Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αμοιβές και κρατήσεις για εταιρεία


Recommended Posts

Προφανώς θα έχει ξανασυζητηθεί το θέμα, αλλά δεν κατάφερα βρω την απάντηση συγκεντρωτικά σε παλιότερα θέματα. Μήπως μπορεί κάποιος να επιβεβαιώσει ότι ισχύουν τα παρακάτω (ή να δώσει το link σε άλλο θέμα);

 

Ποιός οφείλει να πληρώσει τις κρατήσεις υπέρ ΤΕΕ και υπέρ ΤΣΜΕΔΕ/ΕΜΠ, εμείς ή ο πελάτης;

 

Σε εταιρεία (ή επιτηδευματία), όπου εκδίδουμε αθεώρητο (από 1/1/13) τιμολόγιο, εφόσον η συμφωνηθείσα αμοιβή μας είναι μεγαλύτερη των 300€ (καθαρό), έχουμε παρακράτηση φόρου 20% και εφόσον το ποσό που πρέπει να πληρώσει ο πελάτης (περιλαμβανομένου ΦΠΑ και αφαιρουμένης της παρακράτησης) είναι μεγαλύτερο των 1500€ πρέπει να καταβληθεί σε τράπεζα. ΟΚ μέχρι εδώ.

 

Υπάρχει τρόπος να βάλουμε τον πελάτη να πληρώσει το ποσό υπέρ ΤΕΕ (που είναι προαιρετικό πλέον αλλά πες ότι εμείς θέλουμε να πληρωθεί) ή/και το υπέρ ΤΣΜΕΔΕ/ΕΜΠ και πώς θα γίνει αυτό όταν η εταιρεία θα χρειαστεί να έχει παραστατικό για αυτά τα ποσά; Δηλαδή αν πάει ο πελάτης στο ταμείο της Εθνικής ή Αττικής και δείξει την εντολή πληρωμής που αναγράφει και το υπέρ ΤΕΕ και τους πει ότι θέλει να το πληρώσει κι αυτό, πώς θα το δικαιολογήσει στην επιχείρησή του;

Link to comment
Share on other sites

Ποιός οφείλει να πληρώσει τις κρατήσεις υπέρ ΤΕΕ και υπέρ ΤΣΜΕΔΕ/ΕΜΠ, εμείς ή ο πελάτης;

Σαφέστατα εμείς. Τα παραστατικά είναι στο όνομά μας και μπαίνουν στη φορολογική μας δήλωση.

 

 

Υπάρχει τρόπος να βάλουμε τον πελάτη να πληρώσει το ποσό υπέρ ΤΕΕ (που είναι προαιρετικό πλέον αλλά πες ότι εμείς θέλουμε να πληρωθεί)

Η εισφορά υπέρ ΤΕΕ έχει καταργηθεί με νόμο. Δεν είναι προαιρετική. Και όχι δεν υπάρχει νόμιμος να το αναλάβει ο πελάτης.

 

Σε εταιρεία (ή επιτηδευματία), όπου εκδίδουμε αθεώρητο (από 1/1/13) τιμολόγιο, εφόσον η συμφωνηθείσα αμοιβή μας είναι μεγαλύτερη των 300€ (καθαρό), έχουμε παρακράτηση φόρου 20% και εφόσον το ποσό που πρέπει να πληρώσει ο πελάτης (περιλαμβανομένου ΦΠΑ και αφαιρουμένης της παρακράτησης) είναι μεγαλύτερο των 1500€ πρέπει να καταβληθεί σε τράπεζα.
Αν εκδίδεις άδεια για εταιρεία δεν γίνεται παρακράτηση φόρου από την εταιρεία αλλά πας κανονικά με ΦΕΜ όπως σε κάθε άδεια.
Νομίζω οτι κατάθεση σε τράπεζα απαιτείται για ποσά άνω των 1500€ (καθαρό+ΦΠΑ) χωρίς να αφαιρείται η παρακράτηση, η οποία ουσιαστικά δεν αλλάζει το ύψος του τιμολογίου.
Edited by dada
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ συνάδελφοι για τις άμεσες απαντήσεις.

Παράλειψή μου που δεν είπα αν αφορά άδεια. Έχω υπαγωγή σε αυθαίρετα για αρχή και μετά άδεια για τον ίδιο πελάτη.

 

Έχεις δίκιο dada, δεν αφαιρείται η παρακράτηση. Το είχα ξαναρωτήσει και μου είχαν απαντήσει οι συνάδελφοι παλιότερα.

Edited by Alex99
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.