Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας (κατασκευή πέργκολας σε εξώστη)


ASPRAS

Recommended Posts

Καλημέρα.

Μπορεί κάποιος συνάδελφος να βοηθήσει στην ερμηνεία του νομοθέτη όσο αφορά τις εργασίες μικρής κλίμακας. Συγκεκριμένα κατασκευή πέργκολας σε εξώστη αν με το Ν4178/2013 χρειάζεται έλεγχος ιδεατού στερεού.

Ευχαριστώ.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Η κατασκευή πέργκολας σε εξώστη προστέθηκε με τον 4178/13 στις εργασίες που εκτελούνται με ΕΕΜΚ, πλην όμως σε όλες τις λοιπές διατάξεις του Ν.4067/13 (ιδίως άρθρο 16) δεν προβλέπεται η δυνατότητα αυτή.

 

Στο άρθρο 19 ρητά ορίζεται ότι πέργκολες πάνω από το κτίριο πρέπει να περιορίζονται μέσα στο ιδεατό στερεό.

 

Αν θεωρήσουμε ότι οι πέργκολες που αναφέρει το τροποποιημένο άρθρο 4 εντάσσονται στα "αρχιτεκτονικά στοιχεία" ή "συστήματα σκίασης" της παρ.1 του άρθρου 16 τότε θα πρέπει να ελέγχεται η προεξοχή τους από την όψη (δεν έχει αποσαφηνιστεί πότε επιλέγω Δ και πότε δ καθόσον η παράγραφος δεν αναφέρεται σε προεξοχή εντός υποχρεωτικών αποστάσεων αλλά είναι γενική) και το πλάτος τους ανωθεν κοινοχρήστου χώρου (ασαφές αν αρκεί 0,5 εσώτερα του ρείθρου του πεζοδρομίου ή πρέπει να ελέγχεται και το 1/Π κατά την παρ.2). Επίσης είναι ασαφές αν επιτρέπονται κατακόρυφα στηρίγματα της πέργκολας καθόσον η μόνη πρόβλεψη που υπάρχει βρίσκεται στην παρ.4 για τα στηρίγματα κινητών προστεγασμάτων.

 

Σε κάθε περίπτωση για τα παραπάνω θα πρέπει να δωθούν οδηγίες από το υπουργείο.

Edited by armenopoulos
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση αλλά σύμφωνα με το (Ν.Ο.Κ) άρθρο 15 παρ. 5 το κτίριο πλην εξωστών που μπορεί να κατασκευασθεί στο οικόπεδο οφείλει να εγγράφεται στο ιδεατό στερεό.

Με τη λογική αυτή και η πέργκολα θα μπορεί να κατασκευασθεί στον εξώστη χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη το ιδεατό στερεό να κάνω λάθος ας με διαψεύσει κάποιος.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.