Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορία για τις κατασκευές από oπλισμένο σκυρόδεμα


 

Recommended Posts

Γεια σας κάνω τη διπλωματική μου εργασία πάνω στις κατασκευές από ωπλισμένο σκυρόδεμα και έχω καποίες απορίες. Η βοήθεια σας θα ήταν πολΟ ΕΚΩΣ αναφέρει: ''Τελική απαίτηση για ένα τοίχωμα είναι η εξασφάλιση 1 μόνο πλαστικής άρθρωσης στη βάση σε συνδυασμό με τη διάθεση επαρκούς δυσκαμψίας και αντοχής ώστε να εξασφαλίζεται κατανομή της διατμητικής παραμόρφωσης του κτηρίου κτά το ύψος χωρίς ασυνέχειες. Η κατανομή αυτή είναι απαραίτητη για αποφυγή σχηματισμού μηχανισμού οροφής'' Γιατι έχουμε πλαστική άρθρωση μόνο στη βάση του τοιχώματος και γιατι πρέπει να εξασφαλίζεται κατανομή της διατμητικής αστοχίας???

Link to comment
Share on other sites

Το τοίχωμα έχει μεγάλη δυσκαψία στο επίπεδό του και έτσι στην ανωδομή είναι πολύ δύσκολο ένα οριζόντιο στοιχείο (δοκός) να έχει μεγαλύτερη αντοχή από αυτό. Η πλαστική άρθρωση σχεδιάζεται μόνο στην βάση γιατί αλλιώς θα αστοχούσε η θεμελίωση ή το έδαφος,ή θα εμφανιζόταν φαινόμενο λικνισμού του τοιχώματος. Το συνολικό κτήριο μπορείς να το φανταστείς ώς ένα πρόβολο που που πακτώνεται στην βάση του και σε αυτό ασκείται το ίδιο του το βάρος.

 

Έτσι τα τοιχώματα σχεδιάζονται ώς καμπτικοί πρόβολοι που το πρόσημο της ροπής τους δεν αλλάζει καθύψος τους.

 

Η διατμητική αντοχή ενός τοιχώματος είναι ανάλογη του ύψους(μηκος) της διατομής h. Έτσι η συγκέντρωση της διατμητικής αντοχής σε ένα κτήριο, σε λίγα αλλά ισχυρά στην βάση τοιχώματα είναι θεμιτή, αν σκεφτούμαι ότι η δυσκαμψία είναι ανάλογη του h^3.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.