτός αν μιλάμε για κάνα θηρίο.

 

Μηπως θα ήταν προτιμότερο να ασχοληθεί κάποιος μηχανολόγος (οχι εμπορομηχανολός) με την καταγραφή της εγκατάστασης;

Γιατί κάποτε τους λέβητες τους βάζανε με την νοοτροπία του βάλε να έχουμε....

Σήμερα πλέον ανακαλύφθηκε ότι αυτή η νοοτροπία μας οδήγησε να καταναλώνουμε περισσότερα καύσιμά και από την Φιλανδία.

 

Ωραίο ο διβάθμιος καυστήρας αλλά θα πρέπει να τον ρυθμίσει πολύ έμπειρος καυστηρατζής.

 

Το θέμα της καμινάδας και των υγροποιήσεων είναι ένα ακόμα πολύ σημαντικό θέμα που πολλοί το κάνουν γαργάρα. Δείτε το σοβαρά.

 

Εγώ είμαι υπέρ της αντιστάθμισης αρκεί να πείσετε όλους τους ενοίκους για την φιλοσοφία της και πως πρέπει να λειτουργούν την θέρμανση....

Αλλιώς μπλέξατε.

 

Φυσικά αντιστάθμιση, αυτονομία και ωρομέτρηση δεν πανε μαζί γιατί οι διαμάχες θα εξελιχτούν σε ολοκαύτωμα. :smile:

Μόνο με θερμιδομέτηση αλλά να είσαι σίγουρος ότι και εδώ κάποιοι θα σου βγάλουν την χολή.

 

Σχετικά με τον inverter κυκλοφορητή είμαι υπέρ αρκεί να υπάρχουν λεφτά γιατί είναι λίγο ακριβός.

 

Θερμομέτρηση χωρίς πίνακα κατανομή δαπανών βαση του ΦΕΚ 85 θα αδικεί τα κρύα διαμερίσματα και για μένα είναι λάθος.

 

Συμπέρασμα.....

Χρειάζεσαι έναν πολύ καλό και έμπειρο ΘΕΡΜΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟ που να πάρει πάνω του το έργο χωρίς να σχετίζεται με την κατασκευή και την προμήθεια υλικών και να πληρωθεί για για την μελέτη και την επίβλεψη του έργου.

 

Αυτή είναι η άποψη μου που σχεδόν καθημερινά την λέω μα κανείς δεν με ακούει πλην ελαχίστων εξαιρέσεων... :smile:

 

Και τέλος θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν και πιο μοντέρνα συστήματα απο την απλή αντικτασταση του λέβητα και του καυστήρα με πολύ καλά αποτελέσματα και μεγαλύτερη οικονομία..

Αυτό είναι η σύζευξη πολλών μικρών επιτοιχων λεβήτων σε αλληλουχία....

Γνωρίζοντας ότι σπάνια σε μία πολυκατοικία με αυτονομία ζητούν θέρμανση πολλά διαμερίσματα ταυτόχρονα επιτυγχάνει κανείς να έχει την υσχής που χρειάζεται ανά περίπτωση.

Η αλήθεια είναι ότι ζούμε σε έναν ανασφαλή κόσμο που ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει και η σύζευξη έχει ένα μειονέκτημα....

Δεν καίει πετρέλαιο....

Ενώ το κλασσικό σύστημα με μία δεξαμενή και έναν καυστήρα ξαναγυρνάει στα παλιά του λημέρια και άσε τους Ρώσους να κουρεύονται..

Edited by aithilenio
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τον αγαπητό aithιlenio. Επιπροσθέτως, η γνώμη μου είναι ότι είναι περιττό να πληρώσετε τον ακριβότερο λέβητα. Και οι τρεις λέβητες που προαναγράφηκαν είναι αξιολογότατοι.

Στο θέμα της θερμικής ισχύος του λέβητα που αναφέρθηκε, οντως, υπάρχει μία νοοτροπία τόσο από τη διαχείριση των πολυκατοικιών όσο και από τους τεχνικούς που εμπλέκονται, στο φαινόμενο του "βάλε παραπάνω λέβητα, η διαφορά στην τιμή είναι μικρή". Αυτό είναι μέγα λάθος όμως. Ο μεγάλος λέβητας έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα νερού, επομένως η κατανάλωση καυσίμου αυξάνεται, το δοχείο διαστολής και ο κυκλοφορητής μπορεί να μη μας επαρκεί και γενικά υπάρχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλα σχεδόν τα παρελκόμενα του δικτύου θέρμανσης, με αρνητικές συνέπειες τόσο στο κόστος λειτουργίας όσο και στο περιβάλλον. Και εκεί που βάζεις αέριο για να γλυτώσεις από τον γολγοθά του ακριβού πετρελαίου, τελικά καταλήγεις να πληρώνεις περισσότερα με το αέριο!

Η θεωρία λέει ότι αλλάζοντας καύσιμο από πετρέλαιο σε αέριο, έπειδή η καύση του αερίου έχει καλύτερο βαθμό απόδοσης από την καύση του πετρελαίου (κατά μέσο όρο 8% μεγαλύτερο), θα μπορούσε ο λέβητας να είναι και κατά 8% μικρότερος. Γι' αυτό το λόγο, η προαναγραφόμενη νοοτροπία είναι πολύ λανθασμένη.

Για μένα, λοιπόν, είναι προτιμότερο να γίνει μία καταμέτρηση των θερμικών αναγκών του κτιρίου με βάση τα πραγματικά δεδομένα και να μπει ο κατάλληλος λέβητας - καυστήρας που δεν είναι ανάγκη ούτε ίδια μάρκα μεταξύ τους να είναι ούτε και απαραίτητα πανάκριβος. Καλύτερα να επενδύσετε τα επιπλέον χρήματα στο να φτιάξετε μία αντιστάθμιση ανάλογη με τις ανάγκες της πολυκατοικίας σας, στην οποία, αν φτάνει η τσέπη σας, καλό είναι να περιλαμβάνει και κυκλοφορητή με inverter. Τόσο η αντιστάθμιση όσο και ο κυκλοφορητής, θα σας κάνουν απόσβεση σε όχι παράλογο χρονικό διάστημα.

Link to comment
Share on other sites

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΑΣ.

Η ΕΝ ΛΟΓΩ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΧΟΛΑΡΓΟ ,ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ ΔΙΠΛΑ ΓΩΝΙΑΚΗ. ΕΧΕΙ 12 ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ 120 τμ ΤΟ ΚΑΘΕΝΑ.ΒΡΗΚΑ ΤΗΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ, ΠΡΟΣΘΕΣΑ ΤΙΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ (Kcal/ h) ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ 180.000 Kcal/ h.

ΜΙΛΗΣΑ ΤΗΛ. ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ ΚΑΙ Ο ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ, ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΑΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ??? ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ Ο ΛΕΒΗΤΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΣΥΝΟΛΟ ΘΕΡΜΙΔΩΝ.Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΣΩΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΚΤΩ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΟΔΕΥΟΥΝ ΥΠΟΓΕΙΩΣ ΑΡΚΕΤΑ METRA (ME THERMOMONOSI ????) ΓΙΑΤΙ Η ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΕΙΣΟΔΟΥΣ.

ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΘΕΡΜΙΔΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ ??

 

ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΗΕR GINETAI ANTISTATHMISH XVRIS THERMIDOMETRISI,THA EINAI DIKAIH ??

 

ENNOEITAI STOYS DISKOLOUS KAIROYUS POU ZOUME PSAHNOUME MIA LISI OXI POLI EPEMVATIKI (DEN GINETAI NA KANOUMERIZIKES ALLGES) ,OIKONOMIKI ,KAI BEST VALUE FOR MONEY.

 

EFHARISTO

Link to comment
Share on other sites

Γιατρέ μου γιατί μία γράφεις με κεφαλαία, και μία με Κινέζικα;

Μας κάνεις την ζωή δύσκολη για να σε διαβάσουμε...

 

Κοίτα να δεις πια είναι η πλάκα τώρα....

Και εγώ μένω στον Χολαργό δίπλα στον βουνό σε μία πολυκατοικία με 12 διαμερίσματα.

Και εμείς έχουμε 12 διαμερίσματα με συνολική επιφάνεια ίδια περίπου με την δικιά σας.

Και εμείς πήραμε την μηχανολογική μελέτη από τον κατασκευαστή αλλά κάναμε και καταγραφή των σωμάτων...

Η συνολική υσχής των θερμαντικών σωμάτων που είναι εγκατεστημένα στην πολυκατοικία μας είναι 120.000 θερμίδων όσο δηλαδή έβγαζε και η μελέτη θέρμανσης.

Ασε που η πραγματική υσχής των σωμάτων κανονικά είναι μικρότερη σε όλες τις πολυκατοικίες μιας και τα σώματα τα υπολογίζουν σε συνθήκες Q60 δηλαδή 90/70/20 που κανένας δεν λειτουργεί εκεί αλλά ας το παραβλέψουμε...

 

Φυσικά και εμείς έχουμε παράπονα από τα διαμερίσματα του1ου ορόφου, που έχουν πιλοτή, αλλά και του τετάρτου, που έχουν την ταράτσα, για αδικία και ότι γράφουν πολλές ώρες....

Ενώ εγώ είμαι ωφελημένος μιας και μένω στον τρίτο όροφο τους έχω επαναλάβει πολλές φορές μιας και η πολυκατοικία είναι πριν του 85 ότι θα πρέπει να γίνει εξαρχής μελέτη απωλειών να συσταθεί έγκυρος πίνακας κατανομής δαπανών και όχι αυτή η αηδία με τα χιλιοστά ιδιοκτησία που ισχύει τώρα....

Και άντε στην δικιά μας περίπτωση ο μηχανολόγος ήταν μάγκας και είχε προβλέψει μεγαλύτερη θερμική υσχής σώματα στα δυσμενή διαμερίσματα και κάπως παλεύετε η κατάσταση για αυτούς....

Αν μπουν θερμιδομετητες χάνετε αυτό το πλεονέκτημα και τότε θα τραβάνε τα μαλλιά τους....

Τους το είπα μία τους το είπα δύο δεν ακούν....Τώρα θέλουν θερμιδομετρητές...

Ας βάλουν...Θα μου πληρώνουν σχεδόν όλο το αέριο και θα τους λέω και ευχαριστώ γιατί δεν βάζουν το νιονιό τους να δουλέψει.

Να μου πεις εσύ το βάζεις σε θέματα που δεν συσχετίζονται με την ιδιότητά σου; Χεστα και άστα...Χειρότερος από αυτούς είμαι αλλά δεν το λέμε... :smile:

Απλή λογική είναι τους λέω αλλά δεν παίρνουν χαμπάρι...

Ο νομοθέτης προσπαθεί όλα τα διαμερίσματα ίδιας επιφανείας αν ζητούσαν ίδια θερμοκρασία σε ίδιους χρόνους να πλήρωναν περίπου τα ίδια χρήματα....

Και εκεί ακούς τα κουλά του καθενός....

Αμ αυτός ήθελε διαμέρισμα στον τέταρτο για να έχει την θεά και την ησυχία του ....Ας πληρώσει..

Αυτός όμως ο νομοθέτης φαίνεται δεν είχε τέτοιες κακιούλες και τις απώλειες απο το συνολικό κουφάρι της πολυκατοικίας το μοίραζε ισόποσα.

Τα νεύρα μου.....Τα βαρέθηκα αυτά και έτσι δεν ανακατεύτηκα στην δικιά μου πολυκατοικία για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο και μια καλημέρα με όλους.

Edited by aithilenio
Link to comment
Share on other sites

1) Αν το άθροισμα τοων θερμικών απωλειών είναι 180000 kcal/h, τότε ένας λέβητας των 240000 kcal/h είναι καλός και έχει ικανοποιητικό συντελεστή ασφαλείας. Μην τον αυξήσετε όμως παραπάνω.

2) Με τη θερμιδομέτρηση επιτυγχάνεται η πιο δίκαιη κατανομή δαπανών, στοιχίζει όμως κάτι παραπάνω. Δεν είναι τυχαίο όπου πλέον σε νέες οικοδομές απαγορεύεται η ωρομέτρηση.

Και μία αναφορά στον aithilenio: Είναι λάθος να διαστασιολογούμε το λέβητα μετρώντας τη θερμική ισχύ των σωμάτων, ιδίως σε μονοσωλήνια συστήματα, καθώς -όπως άλλωστε έγραψες πολύ σωστά- κανένα σώμα μονοσωληνίου δεν δουλεύει σε συνθήκες 90/70/20. Όυτε και στο δισωλήνιο, αλλά εκεί το σφάλμα είναι σημαντικά μικρότερο. Ο λέβητας πρέπει να διασασιολογείται από τις θερμικές απώλειες του κτιρίου.

Link to comment
Share on other sites

Είναι λάθος να διαστασιολογούμε το λέβητα μετρώντας τη θερμική ισχύ των σωμάτων, ιδίως σε μονοσωλήνια συστήματα, καθώς -όπως άλλωστε έγραψες πολύ σωστά- κανένα σώμα μονοσωληνίου δεν δουλεύει σε συνθήκες 90/70/20. Όυτε και στο δισωλήνιο, αλλά εκεί το σφάλμα είναι σημαντικά μικρότερο. Ο λέβητας πρέπει να διασασιολογείται από τις θερμικές απώλειες του κτιρίου.

 

Φίλε kcher δεν λέω κάτι το αντίθετο....

Αλλά βρες μου έστω και ένα υφιστάμενο που είναι διατιθέμενο να κάνει μελέτη απωλειών όταν είναι σε φάση μετατροπής από πετρέλαιο σε αέριο...

Για αυτό λέω να κάνουν τουλάχιστον μία καταμέτρηση της εγκατεστημένης υσχής των σωμάτων και να μην βάζουν λέβητες βάση με το τι ήταν ο προηγούμενος.

Και άντε όταν έχουμε αυτονομία μπορεί κανείς να βάλει μικρότερο λέβητα χωρίς μεγάλο ρίσκο να τον κυνηγάνε...

Οταν όμως έχεις κεντρική θέρμανση χωρίς αυτονομία, διακοπτόμενη και χωρίς αντιστάθμιση με μικρό λέβητα θα τον κυνηγάνε...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.