Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δάνειο πάρκου απο Αγροτική Τράπεζα


Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

 

Συγχωρέστε με αν έχει συζητηθεί το θέμα παλαιότερα αλλά δεν μπόρεσα να βρώ κάτι.

Πρόκειται να κατασκευάσω ένα αγροτικό 100 KWp που θα δανειοδοτηθεί απο την ΑΤΕ ΒΑΝΚ (όχι Leasing). Ως γνωστόν, η τράπεζα δανειοδοτεί το 85% της αξίας του πάρκου με αρκετά υψηλό επιτόκιο (10 + %). Η απορία μου είναι πότε εκταμιεύεται το δάνειο. Το ρωτάω αυτό επειδή δεν ξέρουν ούτε οι ίδιοι να απαντήσουν! Άλλοι μου λένε οτι η εκταμίευση γίνεται με την ολοκλήρωση του έργου και την προσκόμιση πιστωτικών τιμολογίων ενώ ο υπάλληλος του καταστήματος μου είπε οτι η εκταμίευση γίνεται με τη σύνδεση του συστήματος! Αυτό είναι καθοριστικό για εμένα, αφού μπορεί να κάνει 1 , 2 ή και 3 μήνες μέχρι να συνδεθεί.

Επίσης, δεδομένου οτι η τράπεζα κρατάει την ιδία συμμετοχή για το τέλος και την αποδίδει με την σύνδεση, συνεπάγεται οτι ο κατασκευαστής δεν θα λάβει ούτε ενα ευρώ μέχρι να συνδεθεί το σύστημα.

Αν έχει κάποιος εμπειρία με ΑΤΕ ΒΑΝΚ ή γνωρίζει αυτή τη λεπτομέρεια, τον ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Η εκταμίευση γίνεται στο σύνολό της με τη σύνδεση στο δίκτυο, τη προσκόμιση εγγυητικής καλής απόδοσης (PR>79%) και τέλος τιμολογίων, από την ΑΤΕ στον εγκαταστάτη. Συμπεριλαμβάνει και την ίδια συμμετοχή (min 15% του συνολικού προϋπολογισμού) η οποία πρέπει να είναι κατατεθημένη και δεσμευμένη. Πιστεύω ότι είναι μια διαδικασία που προστατεύει τον δανειολήπτη. Προσθέτει κάποιο κόστος για τον εγκαταστάτη, αλλά υπάρχουν πολλές εταιρείες που δέχονται τους όρους σε λογικές τιμές. Η ΔΕΗ και ένας γνωστός μου που συνδέθηκε μου είπαν ότι η διαδικασία είναι θέμα ημερών. Επιτόκιο στο 10% αλλά όπως είναι τα πράγματα δεν υπάρχουν και πολλές εναλλακτικές.

Link to comment
Share on other sites

Αυτή η εγγυητική είναι αρκετά σοβαρό θέα το οποίο οι πελάτες δεν καταλαβαίνουν ότι έχει κάποιο κόστος αφενώς για να εκδοθεί αφετέρου με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί οι περισσότερες τράπεζες για να την εκδώσουν θέλουν cash collateral.

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα για εμένα είναι το γεγονός οτι αφενός ο εγκαταστάτης δεν παίρνει ούτε ενα ευρώ μέχρι και την σύνδεση του συστήματος (ούτε την ιδία συμμετοχή δηλαδή όπως συμβαίνει στην Εθνική τράπεζα) και αφετέρου δεν ξέρω κατά πόσο διασφαλίζεται ο εγκαταστάτης οτι τελικά θα πάρει τα λεφτά του. Το γεγονός δηλαδή οτι απλά υπογράφει το συμφωνητικό - σύμβαση έργου με τον δανειολήπτη και κατασκευάζει όλο το έργο, το χρηματοδοτεί και περιμένει μετά τη σύνδεση να πάρει κάποια χρήματα με προβληματίζει αρκετά.

Link to comment
Share on other sites

Από τη πλευρά του ο εγκαταστάτης πρέπει να βάλει όλο το κόστος της εγκατάστασης συν την εγγυητική 10% του προϋπολογισμού για ένα έτος.

Το καλό (για τον εγκαταστάτη) ότι από το συμφωνητικό με το πελάτη και μέχρι τη δανειακή σύμβαση μεσολαβεί κάμποσο διάστημα με κλειδωμένη τιμή.

Διασφάλιση, η εγκριτική οδηγία της τράπεζας και η σύμβαση δανεισμού τις οποίες πρέπει να έχει πριν προχωρήσει σε παραγγελίες.

Η έγκριση του δανείου βγαίνει με τη τιμή που έχουν συμφωνήσει τα δύο μέρη και η ΑΤΕ απαιτεί τη δέσμευση της ίδιας συμμετοχής.

Η εκταμίευση γίνεται απευθείας στα χέρια του εγκαταστάτη.

Νομίζω ότι η διαδικασία είναι ασφαλής και για τα δύο μέρη εκτός και έχουμε τίποτα γενικότερες εξελίξεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.