Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόβλημα με ΓΠΣ Μελισσίων και χρήση γης για πρατήριο βενζίνης


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλες και όλους,

 

έχω αναλάβει μια πολύ δύσκολη υπόθεση, για την οποία υπάρχει και προσωπικό ενδιαφέρον και θα ήθελα τη βοήθεια σας.

 

Σύμφωνα με το ΓΠΣ Μελισσίων (ΦΕΚ 572 ΑΑΠ /2007) και την τροποποίησή του (ΦΕΚ 257 ΑΑΠ / 2010) η χρήση γης στο οικοδομικό τετράγωνο 228, στο τμήμα του που έχει πρόσωπο στην Λ. Πεντέλης (ρεύμα καθόδου προς Χαλάνδρι), είναι "Κέντρο Πόλης", δηλαδή επιτρέπεται η ίδρυση πρατηρίων βενζίνης (χρώμα κόκκινο - Περιοχή Π1).

 

Το οικοδομικό τετράγωνο αυτό είναι εντός της ζώνης προστασίας του ρέματος Πεντέλης - Χαλανδρίου (ΦΕΚ 659 Δ /1995).

Στο κείμενο που συνοδεύει το ΓΠΣ αναφέρεται ότι στις περιοχές που βρίσκονται εντός της ζώνης προστασίας, ισχύουν οι χρήσεις γης και όροι δόμησης που αναφέρονται στο διάταγμα της προστασίας του ρέματος.

 

Το οικόπεδο βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας Β του ρέματος και σύμφωνα με το διάταγμα η χρήση γης είναι "Γενική Κατοικία" ΠΛΗΝ πρατηρίων βενζίνης. Σύμφωνα όμως με το άρθρο 5, παρ. 1, περ. β, του προαναφερόμενου διατάγματος, σε περίπτωση που το οικόπεδο βρίσκεται επί βασικού οδικού άξονα (η Λεωφ. Πεντέλης είναι) και είναι διαμπερές, τότε η χρήση πρατηρίου βενζίνης επιτρέπεται στο πρόσωπο επί του βασικού άξονα και όχι προς το ρέμα (λογικό). Το θέμα είναι πως το οικόπεδο δεν είναι διαμπερές (απορώ ποιος εγκέφαλος το σκέφτηκε αυτό) και φυσικά ΔΕΝ υπάρχει κανένα διαμπερές οικόπεδο στην περιοχή αυτή (τα έχω δει όλα σε ακτίνα 200 m).

 

Τα ερωτήματα είναι τα εξής :

 

1. Γιατί, εφόσον στο ΓΠΣ του 2007 και του 2010 έχει ΠΡΟΦΑΝΩΣ ληφθεί υπόψη η ύπαρξη της ζώνης προστασίας αναφέρεται σαφώς, ρητώς και κατηγορηματικώς χρήση "κέντρου πόλης" ?

 

2. Γιατί (στη χειρότερη περίπτωση) εφόσον το οικόπεδο έχει πρόσωπο επί του βασικού οδικού άξονα και η χρήση του πρατηρίου θα είναι προφανώς προς τη λεωφόρο και σύμφωνα με το άρθρο που προανέφερα ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ τελικά η χρήση του πρατηρίου, η πολεοδομία Αγ. Παρασκευής αρνείται να δώσει τη βεβαίωση χρήσης γης πρατηρίου ?

 

3. Τελικά ο χάρτης του ΓΠΣ δεν υπερισχύει έναντι άλλων αντικρουώμενων διατάξεων ? Ακόμα και στη διόρθωση του χάρτη που έγινε το 2010, εξακολουθεί η χρήση να είναι "Κέντρο Πόλης" και όχι "Γενική Κατοικία" όπως θα έπρεπε να είναι σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η πολεοδομία. Γιατί δεν έχει ενημερωθεί ο χάρτης (έστω το 2010) ώστε να φαίνεται "Γενική Κατοικία" (χρώμα υποκίτρινο) ?

 

Επειδή ήδη έχω πάρει έγγραφη απάντηση από την πολεοδομία, επί της οποίας σκοπεύω να υποβάλλω τις προναφερόμενες αντιρρήσεις μου, θα ήθελα τις απόψεις σας και τυχόν άλλα επιχειρήματά σας ώστε να υποβάλλω αν απαιτηθεί και ένσταση στην Περιφέρεια. Πιστεύετε ότι "παλεύεται" το θέμα ? Και αν ναι τι μου προτείνετε να κάνω και σε ποια (ανώτερη) Υπηρεσία να απευθυνθώ ? Σημειωτέων, ότι από τον Οργανισμό Αθήνας, που είχα μια επικοινωνία και πήρα αντίγραφο χάρτη, θεωρούν ότι ισχύει η χρήση "Κέντρου Πόλης" και αν τους πιέσω λίγο μπορεί και να μου το δώσουν και εγγράφως. Απλά λένε ότι αρμόδιες για βεβαιώσεις χρήσης γης είναι μόνο οι πολεοδομίες.

 

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά και συγνώμη για τη μακροσκελή αφήγησή μου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.