Jump to content

sdim

Core Members
 • Content Count

  3,613
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  22

sdim last won the day on February 7

sdim had the most liked content!

Community Reputation

1,154 Άριστη

About sdim

 • Rank
  Διακεκριμένο Μέλος

Contact Methods

 • Website
  http://sdim.gr
 • Skype
  stavrosd

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Τοποθεσία
  Πύργος, Πάτρα
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός

Recent Profile Visitors

4,790 profile views
 1. Η ενδοδαπέδια θέρμανση/ψύξη έχει νόημα μόνο σε περιοχές με σταθερά χαμηλή ή υψηλή θερμοκρασία. Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, για πολλούς μήνες έχουμε ζέστη την μέρα και κρύο το βράδυ. Η θερμική αδράνεια της ενδοδαπέδιας είναι τόσο μεγάλη που αν βάλω το βράδυ την θέρμανση θα ψηθώ το μεσημέρι και θα πρέπει να ανοίξω τα παράθυρα για να δροσιστώ οπότε θα πετάξω την αποθηκευμένη θερμική ενέργεια. Αντίστοιχα αν ψύξη την πλάκα το μεσημέρι που έχει ζέστη, το βράδυ θα πρέπει να βάλω κουβέρτα ή θέρμανση για να κοιμηθώ.
 2. Μην βασίζεστε σε τυχαία άρθρα στο ίντερνετ. Δεν αναφέρει πουθενά COP και EER κοντά στο 4, ούτε U παραθύρων <2 που διάβασα σε κάθε άρθρο. Διαβάστε τις ΤΟΤΕΕ και τον ΚΕΝΑΚ. Ναι, τα Φ/Β βοηθάνε αλλά μόνο όταν δεν υπάρχουν γειτονικά κτήρια. Αν η οροφή σκιάζεται από γειτονικά κτήρια ή από άλλους παράγοντες δεν βοηθάνε και πολύ.
 3. @nzerman Από την στιγμή που δίνει τις τιμές αυτές η εταιρεία, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις αυτές τις τιμές. Είναι περιττοί οι υπολογισμοί. https://www.hitachi-hvac.co.uk/ranges/heating/yutaki-m
 4. Υποχρεωτικά θα κάνεις 2 ΠΕΑ. Ένα ΠΕΑ θα μπορούσες να εκδόσεις αν είχαν ίδια χρήση. Υπάρχει πρόβλημα μόνο αν είναι λειτουργικά εξαρτώμενοι οι χώροι.
 5. Δεν έχει σημασία αν είναι ηλεκτροδοτούμενο ή όχι. Αν είναι αποπερατωμένο υποχρεούται σε έκδοση ΠΕΑ για μίσθωση/μεταβίβαση.
 6. Στους ελεγκτές δομησης Μέχρι τώρα γινόταν κλήρωση. Τώρα λέει "επιλογή".
 7. http://portal.tee.gr/portal/page/portal/teelar/NOMOTHESIA/KTIRIOOIKODOMIKOS KSNONISMOS/097620FC1F5B1F54E0440003BA2D133C Κάτω από τα 45kW υπάρχει κενό στην νομοθεσία. Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν μπορεί ο μηχανικός να κάνει ότι θέλει αλλά από την άλλη δεν υπάρχει κάποιος νόμος ή κανονισμός να τον καλύπτει στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Όταν υπάρχει κάποιος κανονισμός και τον τηρεί ο μηχανικός, ακόμα και να γίνει κάποιο ατύχημα δεν είναι υπεύθυνος ο μηχανικός. Αν δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία και πάει κάτι στραβά, την πληρώνει ο μηχανικός που υπέγραψε.
 8. Το διδακτορικό είναι σε κάτι αντίστοιχο;
 9. Για τα ρολά δεν χρειάζεται KNX. Τα τηλεχειριστήρια για τα ρολά της Somfy μπορούν να ρυθμιστούν να κλείνουν περισσότερα από ένα ρολά. Ο τεχνικός που τα εγκαθιστά μπορεί να ρυθμίσει ένα χειριστήριο να κλείνει ή να ανοίγει ταυτόχρονα όποια ρολά θέλεις. Στο γραφείο έχω ένα τηλεχειριστήριο/διακόπτη για κάθε ρολό και ένα επιπλέον τηλεχειριστήριο ρυθμισμένο να ανοίγει και κλείνει ταυτόχρονα όλα τα ρολά.
 10. Να κάνω μια αφελή ερώτηση; Έστω ότι όσοι εργάζονται θα απαλλαγούν από τις ασφαλιστικές εισφορές. Εάν ήδη κάνουν μια δουλειά, θα πρέπει να είναι 8 ώρες στην δουλειά τους συν μισή ώρα να πάνε στην δουλειά συν μισή ώρα να επιστρέψουν. Φύγαν οι 9 ώρες. Μείον 8 ώρες για ύπνο και 1 ώρα για φαγητό, φεύγουν άλλες 9 ώρες. Στις 6 ώρες που μένουν, θα προλαβαίνουν να βγάζουν ιδιωτική δουλειά και να διαβάζουν νομοθεσία ή θα κάνουν "συμβιβασμούς" για να εξυπηρετήσουν γρήγορα τους πελάτες;
 11. Είναι σίγουρο ότι το ελάχιστο ποσό θα αφορά άνω 5ετίας; Μήπως στο τέλος ψηφίσουν να ισχύει η 1η κατηγορία για κάτω πενταετίας και μετά από 2η και πάνω;
 12. Δεν μιλάω για εξαναγκασμό. Απλά θεωρώ ότι όπως έχει ο δήμος την απαίτηση από τους κατασκευαστές/ιδιοκτήτες ιδιωτικών έργων να πληρώνουν για την κατάληψη πεζοδρομίου, έτσι θα έπρεπε να γίνεται και για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων κτηρίων. Είναι σωστό οι μηχανικοί να ζορίζονται και να χάνουν χρόνο και χρήμα κάθε φορά που θέλουν να τοποθετήσουν μια σκαλωσιά ή έναν κάδο για μπάζα σε κάθε ανακαίνιση αλλά οι ιδιοκτήτες των διατηρητέων να μην πληρώνουν; Θεωρώ ότι δεν πληρώνουν γιατί αν πλήρωναν τα δικαιώματα για την κατάληψη πεζοδρομίου θα προτιμούσαν να κάνουν ενισχύσεις/επισκευές ή να το πουλήσουν σε κάποιον που θα ήθελε να το ανακαινίσει. Ξέρετε πόσοι άνθρωποι με οικονομική άνεση επιθυμούν να μείνουν σε ένα νεοκλασικό κτήριο, έχουν κάθε καλή πρόθεση να αγοράσουν και να ανακαινίσουν ένα διατηρητέο αλλά δεν βρίσκουν επειδή οι ιδιοκτήτες των διατηρητέων θεωρούν ότι πουλάνε χρυσάφι;
 13. Όταν λέω αναδρομικά αναφέρομαι στα αναδρομικά του ΕΤΕΑΕΠ 2017, 2018 Είναι 42.96€ /μήνα για 3 χρόνια.
 14. @Anton_civeng Για όλα φταίει το κράτος που δεν τηρεί τον νόμο. Έστω ότι ένα διατηρητέο κτήριο έχει προβλήματα που το καθιστούν επικίνδυνο. Ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να το επισκευάσει. Η κατεδάφιση όχι μόνο απαγορεύεται από τον νόμο αλλά και από την Εθνική συνείδηση καθώς ως διατηρητέα χαρακτηρίζονται τα κτήρια που αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Πολλοί βάζουν στο πεζοδρόμια προστατευτικά ως πρόχειρη λύση προστασίας. Κανονικά πρέπει να πληρώνουν δημοτικά τέλη. Αμφιβάλλω αν πληρώνουν όμως γιατί αν πληρώνανε δημοτικά τέλη για τόσα μέτρα πεζοδρομίου επί τόσα έτη που τα έχουν τοποθετήσει θα ήταν πιο οικονομικό να τα επισκευάσουν. Έστω τώρα ότι ο ιδιοκτήτης δεν έχει χρήματα να το επισκευάσει. Αμφιβάλλω τότε αν έχει χρήματα για να πληρώνει την άδεια κατάληψης πεζοδρομίου για τα προστατευτικά μέτρα. Αν όλοι οι ιδιοκτήτες γνωρίζανε ότι το κράτος (δήμος) δεν κάνει τα στραβά μάτια οπότε θα πρέπει να πληρώσουν (είτε για την επισκευή είτε για τα μέτρα προστασίας), θα αναγκαζόντουσαν είτε να το επισκευάσουν είτε να το πουλήσουν σε κάποιον ενδιαφερόμενο που θα το επισκεύαζε. Συνοπτικά, οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύονται την αδράνεια των αρχών και την αδυναμία τήρησης των νόμων για να αφήσουν το διατηρητέο να μαραζώσει και με την παραμικρή ευκαιρία να το κατεδαφίσουν. Συχνά το καταστρέφουν επίτηδες, π.χ. μετά από έναν σεισμό "βάζουν ένα χεράκι" να επιδεινωθούν οι ζημιές ή βάζουν μια φωτιά (διατηρητέο ακατοίκητο δεν μπορεί να πιάσει φωτιά, χωρίς ρεύμα, κουζίνα ή θέρμανση).
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.