Jump to content

sdim

Core Members
 • Content Count

  3,548
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  20

sdim last won the day on March 23 2018

sdim had the most liked content!

Community Reputation

1,127 Άριστη

About sdim

 • Rank
  Διακεκριμένο Μέλος

Contact Methods

 • Website
  http://sdim.gr
 • Skype
  stavrosd

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Τοποθεσία
  Πύργος, Πάτρα
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός

Recent Profile Visitors

4,598 profile views
 1. Αν θελήσεις να αλλάξεις το μέγεθος στα ανοίγματα θα πρέπει να το κάνεις πριν την αίτηση στο ΕΚΟ ΙΙ. Σύμφωνα με τις συχνές ερωτήσεις για προσθήκη (https://exoikonomisi.ypen.gr/documents/10182/0/Παράρτημα+Συχνών+Ερωτήσεων+Απαντήσεων-v2.pdf/9b2b0d1a-5cf5-4898-91e9-a79be2deda76): Απ.: Επισημαίνεται ότι το 2ο ΠΕΑ θα αφορά διαφορετικό κτίριο -διότι δεν αλλάζει μόνον η Συνολική επιφάνεια, αλλάζει, κατ’ ελάχιστον, η γεωμετρία του κτιρίου και το κτίριο αναφοράς -και η σύγκριση για το αν επιτυγχάνονται οι στόχοι του Προγράμματος δεν είναι εφικτή.
 2. Ακριβώς αυτό με ενδιέφερε, γιατί για να ταιριάζει το παράρτημα 3 με το ΠΕΑ θα έπρεπε να ανακαλέσω το 1ο ΠΕΑ και να εκδόσω νέο με βάση το οποίο θα γινόταν το παράρτημα ΙΙΙ. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα υπήρχε πρόβλημα με την ΑΠΥ.
 3. Έχει ολοκληρώσει κάποιος το πρόγραμμα (να έχει γίνει εκταμίευση) με τροποποίηση του φυσικού αντικειμένου; Αν ναι, τελικά ανεβάσατε ξανά το παράρτημα ΙΙΙ ή όχι;
 4. Σχετικό. Είμαι μηχανολόγος με πατέρα εργολάβο. Από καθαρή τύχη δεν έχει ξεσπάσει ακόμα ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος.
 5. Όποιος δίνει προσφορά πρέπει να ξέρει την ευθύνη της δουλειάς. Όποιος σκοτώνει την τιμή στην πιάτσα και κάνει τσαπατσουλιές για να ρίξει το κόστος είναι αυτονόητο ότι κάποια στιγμή θα έχει κυρώσεις. Στο συγκεκριμένο έργο δεν μπορώ να εκφέρω άποψη, ελπίζω να ήταν εξ'αμελίας ή λόγω απροόπτων καταστάσεων το δυστύχημα. Θα πρέπει να δούμε πρώτα τις μελέτες. Αν η μελέτη ήταν ελλιπής τότε φταίει ο μελετητής. Αν η μελέτη ήταν σωστή και δεν υλοποιήθηκε σωστά φταίει ο επιβλέπων. Αν υλοποιήθηκε σωστά η μελέτη και δεν έγιναν προβλεπόμενες (εφόσον προβλέπονταν από την μελέτη) εργασίες ελέγχου και συντήρησης τότε φταίει ο υπεύθυνος συντήρησης. Αν το δυστύχημα οφείλεται σε απρόβλεπτες καταστάσεις όπως ακραία καιρικά φαινόμενα, τότε δεν μπορούν να αποδοθούν ευθύνες σε κάποιον. Ο νόμος υπάρχει εδώ και χρόνια, η ευθύνη του μηχανικού παραγράφεται 25 έτη μετά την παραβίαση των κανόνων, δηλαδή μετά την παράδοση του έργου. Τότε υπογράφουμε την υπεύθυνη δήλωση καλής έκτέλεσης των εργασιών. NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4315, ΦΕΚ 269Α: Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα − Ρυμοτομικέςαπαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις Άρθρο 13 Παραβίαση κανόνων οικοδομικής Το άρθρο 286 του Ποινικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής: «Άρθρο 286 1. Όποιος κατά την εκπόνηση μελέτης ή τη διεύθυνση ή την εκτέλεση οικοδομικού ή άλλου ανάλογου έργου ή κατεδάφισης ενεργεί παρά τους κοινώς αναγνωρισμένους τεχνικούς κανόνες, τιμωρείται: α) με φυλάκιση από ένα έως πέντε έτη και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, β) με κάθειρξη έως δεκαπέντε έτη αν στην περίπτωση του στοιχείου α΄ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη, γ) με κάθειρξη από δέκα ως δεκαπέντε έτη αν στην περίπτωση του στοιχείου α΄ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου, και με κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη από δεκαπέντε έως είκοσι έτη αν είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων. 2. Όποιος στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου παραβιάζει από αμέλεια τους κοινώς αναγνωρισμένους τεχνικούς κανόνες ή προκαλεί από αμέλεια τη δυνατότητα κινδύνου τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή. 3. Η παραγραφή των εγκλημάτων της παραγράφου 1 στοιχεία β΄ και γ΄ αρχίζει από την επέλευση του θανάτου ή της βαριάς σωματικής βλάβης και πάντως δεν μπορεί να υπερβεί τα είκοσι πέντε (25) έτη από την παραβίαση των κανόνων.» Update Τελικά είναι στα 30 χρόνια η παραγραφή
 6. Για τα δικαιώματα των ιδιοκτητών δεν υπάρχει πρόβλημα. Με την ολοκλήρωση του κτηματολογίου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Θυμάμαι συζήτηση με συνάδελφο που είχα κάνει για την υπηρεσία μιας στάσης: Εγώ: Αυτή η υπηρεσία μιας στάσης, υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει; Συνάδελφος: Βεβαίως. Ήδη λειτουργεί όπως λένε, υπηρεσία μιας στάσης. Εγώ: Δηλαδή; Συνάδελφος: Μαζεύεις τα δικαιολογητικά, τα καταθέτεις στην υπηρεσία και σταματάει εκεί η υπόθεση. Μία στάση!
 7. Όλοι φταίνε. - Ο πελάτης που θυμάται την τελευταία στιγμή να πάει στον μηχανικό. - Ο συμβολαιογράφος που παίρνει θέση προς τον μηχανικό. Θα έπρεπε να ζητάει απλά από τον πελάτη τα δικαιολογητικά χωρίς να εμπλέκει τον μηχανικό, χωρίς να αναφέρει χρόνο διεκπεραίωσης για την δουλειά του μηχανικού και χωρίς να αναφέρει κόστος για την δουλειά του μηχανικού. - Ο κάθε μηχανικός που αντί να κρατήσει σε λογικές τιμές τις αμοιβές και να ειδικευτεί σε κάτι επιλέγει να ρίξει τις τιμές και παράλληλα γίνεται παντογνώστης. Δεν γίνεται έτσι δουλειά. Προσωπικά έχω ειδικευτεί σε δυο τρία πράγματα. Δεν ασχολούμαι με άδειες λειτουργίας, με ΥΔΕ, πυροπροστασίες, τεχνικός ασφαλείας. Μόνο ενεργειακά, άδειες και κάποια άλλα τεχνολογικά πράγματα (προς αλλαγή καριέρας). Αν ο κάθε μηχανικός έκανε μόνο δυο-τρία πράγματα, τότε και θα τα έκανε πιο γρήγορα και θα έβγαζε περισσότερα.
 8. Όπως είχε σωστά επισημάνει κάποιος: - για ποιο λόγο να επενδύσει ιδιώτης σε ζημιογόνα επένδυση; Η απάντηση είναι προφανής: Οι ιδιώτες επενδύουν μόνο σε ότι είναι κερδοφόρο. Όσο το δημόσιο ιδιωτικοποιεί τις κερδοφόρες δραστηριότητες, τόσο θα αυξάνει η ύφεση.
 9. Από την στιγμή που θα πληρώσετε τις εισφορές σας στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ, σε πόσες μέρες φαίνεται στο σύστημα; Μέχρι στιγμής ήδη έχω πληρώσει 2 μήνες επιπλέον επειδή δεν φαινόντουσαν στο σύστημα και νόμιζα ότι τις είχα ξεχάσει. Κάποια στιγμή κάποτε θα τα συμψηφίσουν στην εκκαθάριση. Πλέον κοιτάω τις πληρωμές που έχω κάνει και βλέπω ότι ενώ έχω πληρώσει κανονικά, δεν εμφανίζονται οι τελευταίες πληρωμές. Σε πόσες μέρες εμφανίζεται μια πληρωμή στο σύστημα του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ αφού γίνει η πληρωμή με ebanking?
 10. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος είναι ήδη στα όριά του. Εκτός από την ευρύτερη πίεση λόγω οικονομικής κρίσης, νομοθεσίας, σκοτωμένων αμοιβών, φορολογίας, κτλ, έχουμε και τον ΕΦΚΑ: - ο ΕΦΚΑ δεν είναι ενιαίο ταμείο, όπως διαφημίζουν. Ο ΕΦΚΑ είναι ένα επικοινωνιακό τρύκ. Εκεί που είχαμε Χ ασφαλιστικούς φορείς τώρα έχουμε Χ+1 όπου το +1 λέγεται ΕΦΚΑ και έχει το λογότυπό του δίπλα στα υπόλοιπα. Πήγα στην εφορία για προσθήκη ΚΑΔ με ασφαλιστική ενημερότητα από το ΕΦΚΑ - ΤΣΜΕΔΕ και μου ζητήσανε και ενημερότητα από το ΕΦΚΑ - ΟΑΕΕ. Πήγα να πληρωθώ από υπηρεσία και μου ζητήσανε εκτός από την ασφαλιστική ενημερότητα ΕΦΚΑ-ΤΣΜΕΔΕ και ενημερότητα ΕΦΚΑ-ΙΚΑ. - Μας βάζουν συνέχεια αναδρομικά. Το "ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από το ταμείο" ισχύει μόνο αν πληρώσουμε παραπάνω, δεν ισχύει το αντίστροφο. Όποτε το θυμηθούν επαναυπολογίζουν αναδρομικά και μας τα χρεώνουν. - φτιάχνουν επιπλέον φορείς για επιπλέον αναδρομικά ΕΤΕΑΕΠ - στην ψηφιακή εποχή είμαστε ακόμα αναγκασμένοι να πάμε στο ΤΣΜΕΔΕ για να πάρουμε ενημερότητα. Δεν δίνεται ηλεκτρονικά. - Πολλοί ενώ πληρώνουμε κανονικά εμφανιζόμαστε στο σύστημα ανασφάλιστοι, χωρίς κάλυψη υγείας. "Τεχνικό πρόβλημα" το βαπτίζουν αλλά υπάρχει εδώ και μήνες. - Οι πληρωμές ενώ φαίνονται στο σύστημα δεν είναι συμψηφισμένες με τις υποχρεώσεις με αποτέλεσμα και ο νοικοκύρης να φαίνεται ότι χρωστάει. Προσωπικά είχα πάει στο ΤΣΜΕΔΕ και είχαν δει στο σύστημα ότι είχα κάνει τις καταθέσεις αλλά δεν είχαν συμψηφιστεί με τις οφειλές επειδή το σύστημα "ενημερώνεται κάθε λίγες εβδομάδες". Μα πως γίνεται να ενημερώνεται για την πληρωμή από την τράπεζα και να μην ενημερώνεται ο φάκελός μου; - Κατά περιόδους υπάρχουν τρελές ουρές. Ο άνθρωπος που ισχυρίστηκε ότι 10 μέρες προσπαθούσε να εξυπηρετηθεί, ενδεχομένως να μην είχε φτάσει καν στο γκισέ τις προηγούμενες φορές. Στην επαρχία δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα αλλά όπου υπάρχει πολυτεχνική σχολή υπάρχουν τέτοιες ουρές μετά τις εξετάσεις του ΤΕΕ λόγω της εγγραφής των νέων μηχανικών που γίνεται το έλα να δεις.
 11. Δεν ρώτησα για τα ΠΕΑ, για τα πιστοποιητικά πυροπροστασίας ρώτησα. Τα ΠΕΑ είναι διαθέσιμα στν πλατφόρμα με το ΑΠ και με το ΑΑ αλλά είναι άλλη υπόθεση.
 12. Αν δεν έχει γίνει σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών τότε κακώς τα δηλώνουν χωριστά στο Ε9. Το Ε9 δεν είναι αποδεικτικό ιδιοκτησίας, ο καθένας μπορεί να μπει στο σύστημα και να δηλώσει ότι θέλει. Μπορώ αν θέλω να δηλώσω τον Παρθενώνα στο Ε9 μου. Αν ήταν σωστά δηλωμένα θα μπορούσαν οι συνιδιοκτήτες να εντάξουν την κατοικία στο πρόγραμμα εφόσον δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες και εφόσον είναι σωστά δηλωμένο το εμβαδό στην οικοδομική άδεια και στο Ε9. Προλαβαίνει ο λογιστής να διορθώσει το Ε9 αλλά ίσως έχει αντιρρήσεις για άλλους λόγους. Συνιστώ να βρείτε μηχανικό στην γειτονιά σας που να ασχολείται με το πρόγραμμα. Θα πρέπει να διαβάσει τα συμβόλαια και να κάνει αυτοψία στο ακίνητο για να σας πει μια πιο εμπεριστατωμένη γνώμη.
 13. Θα έπρεπε να συζητήσουμε την μείωση των κοινωνικών παροχών του κράτους που χρεώνονται στην ΔΕΗ καθώς και του κόστους λειτουργίας της ΔΕΗ. Οι μισθοί είναι σημαντικά αυξημένοι σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ΑΕ, όπως και οι παροχές. Βασικά λειτουργεί ΑΕ με καθεστώς δημοσίου. Το κράτος κάνει κατάχρηση της μονοπωλιακής θέσης της ΔΕΗ ώστε να εισπράξει κερατιάτικους φόρους. Στην ΔΕΗ πληρώνουμε: - Πάγια χρέωση - Κατανάλωση - ΑΔΜΗΕ - ΔΕΔΔΗΕ - Χρέωση εντύπου 1.00€ Από εκεί και πέρα πληρώνουμε κερατιάτικα: - Χαρτόσημο 3.6% - ΦΠΑ Εσόδων 24% - ΦΠΑ - Δημοτικά τέλη - Δημοτικό φόρο - ΤΑΠ - ΕΡΤ - ΥΚΩ - ΕΤΜΕΑΡ
 14. Μου βγάζει: "Δεν έχει εκδοθεί ειδοποιητήριο για το A2019"
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.