Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συντήρηση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών


Diego70

Recommended Posts

Γειά σας

 

εχω μια εργασία στην οποία πρέπει να βρώ το κόστος συντήρησης ενός Η/Ζ σε ένα οικοδομικό έργο. Επειδή δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με αυτό το θέμα και παρόλο το ψάξιμο στο internet δεν βρήκα κάτι σχετικό, θα με βοηθούσε αν μου έλεγε κάποιος ένα χρονοδιάγραμμα συντήρησης Η/Ζ, δηλαδή καθε πότε γίνεται η συντήρηση στα Η/Ζ και πόσο χρόνο χρείαζεται θεωρητικά για την συντηρηση καθε φορα που γίνεται .

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Εξαρτάται από το είδος της εγκατάστασης . Για τι μέγεθος μιλάμε; Πετρέλαιο ή βενζίνη; Η λειτουργία του είναι συνεχής, ή καλύπτει μόνο τις περιπτώσεις έλλειψης ΔΕΗ;

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν έχουμε και λέμε

1ο service 50hrs, αλλαγή λαδιών και φίλτρo ελαίου (το φίλτρο πετρελαίου και το φίλτρο αέρος θα το βγάλεις και θα το δεις σε τι κατάσταση είναι)

2ο service 250hrs (μετά το πρώτο service) αλλαγή λαδιών και φίλτρων (το φίλτρο αέρος θα το βγάλεις και θα το δεις σε τι κατάσταση είναι).

Απο κει και έπειτα θα αλλάζεις φίλτρα και λάδια ανα 200-250hrs. Εαν οι ώρες δεν γίνονται μέσα σε ένα χρόνο τότε θα τα αλλάζεις σε ετήσια βάση (δουλέψει δεν δουλέψει)

Ανα 1000hrs λειτουργίας ή σε 3 χρόνια θα αλλάζεις το νερό στο κύκλωμα (εφόσον το Η/Ζ είναι υδρόψυκτο) και τους ιμάντες σε 5 χρόνια (εφόσον δεν έχουν ξεπεράσει τις 1000hrs).

Το φίλτρο αέρος θα το αλλάξεις στα 4 χρονια και ας σου φαίνεται καθαρό.

 

Αυτά με λίγα λόγια είναι τα βασικά. Υπάρχουν και άλλα πραγματα που κάνεις, αλλά εξαρτώνται απο το μέγεθος του Η/Ζ (π.χ ρύθμιση βαλβίδων). Το ίδιο ισχύει και για το κόστος και το χρόνο που είναι πολλαπλάσια σε σχέση με το μέγεθος του Η/Ζ (πχ δεν έχει τον ίδιο χρόνο και κόστος συντήρησης για να αλλάξεις λάδια ποσότητας 9Lt με ένα Η/Ζ που έχει 180Lt).

 

Ελπίζω να σε βοήθησα, αν χρειάζεσαι παραπάνω πληροφορίες μπορω να σε βοηθήσω σε ότι χρειάζεσαι αρκει να είσαι πιο συγκεκριμένος.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστω πολυ για την βοήθεια. Για να γινω πιο συγκεκριμένος, μιλαμε για Η/Ζ 120kVA ή 60 kVA , diesel, το οποίο θα δουλευει 8 ωρες την μέρα 25 μέρες το μήνα, σε ένα οικοδομικό έργο.

Link to comment
Share on other sites

Το 60KVA εμπειρικά πρέπει να χωράει γύρω στα 9Lt λάδι ενώ το 120KVA γύρω στα 14Lt λάδι, υπόψιν ότι το 60 και το 120 που έχεις επιλέξει νομίζω ότι είναι stand by λειτουργία και όχι continuous, (δώσε βάση σε αυτή τη διαφορά). Τα φίλτρα πρέπει να είναι τα ίδια πάνω κάτω εξαρτάται απο τον κατασκευαστή. Κάποιες έχουν διπλά φίλτρα πετρελαίου. Το λάδι που χρησιμοποιούν όλοι οι πετρελαιοκινητήρες (σε κανονικές κλιματολογικές συνθήκες) είναι SAE15W40 (τιμές μπορείς να βρεις στο εμποριο οι οποίες εξαρτώνται και απο την συσκευασία).

 

Για να σου δώσω ένα παράδειγμα, πες ότι έχεις επιλέξει ένα Η/Ζ 120KVA (continuous και όχι stand by)

Για τον πρώτο μήνα (200Hrs) θα κάνεις 2 service (ένα στις πρώτες 50Hrs και το άλλο όταν τελειώσει ο μήνας) έτσι έχουμε

 

Λάδια 28Lt

Φίλτρο Πετρελαίου 1 τεμ (εφόσον η μηχανή φοράει ένα και η ποιότητα του πετρελαίου είναι αρκετά καλή)

Φίλτρο ελαίου 2 τεμ

 

Ώρα εργασίας συμπεριλαμβανομένου και τους ελέγχους και τις δοκιμές 1 ώρα /service

 

Και απο εκεί και έπειτα υπολογίζεις ένα service το μήνα. Υπόψιν ότι όταν θα φτάσει ο καιρός να αλλάξεις ιμάντα (σε αυτά τα μεγέθη έχουν συνήθως έναν ιμάντα) η ώρα εργασίας αυξάνεται κατα μία ώρα.

 

Ελπίζω να σε βοήθησα αρκετά, ότι χρειαστείς στη διάθεσή σου

Link to comment
Share on other sites

Είναι για το ΔΧΤ51 ;

 

Εάν είναι, τότε δίνει το κόστος 4,2 ή 5 ευρώ την ώρα (που είναι υπερβολικό βέβαια)

Edited by CostasV
Link to comment
Share on other sites

.......stand by λειτουργία και όχι continuous, (δώσε βάση σε αυτή τη διαφορά).

 

Για εξήγησε αυτή τη διαφορά πια είναι ανάμεσα στο stanb dy και στο continue ενός Η/Ζ και αν το +10% για κάθε 12 ώρες λειτουργιάς πως βγαίνει ?

Link to comment
Share on other sites

Το stand by είναι το +10% για μία ώρα λειτουργίας ανα 12 ώρες συνεχούς λειτουργίας.

Παράδειγμα: H/Z 100KVA συνεχούς (continuous) λειτουργίας, μπορεί να δεχτεί φορτίο 110KVA για μία ώρα ανα δωδεκάωρο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.