Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιλογές στην κατασκευή ξύλινου πατώματος


Recommended Posts

Γεια σας,

 

Μήπως κάποιος θα μπορούσε να δώσει τις βασικές διαφορές μεταξύ του προγυαλισμενου ξύλινου πατώματος και του κολλητού / καρφωτού?

 

Καταλαβαίνω ότι το πρώτο (προγυαλισμένο) παράγεται μαζικά σε εργοστάσιο και μετά το κόστος / εργασία τοποθέτησης είναι χαμηλό. Ενώ το κολλητό ή το καρφωτό πρέπει να κατασκευαστουν απο τον τεχνίτη επιτόπου και μετά να γυαλιστούν.

 

Αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι:

1) Αντοχή στο χρόνο

2) Ποιότητα κατασκευής

3) Τριξίματα

 

Ο μηχανικός έχει βαλθεί νά ψάχνει (δεν έχει κατασκευαστική εμπειρία σε πατωμα) και λέω μήπως μπορέσω να τον καθοδηγήσω... :grin:

 

Σε πέτρινο σπίτι με μεσοπάτωμα, τι μπορεί να τοποθετηθεί από όλα αυτά? (το πάτωμα αποτελεί και ταβάνι για το υπογειο και ισόγειο).

 

Σας ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 24
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

βασικα η διαφορα εινα μεταξυ προγυαλισμενου και "μασιφ"

 

το προγυαλισμενο μπορει να ειναι και αυτο μασιφ η τρικολλητη ξυλεια (3 φυλλα ξυλου κολλημενα , με τελευταιο αυτο που δινει την υφη) , εχει παρα πολλους δυνατους χρωματισμους λογω του οτι η ξυλεια βαφεται σε ελεγχομενες συνθηκες και μπορουν να πετυχουν ομοιομορφο αποτελεσμα.

 

αν υποθεσουμε λοιπον οτι μιλαμε για μασιφ και στις δυο περιπτωσεις , το υλικο σε προγυαλισμενο ειναι σιγουρα ακριβοτερο , και η τοποθετηση του απο την αλλη ειναι οικονομικοτερη καθως μετα την στρωση του δεν χρειαζεται βερνικομα απο τον εγκαταστατη.

αν παλι μιλαμε για τρικολλητη ξυλεια η laminate τοτε ισως να βρεις αποχρωσεις και ποιοτητες φθηνοτερες απο κλασσικο μασιφ.

 

επιπλεον η μασιφ ξυλεια ειτε προγυαλισμενη ειτε "κλασσικη" μπορει να τριφτει/γυαλιστει αρκετες φορες ωστοσο ειναι αμφιβολο αν θα καταφερεις να ξαναπετυχεις την αποχρωση που ειχε το προγυαλισμενο απο το εργοστασιο.

 

η γνωμη μου ειναι οτι το προγυαλισμενο σαν οικονομικοτερη λυση ειναι σιγουρα υποδεεστερη ενω τα ποιοτικα προγυαλισμενα ειναι αρκετα πιο ακριβα.

 

προτεινω να πας σε μερικες εκθεσεις πατωματων να παρεις γνωμες απο ανθρωπους που ασχολουνται με αυτο καθημερινα.

 

το θεμα του τριξιμου ειναι αποκλειστικα θεμα τοποθετησης.

 

αν πχ μπει κολλητο/πλωτο πανω σε γεμισμα τσιμεντοκονιας δεν προκειται να τριξει ποτε.

αν μπει καρφωτο/κολλητο πανω σε καδρονια , τοτε οσο πιο προσεκτικος ο μαστορας τοσο καλυτερο το αποτελεσμα (υπαρχουν κατασκευες του 60 ψαροκοκκαλο που δεν τριζουν ουτε στην εισοδο , και κατασκευες του 80 που τριζουν παντου)

αν μπει καρφωτο/κολλητο πανω σε κοντρα πλακε (πετσωμα) πανω απο τα καδρονια , επισης ειναι απιθανο να τριξει για χρονια.

 

εχοντας βαλει καρφωτο/κολλητο με πετσωμα (μασιφ δρυινο) και λιγα μετρα πανω σε τσιμεντοκονια , περπατοντας μονο εγω καταλαβαινω την διαφορα που ξερω που αλλαζει απο καδρονι σε τσιμεντο.

 

αρα λοιπον οσον αφορα τον τεχνητη , καλο θα ηταν να τον παρεις πακετο με τον προμηθευτη , δηλαδη αν εχεις εναν γνωστο με συστασεις καλες καλο ειναι να σου προτεινει αυτος προμηθευτη για ξυλεια (γιατι την εχει δουλεψει και δε θα εχει δικαιολογιες) και το αναποδο.

Link to comment
Share on other sites

Επειδη το ψαχνω κι εγω αυτες τις μερες για ξυλινο πατωμα, ειχα την εντυπωση πως η καλυτερη λυση ηταν το καρφωτο με πετσωμα. Παρολαυτα τεινω προς το κολλητο σε τσιμεντοκονια...

 

α) εχουν την ιδια διαρκεια ζωης

β) το κολλητο συνδυαζεται με ενδοδαπεδια θερμανση

γ) εχεις λιγοτερα θεματα με θορυβους (δεν εννοω τα τριξιματα που στο κολλητο, οπως σωστα ειπε και ο συναδελφος πιο πανω, δεν εχεις καθολου, αλλα σε κτυπογενεις θορυβους)

δ) μειωνεις την πιθανοτητα κατασκευαστικου λαθους...(θελει προσοχη μονο στο αλφαδιασμα της τσιμεντοκονιας σε αντιθεση με το καδρονι που για να αλφαδιαστει θελει τεχνη)

 

ΥΓ : Το θεμα με το τριξιμο στο καρφωτο αντιμετωπιζεται αν δεν τσιγγουνευτει ο μαστορας την ξυλοκολλα που βαζει στην ενωση καδρονι - τακου. ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΝΩΣΗ ΚΟΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ....Βασική προυποθεση και το σωστο αλφαδιασμα βεβαια...

 

ΥΓ 2 : Αν γνωριζει καποιος συναδελφος καποια απο τα μειονεκτηματα του κολλητου, πολυ ευχαριστως να το κουβεντιασουμε...

Edited by salpigoal
Link to comment
Share on other sites

ακριβως αυτο

απο τεχνικης αποψεως και εγω πιστευω οτι το κολλητο στην τσιμεντοκονια ειναι η λυση , ακομα και αν δεν βαλεις ενδοδαπεδια μπορεις να μονωσεις την πλακα πριν το γεμισμα και αν εχεις κερδος απο τη θερμομονωση.

ωστοσο ολοι σχεδον οι τεχνητες αλλα και οι προμηθευτες ξυλειας το θεωρουν λυση αναγκης γιατι το ξυλο δεν αναπνεει για αυτο αλλωστε ειναι και καθετοι στο θεμα "πατατακι" γιατι χαλαει την κυκλοφορια του αερα στα καδρονια.

παντως στο πετσωμενο πατωμα ουτε εκει αναπνεει αλλα τι να πεις.

Link to comment
Share on other sites

Και γιατι να αναπνεει το παρκε οταν ειναι κολλητο? Που να την βρει την υγρασια? Ειδικα οταν εχεις και ενδοδαπεδια απο κατω...

Link to comment
Share on other sites

ελα ντε.

ισως να προερχεται απο την εμπειρια τους η απλα προκειται για κολλημα αυτων που δουλευουν με τη ξυλεια οπως εχουν οι υδραυλικοι με τα υλικα τους (αυτος που δουλευει χαλκο δεν μπορει να βλεπει πλαστικους, αυτος που δουλευει πολυστρωματικα δε ασχολειται με χαλκο κλπ)

απλα επειδη ειναι απο τα λιγα πραγματα στο σπιτι που τοποθετουνται με την προοπτικη να μεινουν εκει για πανω απο 30 χρονια (οπου μπορει να αλλαξεις δυο φορες κουζινικα, μια φορα πλακακια μπανιου κλπ) σκεφτεσαι μηπως ξερουν κατι που δεν ξερεις.

Link to comment
Share on other sites

Θα επανελθω με νεοτερα σιγουρα επι του θεματος και συγκεκριμενα : Για ποιο λογο θεωρειται ''καλυτερο'' το καρφωτο παρκε απ το κολλητο. Σιγουρα το καρφωτο ειναι πιο διαδεδομενο ομολογουμενως και συνανταται στις περισσοτερες των περιπτωσεων. Τους μαστορες και τους εμπορους ξυλειας (συνηθως αυτοι οι 2 συνεργαζονται) τους συμφερει το καρφωτο διοτι απλα πληρωνονται ΠΑΡΑΠΑΝΩ.

 

Παρολαυτα το προτιμουν και κατασκευαστες και ας ειναι πιο ακριβο....

 

Αν ξερει καποιος απο ξυλινα δαπεδα ευχαριστως να μας δωσει τα φωτα του...

Link to comment
Share on other sites

Τι επιλογές έχω αν μιλήσουμε για πάτωμα σε πέτρινο σπίτι όπου το ταβάνι του ισογείου είναι και πάτωμα του 1ου ορόφου (με εγκάρσια δοκάρια να το στηρίζουν) ? Εκεί υποθέτω ότι πρέπει να πάω για μασίφ πάτωμα μόνο?

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

@salpigoal

Το καρφωτό έχει μια κάποια απορρόφηση κραδασμών που δεν την έχει το κολλητό.

Νομίζω πως και τα κλειστά γήπεδα μπάσκετ καρφωτό έχουν πάντα (και με συγκεκριμένες προδιαγραφές για τους κραδασμούς)

Έχει τρομερη διαφορά στην καταπόνηση των αρθρώσεων και των συνδέσμων

να παίζεις μπάσκετ σε παρκέ σε σχέση με κάτι άλλο.

 

@περιπατητή

Όλοι οι συνδυασμοί είναι εφικτοί.

Εδώ υπεισέρχεται και διάφορα θέματα στατικής φύσεως (αν θα λειτουργήσει το δάπεδο ως δίσκος, εμβολισμός φέρουσας από τις δοκούς, τυχόν δυνατότητα για αντικατάσταση με πλάκα Ο.Σ. κλπ)

Αυτά είναι θέματα που θα απασχολήσουν το μηχανικό του έργου σου.

Edited by Brasco
Link to comment
Share on other sites

@Brasco ειναι ενας λογος που ομολογουμενως δεν τον ειχα σκεφτει....απορροφηση κραδασμων....συμφωνω διοτι ακουγεται λογικο.

 

Απ την αλλη οταν στα περισσοτερα σπιτια στην Ελλαδα υπαρχει σαν λυση στο δαπεδο η τσιμεντοκονια με πλακακι, ΑΝ ΟΝΤΩΣ υπηρχε θεμα ιατρικο με τους κραδασμους και τις καταπονησεις στο σωμα μας και στις αρθρωσεις μας , τοτε θα επρεπε η μιση και βαλε Ελλαδα, να υποφερει απ τους πονους.

 

Εξαλου το καταλαβαινεις κι εσυ φανταζομαι οτι αλλο το μπασκετ και αλλο η καθημερινοτητα σ ενα σπιτι οσον αφορα την καταπονηση του οργανισμου απο κραδασμους...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.