Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αντιστοιχία πρωτογενούς ενέργειας θέρμανσης κτιρίου σε λίτρα πετρελαίου


elleni

Recommended Posts

Γεια σας!

Για μία μονοκαoτικία 115 τμ με λέβητα πετρελαίου, αποδοση 85%, έχω κάνει ενεργειακή επιθεώρηση με το πρόγραμμα του ΤΕΕ. Θέλω να μετατρέψω τις kw/m2 (για την θέρμανση) σε lt πετρελαίου. Το πρόγραμμα του ΤΕΕ δίνει τρείς κατηγορίες αποτελεσμάτων: Πρωτογενής ενέργεια - Ενεργειακές απαιτήσεις κτιρίου - Καταναλώσεις κτιρίου. Θα ήθελα να ρωτήσω ποία από τις τρείς κατηγορίες αποτελεσμάτων θα χρησιμοποιήσω για να μετατρέψω τις kw/m2 (για την θέρμανση) σε lt πετρελαίου. Τις καταναλώσεις κτιρίου; Δεν έχω καταλάβει ακριβώς ποιές είναι οι διαφορές τους.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

μπορώ να ρωτήσω γιατί θες να το κάνεις αυτό ?

 

πάντως μια kwh είναι 859,8 kcal, και ενα κιλο πετρελαιου αποδιδει περι τα 10200 kcal ή 8.568 Kcal/lt

Edited by AristidisZ
Link to comment
Share on other sites

θέλω να το κάνω για να πω σε ένα πελάτη τι περίπου εξοικονόμιση θα έχει σε lt πετρελαίου με τις παρεμβάσεις του σεναρίου

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω για τον τύπο. Δεν έχω καταλαβει αν θα κάνω τους υπολογισμούς μου με την πρωτογενή ενέργεια ή με της καταναλώσεις κτιρίου.

 

Σημείωση : με βάση την πρωτογενή ενέργεια γίνεται η ενεργειακή κατάταξη του κτιρίου

Link to comment
Share on other sites

Από το "αποτελέσματα" - "απαιτήσεις - κατανάλωση", πάρε από τα δεδομένα της τελευταίας καρτέλας την κατανάλωση σε πετρέλαιο (θέρμανσης) που είναι σε [kWh/m2/έτος] και πολλαπλασίασέ τα με τα m2 της θερμικής ζώνης. Τώρα αν το ίδιο καύσιμο χρησιμοποιείται και για παραγωγή ΖΝΧ το χειμώνα, πρέπει να αφαιρέσεις αυτό το ποσό ενέργειας.

Link to comment
Share on other sites

Το πετρελαιο που καις ειναι η πρωτογενης ενεργεια, δεν λαμβανεις υποψη σου π.χ. τις απωλειες στο συστημα θερμανσης που εχεις. Τωρα, για να καταλαβεις τη διαφορα πρωτογενους με τελικη ενεργεια, σκεψου οτι για να παρω (αν ακολουθησουμε ο,τι αναφερει η ΤΟΤΕΕ-1, Πιν.1.2) 1kWh τελικη ενεργεια πρεπει να καψω 1,1kWh πετρελαιο θερμανσης (το καυσιμο μου πριν μπει στο κτιριο μου). Αντιστοιχα, για να παρω 1kWh τελικη ενεργεια πρεπει να καταναλωσω 2,9kWh ηλεκτρικη ενεργεια (το "καυσιμο" μου που φτανει στο κτιριο μου απο τους λιγνιτικους σταθμους της ΔΕΗ, μεγααααααλη διαδρομη).

 

Οπως και να εχει πρεπει να συγκρινεις ομοια πραγματα.

 

Ελπιζω να βοηθησα... :smile:

 

Κατι ακομα, μην μπερδευεις την ενεργεια (kWh/m2) με την ισχυ (kW/m2)... ;)

Edited by miltos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συγγνώμη artcode αλλά νομίζω πως κάνεις λάθος. Η "πρωτογενής ενέργεια", είναι α κ α τ έ ρ γ α σ τ η μορφή ενέργειας. Με άλλα λόγια, όπως ακριβώς εξορύσσεται. Ας πούμε στην πετρελαιοπηγή, πριν πάει στο διυλιστήριο για να παραχθεί π.χ. πετρέλαιο θέρμανσης. Ή το νεράκι από το φράγμα πριν γίνει ηλεκτρική ενέργεια.

Στο παράδειγμα που λες, πρέπει να κάψω 1,1 [kWh/m2/έτος] ορυκτό πετρέλαιο και όχι πετρέλαιο θέρμανσης. Το πετρέλαιο θέρμανσης (τελική ενέργεια) θα είναι 1 [kWh/m2/έτος]. Για να πάρω 1 [kWh/m2/έτος] τελικής ενέργειας (που θα καταναλώσω), θα πρέπει πιο πριν (με όλες τις ενδιάμεσες διεργασίες-μετατροπές), να έχουν καταναλωθεί 1,1 [kWh/m2/έτος] πρωτογενούς ενέργειας (ορυκτό πετρέλαιο).

Δηλαδή ο βαθμός απόδοσης της ενδιάμεσης διεργασίας θα είναι: n = Eτελική / Eπρωτογενούς = 1 [kWh/m2/έτος] / 1,1 [kWh/m2/έτος] = 0,90909 = 0,91 = 91 %.

Οι " εθνικοί μας συντελεστές" που λένε :grin: . Πως λέγανε τα "εθνικά ιδεώδη" :mrgreen: παλιότερα....

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

θέλω να το κάνω για να πω σε ένα πελάτη τι περίπου εξοικονόμιση θα έχει σε lt πετρελαίου με τις παρεμβάσεις του σεναρίου

το τεεκενακ δεν ειναι αρκετα σοβαρο προγραμμα για κατι τετοιο

οτι πεις να ειναι με επιφυλαξη

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.