Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μεταπτυχιακό μηχανικού στο Uk (γνώμες, επιλογή πανεπιστημίου κτλ)


Recommended Posts

Γεια σας,

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και εγώ είμαι ακόμη ένα ζωντανό παράδειγμα, όπου ως κάτοχος πτυχίου χωρίς προϋπηρεσία, αντιμετωπίζω το πρόβλημα εύρεσης θέσης εργασίας. Έχω πτυχίο ηλεκτρονικού μηχανικού ΤΕΙ και έχω ξεκινήσει αιτήσεις ώστε να επενδύσω σε ένα μεταπτυχιακό τον Ιανουάριο του 2013 (ή το πολύ Σεπτέμβρη) παράλληλα με εργασία στο αντικείμενό μου ώστε να εξισορροπήσω τα έξοδα και να αποκτήσω προϋπηρεσία. Τα αντικείμενα που με ενδιαφέρουν είναι ρομποτική και αυτοματισμοί. Η λύση του μεταπτυχιακού για μένα δεν είναι μόνο ανάγκη για εργασία, έχω πάθος για το αντικείμενο, απλά θέλω να ζυγίσω με τη βοήθειά σας το πόσο πολυτέλεια ή σωτήρια λύση είναι.

 

Σενάριο 1:

Μεταπτυχιακό καθαρά στη ρομποτική όπου προορίζομαι για ερευνητής στη ρομποτική σε κάποιο πανεπιστήμιο ή σχετική εταιρία/βιομηχανία. Κατά πάσα πιθανότητα θα γίνω μόνιμος κάτοικος UK. Χαμηλές πιθανότητες να με επιλέξουν όμως. Αν δε κάτσει σχετική εργασία ένα χρόνο μετά το μεταπτυχιακό τότε ενδεχομένως να έχω ξοδέψει 20-25 χιλιάρικα απλά για να κάνω το κομμάτι μου… (ίσως να μη πουλάει τόσο στην ελληνική αγορά η ρομποτική, έστω και σε κάτι παρεμφερές)

 

Σενάριο 2:

Μεταπτυχιακό σε πιο γενικές κατηγορίες όπως Mechatronics ή σε Βιομηχανικούς Αυτοματισμούς όπου θα μου ανοίγει το πεδίο εργασίας και για τα ελληνικά δεδομένα. Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο φάσμα μεταξύ software, ηλεκτρονικών και μηχανολογίας όπου επίσης δεν είμαι σίγουρος τι ζητάει η αγορά εργασίας.

 

Σενάριο στο σενάριο Α:

Full-time μεταπτυχιακό και ίσως κάποια part-time χαλαρή εργασία σε οποιοδήποτε αντικείμενο, αν και εφόσον μπορώ να ανταπεξέλθω χρονικά για να μαζευτούν τα έξοδα. Έπειτα τον ένα χρόνο παραμονή στο UK και αναζήτηση εργασίας ως μεταπτυχιακός σε σχετικό αντικείμενο ώστε να αποκτήσω κάποια σοβαρή προϋπηρεσία και να επιστρέψω Ελλάδα αφού βγούμε από τη κρίση.

 

Σενάριο στο σενάριο Β:

Part-time μεταπτυχιακό, οπωσδήποτε με εργασία full-time κατά προτίμηση ή part-time στην ανάγκη, στο αντικείμενό μου ως πτυχιούχος ηλεκτρονικής ή κάτι άσχετο μέχρι να βρεθεί το σχετικό. Αναγκαστικά παραμονή στο UK από δύο έως έξι χρόνια (τόσο κρατάνε τα part-time MSc) και επιστροφή στο ΕλλάΝΤα με προϋπηρεσία και μεταπτυχιακό αφού περάσει η «μπόρα».

 

Οι επιλογές μου:

Sheffield Hallam (διαφορετικό από το Sheffield)

http://www.shu.ac.uk...us/course/1134/

http://www.shu.ac.uk...us/course/1158/

Edinburgh Napier (διαφορετικό από το Edinburgh)

http://www.courses.n...trol_W52754.htm

Glasgow

http://www.gla.ac.uk...t/mechatronics/

Staffordshire

http://www.staffs.ac...-tcm4212946.jsp

Kingston

http://www.kingston....ic-systems-msc/

http://www.kingston....ed-systems-msc/

De Montfort

http://www.dmu.ac.uk...botics-msc.aspx

http://www.dmu.ac.uk...ronics-msc.aspx

 

Από εσάς θα ήθελα να με προσγειώσετε στην πραγματικότητα (αν τα παραπάνω σενάρια είναι εφικτά και πιο θα επιλέγατε), κατά προτίμηση θα ήθελα γνώμες από άτομα που το έχουν επιχειρήσει ή οτιδήποτε σχετικό θα μπορούσε να βοηθήσει (π.χ αν γνωρίζεται για το πανεπιστήμιο ή για τη πόλη και τις συνθήκες διαμονής) ώστε να κάνω πιο σωστή επιλογή. Τέλος όσοι γνωρίζετε την αγορά εργασίας θα ήθελα να με κατευθύνετε στη πιο αποδοτική επιλογή.

Link to comment
Share on other sites

Φιλε δεν μου ακουγονται ως κατι το ιδιαιτερο σαν ιδρυματα. Εχεις κανει και σε καλα πανεπιστημια αιτησεις?

Edited by thodoris1982
Link to comment
Share on other sites

Φιλε δεν μου ακουγονται ως κατι το ιδιαιτερο σαν ιδρυματα. Εχεις κανει και σε καλα πανεπιστημια αιτησεις?

 

Το Glasgow από τα παραπάνω ανήκει στα "καλά". Διαφορετικά για όλα τα "καλά" πρέπει να περιμένω μέχρι Σεπτέμβρη, παρ όλα αυτά δήλωσα στο Bristol και σε δύο λιγότερο καλά Plymouth και Salford, τα 2 πρώτα καθαρά ρομποτική το 3ο συνδυάζει όλα όσα θέλω να κάνω.

 

http://www.bristol.ac.uk/prospectus/postgraduate/2013/prog_details/ENGF/8451

http://www1.plymouth.ac.uk/courses/postgraduate/2558/Pages/CourseDetail.aspx

http://www.salford.ac.uk/courses/robotics-and-automation

 

Πιστεύω ότι θα αργήσω να πάρω απάντηση γιατί είναι νωρίς ακόμη.

Link to comment
Share on other sites

να κοιτάξεις το Strathclyde στην Glasgow αυτό έχει καλο ranking..

θέλει προσοχή στο να διαλέξεις το πανεπιστήμιο, δεν έχει σημασία ότι είναι UK αλλα k τι φήμη έχει, αυτό είναι ιδιαιτερα σημαντικό εδώ

Link to comment
Share on other sites

Έχω unconditional offer από:

Sheffield Hallam

Staffordshire

Edinburgh Napier

 

και conditional offer από:

Glasgow

De Montfort

 

Μια εικόνα για τη φήμη προκύπτει από τα rankings; Είναι χαμηλά τα συγκεκριμένα πλην της Γλασκόβης.

Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά τα rankings κτλ μην δίνεις πολύ βάση στο γενικότερο του πανεπιστημίου, αλλά αν μπορείς βρες συγκεκριμένα πληροφορίες για το μεταπτυχιακό που σε ενδιαφέρει η για την σχολή του πανεπιστημιου γενικότερα (πχ engineering ή mechanical engineering φαντάζομαι που υπάγονται τα ενδιαφέροντα σου). Στις σελίδες με τις κατατάξεις μπορείς να βάλεις φίλτρα πχ μόνο για όσον αφορά τις επιστήμες μηχανικού, τεχνολογικά κτλ και ίσως βρεις σελίδες/πληροφορίες και για συγκεκριμένα προγράμματα ή σχολές.

 

Ενδεικτικά αναφέρω το Brunel που ενώ γενικά βρίσκεται κάπου στην μέση στις κατατάξεις, η σχολή μηχανικών θεωρείται πολύ καλή και ακόμα ειδικότερα το τμήμα του για design and branding ένα από τα καλύτερα στην αγγλία αν όχι παγκοσμίως.

 

Επίσης δες ποια ινστιτούτα/σύλλογοι μηχανικών αναγνωρίζουν συνήθως τα προγράμματα που σε ενδιαφέρουν (το γράφουν και το διαφημίζουν τα ίδια τα πανεπιστήμια πχ μάστερ αναγνωρισμένο από iMech, CIBSE, Energy institute κτλ). Πιστεύω θα καταλάβεις εύκολα ποια ιδρύματα είναι τα σχετικά με το αντικείμενό σου, οπότε δες όπωσδήποτε αυτό που θα επιλέξεις να αναγνωρίζεται τουλάχιστον από ένα, κατά προτίμηση από όσο περισσότερα γίνεται.

 

Πάνω από όλα δες πάντως να σου κάνει κλικ το περιεχόμενο του μεταπτυχιακού. Αυτό είναι σημαντικό γιατί δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που στο τέλος αισθάνονται απογοητευμένοι επειδή έκαναν τα ίδια με ελλάδα ή γενικότερα πράγματα που δεν τα περιμέναν/τους ενδιέφεραν (και αν σκεφτείς τα 20 χιλιάρικα, τον χρόνο και τον κόπο είναι πάρα πολύ κρίμα).

 

Τώρα όσον αφορά τα σενάρια.. αν το σκέφτεσαι για διδακτορικό καλό θα ήταν να κοιτάξεις από τώρα την έρευνα που κάνει το πανεπιστήμιο και αν σε ενδιαφέρει (βέβαια μπορείς να πάρεις κάπου το μάστερ και να κάνεις αλλού το διδακτορικό, αλλά πιστεύω είναι πάρα πολύ πιο εύκολο και πιθανό να σε πάρουν στο ίδιο πανεπιστήμιο, εδώ μπορούν να σε συμβουλέψουν και άλλοι με περισσότερη πείρα). Έχω μια αίσθηση πάντως ότι αν πας με το διδακτορικό στο μυαλό σου και ψαχτείς από την πρώτη στιγμή του μεταπτυχιακού για αυτό τον σκοπό ( να μιλάς με καθηγητές, να εκφράζεις το ενδιαφέρον σου κτλ) ότι είναι αρκετά πιθανό να σε κρατήσουν μετά, δεδομένου πάντα ότι θα σκιστείς και λίγο, τόσο στα μαθήματα για βαθμούς, όσο και στην διπλωματική για να δείξεις οτί μπορείς να συνεχίσεις για διδακτορικό.

 

Ένα άλλο σενάριο είναι να το κάνεις από απόσταση το μάστερ, αν σου είναι πιο εύκολο να έχεις μια καλή μόνιμη δουλειά στην ελλάδα. Οι πιθανότητες για διδακτορικό μειώνονται έτσι βέβαια, αλλά θα έχεις και πείρα και τον τίτλο μέτα από κάποια χρόνια. (και λιγότερα τα έξοδα βέβαια αφού θα πληρώνεις μόνο τα δίδακτρα)

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

ναι μια εικόνα την παίρνεις από τα rankings.

Σου δείχνει το επίπεδο τόσο ακαδημαϊκό αλλα k σε αναγνωρισιμοτητα, δεν νομίζω να υπάρχει ranking για ένα M.Sc αλλα για το school του engineering

Link to comment
Share on other sites

Βασικά αυτή η λίστα όπως λες έχει ουσία για μεταπτυχιακό μηχανικού:

http://www.tryengine...&y=10&showall=1

 

Τα διεθνώς αναγνωρισμένα από επίσημους φορείς πτυχία και μάλιστα αυτά που σε προορίζουν για Charter Engineer (ανώτατος τίτλος μηχανικού στο UK). Με αυτό το φιλτράρισμα από τις παραπάνω επιλογές έχουμε:

 

De Montfort:

http://www.dmu.ac.uk...botics-msc.aspx

http://www.dmu.ac.uk...ronics-msc.aspx

Edinburgh Napier:

http://www.courses.n...trol_W52754.htm

και το κορυφαίο... η κωλοπετινίτσα της Αγγλίας έχει δύο φορείς

Staffordshire:

http://www.staffs.ac...-tcm4212946.jsp

 

Από εκεί και πέρα έχει νόημα να κοιτάω τα πιο γενικά ranking, τα οποία βγαίνουν με βάση τα πτυχία όχι τα μεταπτυχιακά, απλά παίρνω μια ιδέα για το τμήμα. Και επίσης η έρευνα όπου αν δε γίνω ερευνητής δε ξέρω κατά πόσο βοηθάει επαγγελματικά, αρκεί να υπάρχουν καλές εγκαταστάσεις εργαστηρίων και συνεργασία με εργοδότες.

Edited by kostarasae
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.