Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θέρμανση σωληνώσεων αέριας φάσης υγραερίου


mpikman

Recommended Posts

Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση στο forum για την συλλογή απόψεων σε σχέση με εγκατάσταση υγραερίου σε βιομηχανία.

 

Αφορά εγκατάσταση στην Κρήτη.

 

Σε μια βιομηχανία έχω δεξαμενή υγραερίου , εξαεριωτη και ατμολέβητα. Ο κατασκευαστής του ατμολέβητα έχει θέσει ως προδιαγραφή αποκλειστικά και μόνο την παροχή του καυστήρα του ατμολέβητα me υγραέριο (lpg) σε αέρια φάση.

 

Η όλη εγκατάσταση βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο.

 

Το μήκος των σωληνώσεων του υγραερίου από τον εξεαριωτή μέχρι και τον ατμολέβητα είναι περίπου 35μ.

 

Λόγο του ότι η βιομηχανία ξεκινά την λειτουργία της νωρίς το πρωί (γύρω στις 7) οι θερμοκρασίες που έχω τον χειμώνα αυτή την ώρα μπορεί κατά συνηθισμένες περιπτώσεις να είναι 6οC και σε πολύ εξεζητημένες περιπτώσεις -2 έως -3. (και αυτά βέβαια κατά την διάρκεια του χειμώνα)

 

Ο κατασκευαστής του ατμολέβητα μου πρότεινε κατά μήκος της σωλήνωσης του υγραερίου να τοποθετήσω παράλληλα αγωγούς νερού το οποίο να θερμένεται από κάποια πηγή με σκοπό να διατηρώ τον αγωγό του υγραερίου σε μεγαλύτερη θερμοκρασία από αυτή του περιβάλοντος ώστε να μην έχω υγροποιήσεις.

 

η σωλήνα του υγραερίου μαζί με τους αγωγούς νερού να βρίσκονται μέσα σε μια ενιαία μόνωση.

 

Έχει νόημα το παραπάνω για τις θερμοκρασίες που έχω στην Κρήτη?

Μια καλή μόνωση της σωλήνας υγραερίου δεν θα αρκούσε?

Υπάρχει κάποια σχετική εμπειρία από συναδέλφους πιθανότατα στην βόρια ελλάδα ή ποιό ψυχρά κλίματα ?

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

βρόχο νερού συνοδείας για προστασία από υδρίτες έχω δει σε εγκατάσταση στην Αθήνα όπου δυο γραμμές LPG (3''+2 1/2'') όδευαν μαζί θερμό νερό από λέβητα σε κοινή μόνωση

Link to comment
Share on other sites

Αν υποθέσουμε ότι ο αγωγός θα είναι θαμένος σε βάθος 1,00m κάτω από το έδαφος, η θερμοκρασία του εδάφους σε αυτό το βάθος είναι (περίπου) ίσο με την μέση θερμοκρασία του έτους στην περιοχή. Οπότε στο έδαφος ας πούμε χοντρικά θα έχεις περίπου 17 C.

Το θέμα είναι σε τι θερμοκρασίες θα μπαίνει το υγραέριο στις σωληνώσεις σου.

Τι θερμοκρασία θα έχεις μέσα στη δεξαμενή και τι κυρίως μετά τον εξαερωτή.

Ακούω κι εγώ κι άλλες απόψεις.

Edited by alej
Link to comment
Share on other sites

@mpikman αν η πίεση του αερίου στη γραμμή μεταφοράς από τον εξαεριωτή μέχρι τον καυστήρα είναι της τάξεως του μισού bar, όπως στο φυσικό αέριο, τότε δε νομίζω ότι θα έχεις πρόβλημα υγροποίησης του αερίου & με μία καλή μόνωση θα είναι εντάξει.

https://el.wikipedia...%81%CE%B9%CE%BF

Edited by matthaios
Link to comment
Share on other sites

Σε εγκατάσταση υγραερίου (2x5m3 προπανίου) στην Φλώρινα, χωρίς εξαερωτη με μέση πίεση (μετά τον 1ο μειωτή της δεξαμενής) ως και το κτίριο, 800mbar, (μετά 2ος μειωτής στα 30mbar) δεν παρουσίασε ποτέ πρόβλημα ακόμα και στους -20 βαθμούς. Βέβαια υποθέτω ότι εσύ έχεις μεγάλη παροχή (σε αυτή τη περίπτωση η ισχύς ήταν περίπου 250-300ΚW).

 

Toν εξαερωτή τον βάζεις όταν η δεξαμενή δεν μπορεί να ανταπεξέλθει τα κιλά που χρειάζεται για το δεδομένο θερμοκρασιακό εύρος εγκατάστασης της δεξαμενής...καμία σχέση με τη σωλήνα..

 

Ο εξαεριωτής είναι ηλεκτρικός ή είναι νερού δηλαδή απαιτεί μικρό λέβητα (π.χ επίτοιχο) που τραβά από την αέρια φάση; Ρωτώ γιατί θα πρέπει να προσέξεις να μπορεί να ανταποκριθεί γρήγορα στο φορτίο ο εξαεριωτής. Επίσης σκέψου όσο πιο απλά τόσο πιο καλά......

 

Προσοχή! Η τροφοδότηση του καυστήρα του ατμολέβητα πρέπει να είναι με την μικρότερη δυνατή πίεση. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να παρέχεις μεγάλη πίεση όταν δεν ειναι απαραίτητο κάτι τέτοιο καθώς κάνεις πιο δύσκολη τη ρύθμιση, αυξάνεις τον κίνδυνο διαρροών κτλ κτλ. και το μόνο που κερδίζεις είναι ότι έχεις υποδιαστασιολογήσει τη ράμπα.. και την γραμμή αερίου και να έχεις κάνει την εγκατάσταση πιο επικίνδυνη...

 

να ξές πίεση=κίνδυνος..γιατί κάθε φορά που ανοιγοκλείνει ο καυστήρας διαχειρίζεται αυτή την αυξημένη πίεση και αν δουλεύει πολλές ώρες, τότε θέλει προσοχή..

 

Νομίζω ότι πρέπει να ανατρέξεις εσύ ή ο υπεύθυνος προμήθειας του καυστήρα στα χαρακτηριστικά:

του ατμολέβητα, για να δείς την αντίθλιψη του,

του καυστήρα για να δείς την πτώση πίεσης στην κεφαλή-μπεκ καυστήρα,

στην ράμπα και

στην διάταξη μείωσης (αν τελικά βάλεις) και στο τέλος να αυτές τις αθροίζεις. Αυτό που παίρνεις είναι η ελάχιστη πίεση που μπορεί να δουλέψει η διάταξη. Προσθέτεις και κάτι ακόμα (π.χ 40%) για λόγους ασφαλείας και είσαι εκεί εντάξει...

Το 0,5bar σε υγραέριου που μου λες... φτάνουν για μια ατμογενήτρια άνετα πανω.. 3-4ΜW...σε προπάνιο....πόση πίεση απαιτεί σύμφωνα με τα άνω το σύστημα καυστήρας-ατμογεννήτρια;

Σε μελέτη 2,5MW που έκανα για Θράκη, δουλεύαμε χωρίς εξαερωτή 5 υπόγειες δεξαμενές 5m3 χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα..

 

Πες μας τα χαρακτηριστικά του καυστήρα σου, τη δεξαμενής και του εξαεριωτή..

Edited by abouts
Link to comment
Share on other sites

Το 0,5bar σε υγραέριου που μου λες... φτάνουν για μια ατμογενήτρια άνετα πανω.. 3-4ΜW

Μισό bar ενοούσα στη γραμμή μεταφοράς από τον εξαεριωτή μέχρι το gas train στη βαλβίδα αποκοπής στο ρυθμιστή πίεσης. Στον καυστήρα η πίεση τροφοδοσίας ανάλογα με την ισχύ του για έναν μέσο βιομηχανικό βάλε από 35 - 65 mbar. & για την τοποθεσία που αναφέρει ο mpikman (Κρήτη), όπου δεν έχει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα (εκτός αν η βιομηχανία είναι πάνω στο Ψηλορείτη :mrgreen: ), δε νομίζω να έχει πρόβλημα υγροποίησης του LPG.

Edited by matthaios
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω πολύ για τις απαντήσεις σας. Μου δώσανε τροφή για έρευνα στο κομμάτι του καυστήρα.

Για το ιστορικό ο εξαεριωτής είναι ηλεκτρικός. Η εγκατάσταση είναι γύρω στα 850 kw. Και αυτή την στιγμή δουλεύει στο 1 bar.

 

θα λάβω υπόψη μου τις παρατηρήσεις σας και θα επανέλθω με νέα δεδομένα.

 

ps. οχι η εγκατάσταση δεν είναι στον ψηλορείτη !!!!

Edited by mpikman
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.