Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπόγειο και δέντρα κοντά στην τοιχοποιία


amolofos

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

 

Επειδή δεν είμαι πολιτικός μηχανικός και αρκετά άσχετος με τα οικοδομικά (τώρα αρχίζω και το ψάχνω...) θά ΄θελα να σας ρωτήσω το εξής :

Η οικογένειά μου χτίζει σπίτι στην περιοχή της Αρτέμιδας Αττικής (στα σύνορα Σπάτων - Αρτέμιδας, δηλαδή όχι πολύ κοντά στη θάλασσα αν και η υγρασία είναι αισθητή). Την περίοδο αυτή ετοιμάζοντε να φτιάξουν στην περίμετρο του κτιρίου ένα πεζούλι, πλάτους 50 εκ., για να προστατέψουν το κτίριο από την υγρασία. Το σπίτι έχει υπερυψωμένο υπόγειο (γύρω στο 1 μέτρο) και από όσο πρόσεξα αλλά και απ' ότι μου χε 'πει ο μηχανικός στα ξεκινήματα το μόνο που χει βάλει για μόνωση είναι ένα ίδους επιχρίσματος (δεν έβαλε αυγουλιέρες αλλά ούτε κρυσταλλοποιητικά στοιχεία, τα οποία έχουν αναφερθεί σε άλλα posts της ενότητας).

Αυτό που σκεφτόμουν ήταν να φυτεύαμε κάποια δέντρα κοντά στον βόρειο τοίχο για να μειώσουμε την επίδραση των βορινών ανέμων που είναι ισχυροί στην περιοχή (τη μέθοδο αυτή την αλίευσα από ιστοσελίδες και βιβλία βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής) (ο μηχανικός μόνωσε μόνο την τοιχοποιία και όχι το σκυρόδεμα....).

 

Κατά πόσο είναι σωστό αυτό; Είναι απαραίτητο το "πεζούλι" αυτό;

Μπορούμε να μονώσουμε καλύτερα το υπόγειο ώστε να μην χρειαστεί το "πεζούλι"; (Θα τοποθετηθούν μόνο δέντρα -ίδος κυπαρισσιού- τα οποία χρειάζονται αραιό εώς μηδενικό πότισμα).

Αν όντως φτιαχτεί το "πεζούλι" τότε τα δέντρα μπορούν να φυτευτούν στα 2,5 μέτρα από τον τοίχο (εκεί είναι και το σύνορο του οικοπέδου). Πώς κρίνετε την επιλογή αυτή, με κριτήριο τη μείωση του κρύου που θα δέχετε το κτίριο;

 

Αυτά. Ευχαριστό για τις απαντήσεις σας (τις έχω σίγουρες χα χα :D :D)

 

Υ.Γ. το πώς φτίαχνετε αυτό το "πεζούλι" στο περίπου περιγράφετε σε άλλα posts της ενότητας. Θα βοηθούσε, όμως μία σύντομη περιγραφή ή κάποιος σύνδεσμος ή επισήμανση των λαθών που γίνονται (ο μηχανικός δε μου πολυγεμίζει το μάτι...)

Link to comment
Share on other sites

Ξεκινώ από το τέλος. Αν ο μηχανικός δεν ''πολυγεμίζει'' το μάτι δίνουμε μια ευκαρία στο ένστικτο και κάνουμε μια μικρή έρευνα για το ποιόν και το έργο του. Αν χρειαστεί ερχόμαστε σε επαφή και με παλαιότερους πελάτες του (υπόψιν όμως ότι κάποια λάθη/αστοχίες είναι πολύ πιθανά στις πρώτες πρώτες δουλειές κάποιου και δεν είναι απολύτως ενδεικτικές). Αν τα αποτελέσματα είναι άσχημα..αλλάζουμε ρότα (δηλ. μηχανικό).

 

Σχετικά με την υγρασία: αν υπάρχει καλή υγρομόνωση τότε το περιμετρικό ''πεζούλι'' δε χρειάζεται. Στην περίπτωση όμως που το χώμα φτάνει μέχρι τον τοίχο με τον καιρό και λόγω της βροχής θα βάψει το κάτω μέρος του τοίχου από τις λάσπες που θα εκτινάσσονται (αυτό διορθώνεται με χαλίκι ή πλάκες). Για τη αλλαγή/προσθήκη υγρομόνωσης θα πρέπει να επενδυθεί βασικά το κάτωθεν του εδάφους τμήμα του υπογείου που σημαίνει σκάψιμο και λοιπά - αλλά αξίζει τον κόπο (και το κόστος). Το πεζούλι δεν είναι κάποια ιδιαίτερη κατασκευή: τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι κλίση ''προς τα έξω'' και καλή στεγάνωση του σημείου επαφής με τον τοίχο καθότι ο βασικός ρόλος του είναι να μεταφέρει το πολύ νερό μακρυά από το κτήριο. Όμως και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου πρέπει να είναι τέτοια ώστε να φεύγουν τα νερά - αν σχηματίζεται καμιά λίμνη ένα μέτρο από το σπίτι το πεζοὐλι δε θα κάνει και πολλά.

 

Βιοκλιματικός σχεδιασμός: η τοποθέτηση αειθαλών δέντρων στη βορινή πλευρά των κτηρίων είναι πράγματι ο μονόδρομος όσον αφορά στη φύτευση. Και η επιλογή και η απόσταση (2,5 μ) στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι μια χαρά. Εννοείται ότι και η θερμομόνωση του κτηρίου πρέπει να είναι καλή - και όταν υπάρχουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι δεν είναι παράλογο να ενισχύσεις τις εκτιθέμενες πλευρές και με διαφορετική (ακριβότερη) μόνωση από αυτή του υπόλοιπου κτήριου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.