Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διόρθωση συνένωσης - Βεβαίωση κοινότητας


Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι,

 

Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός και όχι τοπογράφος, οπότε συγχωρήστε την παρεμβολή μου εδώ. Δε προσπαθώ να βρω τζάμπα απαντήσεις, αλλά ψάχνω αγροτεμάχιο για αγορά και έχω δυο δύσκολες σχετικά περιπτώσεις και ζητάω γνώμες από γνώστες.

 

Περίπτωση 1).

Αγροτεμάχιο 14 στρεμμάτων, προέκυψε από συνένωση 2 αγροτεμαχίων 4 και 10 στρεμμάτων το 1981, με πράξη δωρεάς εν ζωή από πατέρα σε παιδιά. Το 4άρι δεν έχει πρόσοψη 25μ σε δρόμο αναγνωρισμένο προ του 23, έτσι αν κατατμηθεί σήμερα δεν είναι άρτιο.

Συνάδελφος σας τον οποίο συμβουλεύθηκα, διαβάζοντας το συμβόλαιο δωρεάς μου πρότεινε ως λύση τη διόρθωση συμβολαίου στο σημείο της συνένωσης και ενημέρωσα σχετικά τους ιδιοκτήτες.

Ο δωρητής ζει και η συμβολαιογράφος μπορεί να κάνει σήμερα διόρθωση συμβολαίου με την οποία θα ακυρώνεται η συνένωση.

Το ερώτημα μου είναι αν το 4άρι, θα είναι άρτιο με τη διόρθωση της δωρεάς ή θα δημιουργηθούν προβλήματα με την πολεοδομία που θα θεωρεί ότι κατατμήθηκε σήμερα και επειδή δεν έχει την απαιτούμενη πρόσοψη σε δρόμο αναγνωρισμένο προ του 23 δε θεωρείται άρτιο;

Είμαι υποψήφιος αγοραστής του 4αριού και ζήτησα από τον πωλητή σε κάθε περίπτωση να μου προσκομίσει βεβαίωση αρτιότητας από την πολεοδομία. Αν τη φέρει είμαι πλήρως καλυμμένος ή υπάρχει περίπτωση να την πατήσω;;

Επίσης τι γίνεται με το κτηματολόγιο στο οποίο δηλώθηκε ως ένα αγροτεμάχιο;;

 

Περίπτωση 1β).

Επειδή το αγροτεμάχιο είναι στα όρια οικισμού προυφιστάμενου του 23 και υπήρχαν παλιά κτίσματα μέσα, τα οποία ο προηγούμενος ιδιοκτήτης (ο πατέρας που έκανε τη δωρεά), πήγε και τα γκρέμισε, μπορεί να βγει το χωράφι εντός οικισμού με κάποιο τρόπο; Έχει αφήσει μέσα κάποια ντουβάρια πέτρινα και υπάρχει τουλάχιστον ένας μάρτυρας ότι υπήρχαν σπίτια εκεί. Είναι μαχητό αυτό;;

 

Σχόλιο 1: Οπως καταλαβαίνετε ο δωρητής έκανε ότι χειρότερο μπορούσε.. και τα συνένωσε και γκρέμισε και τα σπίτια :) Που να 'ξερε ο άνθρωπος.

Σχόλιο 2: Ο πωλητής μαζί με το συμβόλαιο της δωρεάς μου έδωσε και τοπογραφικό στο οποίο έχει κατατμήσει το 14άρι σε 3 αγροτεμάχια, σφραγισμένο από συνάδελφο σας με βεβαίωση για την αρτιότητα των 3 τεμαχίων που δημιουργούνται. Στο τμήμα που με ενδιαφέρει έχει αφήσει πρόσοψη σε ¨αγροτική οδό¨. Η πλάκα είναι πως επιμένει στον ιδιοκτήτη ότι είναι άρτιο :)

 

 

Περίπτωση 2).

Αγροτεμάχιο 2 στρεμμάτων εντός ζώνης 500μ οικισμού προυφιστάμενου του 23.

Ως υποψήφιος αγοραστής ζήτησα από τον πωλητή βεβαίωση αρτιότητας από την πολεοδομία. Η πολεοδομία απαιτεί βεβαίωση κοινοτάρχη ότι το αγροτεμάχιο υπάρχει στη μορφή αυτή προ του 77, η νομαρχία έχει στείλει εγκύκλιο σε δήμους/κοινότητες να μην εκδίδουν τέτοιες βεβαιώσεις και ο πολιτικός μηχανικός του πωλητή τον συμβούλευσε να κάνει μήνυση σε κάποιον γείτονα ώστε έμμεσα να αποφανθεί το δικαστήριο ότι το χωράφι υπάρχει στη μορφή αυτή προ του 77.

Φέξε μου και γλύστρησα δηλαδή, σε 2-3 χρόνια μπορεί να τελειώσει το δικαστήριο και να πάρει τη βεβαίωση από την πολεοδομία 8-)

 

Υπάρχει άλλη λύση στην περίπτωση αυτή ή μέμει μόνο η λύση να κινηθεί δικαστικά εναντίον κάποιου γείτονα;;

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας.

Link to comment
Share on other sites

spiliot ,

Συνάδελφος είσαι και συ κι ας εισαι ηλ. μηχ. και να μην ήσουν πάλι free θα ήταν οι απαντήσεις.

1α) Πως θα γίνει η "αποσύνδεση" σήμερα με τη "διόρθωση" του συμβολαίου συνένωσης?? Δικηγόρος ΔΕΝ είμαι αλλά απ΄ότι ξέρω διόρθωση γίνεται όταν υπάρχει προφανές λάθος το οποίο έγινε εκ παραδρομής. Το "συγνώμη εποιήθη μ@@@@ και τη διορθώνουμε τώρα, (αφού ο νόμος δεν μας συμφέρει)", μετά από 28 χρόνια αφού έχει μεταγραφεί το συμβόλαιο κλπ κλπ ..... ΔΕΝ νομίζω ότι γίνεται. Το κάθε γεωτεμάχιο είτε είναι γήπεδο είτε οικόπεδο έχει το "μητρώο" (συμβολαια --> πράξεις εμπραγμάτου δικαίου) του... Πισωγυρίσματα δεν γίνονται.

1β) Αν το γήπεδο δεν είναι εντός των ορίων του οικισμού έτσι όπως αυτά διαγράφονται στο αντίστοιχο διάγραμμα καθορισμού ορίων ή έτσι όπως περιγράφονται στην τότε απόφαση καθορισμού ορίων και υλοποιούνται επί του εδάφους (περίπτωση που δεν υπάρχει διάγραμμα)..... πως θα το εντάξεις στον οικισμό??? Τα κτίσματα ΔΕΝ είναι στοιχείο ... ενταξιακό για οικισμό.

2) Το "μητρώο" του εν λόγω γηπέδου τι λέει??? Από πότε εμφανίζεται ως αυτοτελές??? Καμιά δήλωση καλλιέργειας που να εμφανίζεται το εμβαδό προ του 77 υπάρχει?? καμιά διαθήκη έστω και αν δεν έγινε αποδοχή της συμβολαιογραφικά???

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.