Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προσθήκη κατ'επέκταση και Η-Μ Μελέτες


mech.eng

Recommended Posts

Καλημέρα σας.

Θέλω να ρωτήσω , ποιές μελέτες Η/Μ απαιτούνται για να βγεί Ο.Α για προσθήκη κατ επέκταση.Πρόκειται για σπίτι 80 τ.μ και η επέκταση είναι 9 τ.μ. Απο θέματα συντελεστών δόμησης και κάλυψης είναι εντάξει.Χρειάζεται και κενάκ?

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Είναι περαιωμένο το υφιστάμενο?

 

 

 

Εγκύκλιος 24/1998

.......................................

6. Για τις μελέτες που απαιτούνται στα υπάρχοντα τμήματα σε περιπτώσεις προσθηκών, διακρίνουμε τις παρακάτω περιπτώσεις, έχοντας υπόψη και το άρθρο 6, παραγρ. 3α του γ σχετικού.

α. Αν η κατασκευή του υπάρχοντος κτιρίου έχει ολοκληρωθεί, δηλ. έχει θεωρηθεί η οικοδ. άδεια για σύνδεση με τα δίκτυα ηλεκτρισμού και ύδρευσης τότε οι μελέτες θα αφορούν μόνο την προσθήκη.

β. Αν το υπάρχον κτίριο είναι ημιτελές και αιτηθεί αναθεώρηση άδειας για συνέχιση εργασιών, τότε δεν απαιτούνται νέες μελέτες.

γ. Αν το υπάρχον κτίριο είναι ημιτελές και αιτηθεί αναθεώρηση για προσθήκη τμήματος ή ορόφου, τότε διακρίνουμε τις εξής περιπτώσεις:

ι) Αν η άδεια του υπάρχοντος εκδόθηκε σύμφωνα με τον ΓΟΚ του 73 (ΦΕΚ 124A/73), τότε δεν απαιτούνται μελέτες για το υπάρχον.

ιι) Αν η άδεια του υπάρχοντος κτίσματος είχε υποβληθεί μέχρι τις 16-5-1997, τότε εξετάζεται ο συνολικός όγκος του υπάρχοντος και της προσθήκης, καθώς επίσης και ο συνολικός αριθμός ορόφων του κτιρίου και εφαρμόζεται το άρθρο 25 του Κτιριοδ. Κανονισμού (ΦΕΚ 59Δ/89). Δηλ. αν ο συνολικός όγκος του υπάρχοντος και της προσθήκης είναι μεγαλύτερος των 3.000 κ.μ. τότε θα απαιτηθούν για το υπάρχον κτίριο όλες οι ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες, ενώ αν ο συνολικός όγκος είναι μεγαλύτερος των 1500 κ.μ. θα απαιτηθούν για το υπάρχον οι μελέτες των υδραυλικών εγκαταστάσεων και για την προσθήκη όλες οι μελέτες.

ιιι) Αν η άδεια του υπάρχοντος υπεβλήθη για έκδοση μετά τις 16-5-1997, τότε ισχύουν τα αναγραφόμενα στην παραπάνω παράγραφο, με την εφαρμογή όμως των νέων ορίων όγκου και ορόφων του (α) σχετικού.

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις και για να απαιτηθεί η υποβολή υδραυλικών ή ηλεκτρομηχανολογικών μελετών για το υπάρχον κτίσμα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το στάδιο εργασιών που βρίσκεται το υπάρχον, σύμφωνα με τεχνική έκθεση του μελετητή μηχανικού, φωτογραφίες ή αυτοψία της υπηρεσίας.

Ετσι, αν το στάδιο εργασιών του υπάρχοντος κτιρίου επιτρέπει την κατασκευή των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων (π.χ. μπετόν - τούβλα), τότε απαιτούνται σύμφωνα με τις παραπάνω παραγράφους οι αντίστοιχες μελέτες, ενώ αν το στάδιο εργασιών δεν επιτρέπει τέτοια κατασκευή (π.χ. σοβάδες - ελαιοχρωματισμοί) τότε απαιτούνται οι μελέτες της προσθήκης μόνο.

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

Μανώλη , είναι κατασκευής του 1962 (περαιωμένο). Θέλει να προσθέσει ένα δωμάτιο 10 τ.μ. Μιλάμε για ισόγεια μονοκατοικία.Συνεπώς είναι < 50 τ.μ , οπότε δεν θέλει κενάκ σίγουρα.Όσον αφορα τις υπόλοιπες ΗΜ μελέτες , καταλαβαίνω οτι εφόσον η προσθήκη είναι <800 κ.μ , δεν απαιτούνται ούτε οι μελέτες υδραυλικών εγκαταστάσεων .Αναρωτιέμαι εάν τα 800 κ.μ αναφέρονται στην προσθήκη ή εάν αναφέρονται στον όγκο του υφιστάμενου + της προσθήκης.Μάλλον το πρώτο. Συνεπώς , απαιτούνται μόνο στατικά ???

Link to comment
Share on other sites

Θα χρειαστεί μελέτη θερμομονωτικής επάρκειας για την προσθήκη, αφού θερμομονώσεις τις διαχωριστικές επιφάνειες προς το υφιστάμενο και θεωρώντας γι' αυτές τις επιφάνειες, μειωτικό συντελεστή b=0.5 κατά τον υπολογισμό του Um της προσθήκης.

 

Το συνολικό όγκο (υφιστάμενο +προσθήκη) αφορούν τα 800 κ.μ. Με συνολικό εμβαδόν 80+10=90 τ.μ. ξεπερνάς τα 800 κ.μ.;

"4. Στον υπολογισμό του όγκου των 800 κ.μ. ή των 1300 κ.μ., προκειμένου να απαιτηθούν ή όχι οι υδραυλικές και οι υπόλοιπες ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες, δεν λαμβάνονται υπόψη τα τμήματα όγκου υπερυψωμένων υπογείων που μετρούν στον συντελεστή όγκου, καθώς και ο όγκος των μπαζωμάτων. Για τον υπολογισμό του όγκου λαμβάνονται όμως υπόψη:

α. O όγκος του ελεύθερου χώρου της Pilotis.

β. O όγκος των ημιυπαιθρίων.

γ. O όγκος της στέγης και του δώματος.

δ. O όγκος των υπαρχόντων κτισμάτων (σε περιπτώσεις προσθήκης), εφόσον οι άδειες των κτισμάτων αυτών, είχαν υποβληθεί μετά την 9/6/1973 (ΓΟΚ 73 - ΦΕΚ 124A/73, άρθρα 111-112)".

Link to comment
Share on other sites

''Θα χρειαστεί μελέτη θερμομονωτικής επάρκειας για την προσθήκη, αφού θερμομονώσεις τις διαχωριστικές επιφάνειες προς το υφιστάμενο και θεωρώντας γι' αυτές τις επιφάνειες, μειωτικό συντελεστή b=0.5 κατά τον υπολογισμό του Um της προσθήκης.''

 

Συνάδελφε , θα μπορούσεσ να δώσεις φεκ και άρθρο για το παραπάνω?

Επίσης , απο πού προκύπτει η υποχρέωση υποβολής ΜΕΑ για >50 τ.μ. Ο κενακ δεν αναφέρει κάτι τέτοιο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.