Jump to content

alej

Core Members
 • Content Count

  932
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

alej last won the day on May 26 2015

alej had the most liked content!

Community Reputation

405 Πολύ καλή

About alej

 • Rank
  Διακεκριμένο Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Δεν απαντώ
 • Τοποθεσία
  Θεσσαλονίκη
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Λοιπόν, σήμερα μίλησα με HELP DESK Εξοικονομώ ΙΙ και μου επιβεβαίωσαν πως δεν τους ενδιαφέρει σε ποιο όνομα είναι τα ένσημα. Πήγα και στο ΙΚΑ και δέχθηκαν το ΑΠΔ χωρίς κανένα άλλο έγγραφο, ούτε ΥΔ, ούτε σύμβαση. Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας και τις συμβουλές σας.
 2. Στο πρόγραμμα πάντως από ότι βλέπω μου ζητάει μόνο παραστατικά των συγκεκριμένων εργολάβων - προμηθευτών που έχουν αρχικά δηλωθεί και χωριστά τις δαπάνες των ασφαλιστικών. Ούτε ΑΠΔ, ούτε ΥΔ από ότι βλέπω. Τις ζητάνε μετά; Επίσης, κάποιο τηλέφωνο που να σηκώνουν εκεί στο Εξοικονομώ ΙΙ?
 3. Σας ευχαριστώ όλους-όλες για τις συμβουλές και το χρόνο σας. Επομένως, μπορώ να κόψω τα ένσημα π.χ. 600€ σε έναν εργάτη που θα πάρω και μια ΥΔ σχετικά με τον χρόνο απασχόλησης του και την αμοιβή του και στο Εξοικονομω ΙΙ θα σηκώσω τα ένσημα και την απόδειξη του εργολάβου (ο οποίος είναι διαφορετικός από τον εργάτη και τον ωφελούμενο δεν τον ενδιαφέρει τι και πως), σωστά; Ένσημα και απόδειξη 12.000€ όσα δικαιολογεί το πρόγραμμα. Την ''απόδειξη'' του εργαζόμενου δεν την χρειάζεται το Εξοικονομώ ΙΙ αλλά μόνο την ΑΠΔ του ΙΚΑ και την πληρωμή των ενσήμων. Κατάλαβα καλά;
 4. Το έργο έχει τελειώσει οπότε αν ζητήσει το ΙΚΑ κάτι τέτοιο θα έχουμε θέματα. Το ΙΚΑ όταν το ρώτησα αρχικά δεν μου ζήτησε συμβάσεις. Αύριο θα πάω εκεί και θα γελάσουμε... Υπάρχει σύμβαση του ωφελούμενου με τον εργολάβο αλλά όχι σε ΚΕΠ.
 5. Θεωρώ πως τέτοιες συμβάσεις δεν υπάρχουν, ΥΔ εργαζομένων είναι εύκολο. Εκεί που ''κολλάω'' είναι στο ότι ενώ το Εξοικονομώ ΙΙ λέει πως υποχρέωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι του ωφελούμενου και οι Υ.Δ. θα τον αναφέρουν ως εργοδότη. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα; Υπάρχει και η ''εύκολη'' λύση να πω στον εργολάβο - ελεύθερο επαγγελματία να κοπούν τα ένσημα στο όνομά του να τελειώνω μιας και είναι οικοδόμος. Απλά δεν έχω εικόνα τι ακριβώς σηκώνουμε στο Εξοικονομώ ΙΙ ώστε να γνωρίζω τις πιθανές παγίδες.
 6. Όλγα σε ευχαριστώ για την απάντηση. Δεν θα υπάρξει πρόβλημα δηλαδή που τα ένσημα θα είναι σε άλλο όνομα (αυτό του εργάτη) και η απόδειξη θα είναι του εργολάβου; Για το Εξοικονομώ ΙΙ με ενδιαφέρει κυρίως, μην πουν ότι άλλο όνομα η απόδειξη κι άλλο όνομα στα ένσημα. Επίσης, ο εργαζόμενος πρέπει να υπογράψει κάποια ΥΔ στο ΙΚΑ; Στο ΙΚΑ Κατερίνης μου ζήτησαν μόνο ΑΠΔ, στη Θεσσαλονίκη ζητάνε συμβάσεις και ΥΔ.
 7. Συνάδελφοι καλημέρα. Σε εργασίες εξωτερικής θερμομόνωσης στο Εξοικονομώ ΙΙ (συνολικού κόστους 12.000€) με ΕΕΔΜΚ - ΙΚΑ προκύπτουν οικοδομικά ένσημα π.χ. 800,00€. Ο εργολάβος που έχει αναλάβει την εργασία είναι ελεύθερος επαγγελματίας αλλά μπορεί να κόψει και οικοδομικά ένσημα. Αν τα ένσημα κοπούν στο δικό του όνομα τότε θα κοπεί για εργασία - υλικά απόδειξη 11.200€ και θα σηκώσω στο σύστημα την απόδειξη των 11.200€ & την πληρωμή των ενσήμων 800,00€, σωστά; Πρέπει κάτι να προσέξω; Αν τα ένσημα τα κολλήσω σε άλλον - του εργολάβου - εργαζόμενο θα πρέπει να αλλάξει κάτι στις αποδείξεις; Επειδή θα υπάρχει άλλο όνομα στο ΙΚΑ και άλλο όνομα στις αποδείξεις που θα σηκωθούν στο Εξοικονομώ ΙΙ. Επίσης, στα ένσημα αντιστοιχεί και αμοιβή π.χ. 1.000,00€ την οποία όμως την πληρώνει ο εργολάβος προς τον εργαζόμενο αλλά στο ΙΚΑ φαίνεται εργοδότης ο ωφελούμενος... Πως το λύνουμε όλο αυτό; Καμία ιδέα; Φοβάμαι μην σηκώσω αποδείξεις από εργολάβο και ένσημα από εργαζόμενο και στο Εξοικονομώ ΙΙ πουν ότι δεν αντιστοιχούν και προκυψει πρόβλημα.
 8. Ευχαριστώ για την απάντησή σου. Στην αρχή έτσι το αντιλήφθηκα κι εγώ. Έτσι όμως χαντακώνεις ένα κτίριο γραφείων το οποίο έχει αυτοματισμούς Α ή Β στην θέρμανση και Ψύξη και επειδή δεν έχει σύστημα αερισμού το κατατάσσουμε στην Δ. Στην ουσία και στην πράξη το αδικούμε. Μήπως η τελευταία παράγραφος εννοεί να λαμβάνουμε Δ την κατηγορία αυτοματισμών όπου δεν υπάρχει σύστημα το οποίο έχει κατηγορίες; Από την άλλη, αυτό το ''ή/και'' είναι ατράνταχτο!
 9. Καλημέρα κι από μένα. Ερώτηση για δυνατούς λύτες: Σε κτίριο γραφείων με 1. Θέρμανση με λέβητα / καυστήρα. Θερμοστάτες - ηλεκτροβάνες όχι ανά χώρο αλλά ανά group χώρων και σύστημα αντιστάθμισης. 2. Ψύξη με split 3. Χωρίς σύστημα αερισμού. Επομένως Κ.Α. Τι θεωρείτε ότι πρέπει να δηλωθεί: Α. Θέρμανση Γ / Ψύξη Γ ή Β. Θέρμανση Δ / Ψύξη Δ λόγω ''Στην περίπτωση όπου το εξεταζόμενο κτήριο δεν διαθέτει συστήματα θέρμανσης ή/και ψύξης ή/και αερισμού ή/και παραγωγής ΖΝΧ και προκειμένου για τους υπολογισμούς της ενεργειακής απόδοσης του κτηρίου ορίζονται κατά παραδοχή ως συστήματα του κτηρίου τα αντίστοιχα συστήματα του κτηρίου αναφοράς, ως κατηγορία αυτοματισμών λαμβάνεται η Δ'' ΤΟΤΕΕ 2017 6.2. (στο τέλος)
 10. Κακώς, πολύ κακώς αναφέρει ''συμπεριλαμβανομένων των ευαίσθητων και υπερευαίσθητων''. Αν τους έδωσες τέτοιο χαρτί καλύτερα να συμβουλευτείς δικηγόρο και να ψάξεις να δεις τι σημαίνει ευαίσθητα. Αν μάλιστα το συνεχίζουν είναι για καταγγελία.
 11. Δήλωσα κι εγώ ΕΤΕ και VIVA την Κυριακή, χθες επιβεβαιώθηκε της ΕΤΕ και περιμένω ακόμα για την VIVA.
 12. Γιατί μάλλον θέλουν να σπρώξουν τον κόσμο να πληρώνει προμήθειες και να κάνει όλες τις συναλλαγές όπως θεωρεί ότι σκέφτονται. Για αυτό δεν το διευκρινίζουν. Προσωπικά τα λεφτά μου (τα νόμιμα αποκτηθέντα) μπορώ να τα ξοδέψω όπως θέλω. S/M, ασφαλιστικές εισφορές του αδερφού μου, προμηθευτές, ταξίδα κλπ. Σφυρίζουν τα εκατομμύρια γύρω μας από τις μπίζνες των γνωστών - αγνώστων κι εμείς αναρωτιόμαστε αν μπορούμε να αγοράσουμε σοκολάτα για το παιδί μας στο S/M από τον επαγγελματικό ή τον προσωπικό λογαριασμό... (και ο προσωπικός σας κ. Μηχανικέ πως έχει τόσα λεφτά; Αυτή θα είναι η επόμενη ερώτηση!!!)
 13. Και σε μένα, έτος εισοδήματος 2016.
 14. Το έχεις ψάξει βλέπω αρκετά. Η γυναίκα μου είναι στον λογαριασμό της Ε.Τ.Ε. και μόνο αναλήψεις θα κάνει καθώς καταθέσεις θα γίνονται μόνο ότι αφορά το επάγγελμά μου. Ουσιαστικά μπήκε συνδικαιούχος για λόγους ασφαλείας. Αυτός θα είναι και ο μοναδικός λογαριασμός (+ VIVA) που θα δηλώσω, θα έχω και χρησιμοποιώ ως επαγγελματίας για να πληρώνομαι. Θα πληρώνω όμως κι από άλλους λογαριασμούς ακόμα και για την δουλειά μου, γιατί πολύ απλά δεν είναι λογικά αποδεκτό κάθε φορά που πρέπει να πληρώσω να κάνω μεταφορές από εδώ κι από εκεί και να αναρωτιέμαι που έχω λεφτά και αν μπορώ να ψωνίσω. Εισοδήματα κάποιοι έχουν κι από άλλες πηγές, νόμιμες 100% και φορολογημένες πέρα από το επάγγελμα του μηχανικού - λογιστή κλπ. Το τι τα κάνω και που τα ξοδεύω κι αν γουστάρω να τα χώνω στη δουλειά μου ή στο S/M θεωρώ ότι είναι δικός μου λογαριασμός και από την στιγμή που δεν είναι τίποτα κρυφό δεν θα μπορέσουν να κάνουν και κάτι. Αλλιώς ξεκινάει ο παραλογισμός... P.S. Το ύφος μου προφανώς και δεν απευθύνεται σε σένα @georgegaleos ή σε κάποιον άλλο συνάδελφο. Σε ευχαριστώ και πάλι για τις πληροφορίες.
 15. Στον λογαριασμό της Ε.Τ.Ε. που έχουμε οι μηχανικοί αν έχουμε και συνδικαιούχους δεν μπορούμε να τους δηλώσουμε ως επαγγελματικούς;
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.