Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συνεκτικό τμήμα και (Q)GIS (και λίγο από 4056)


Recommended Posts

Σύμφωνα με τον νόμο 4056 "η μέτρηση των ελάχιστων αποστάσεων γίνεται από το πλησιέστερο σημείο του ορίου του λειτουργικού χώρου της κτηνοτροφικής εγκατάστασης μέχρι την πλησιέστερη κατοικία των πάσης φύσεως οικισμών, χωριών, κωμοπόλεων, πόλεων και λουτροπόλεων και στην περίπτωση στάσιμου οικισμού μέχρι το συνεκτικό τμήμα αυτού."

 

Καθώς ο οικισμός που με ενδιαφέρει έχει χαρακτηρισθεί στάσιμος μεν αλλά ΔΕΝ έχει οριοθετηθεί, συνεπώς δεν έχει ορισθεί συνεκτικό και μη συνεκτικό τμήμα αυτού, κάνοντας χρήση του Άρθρου 4, Παρ 1 του ΦΕΚ 181Δ/03-05-1985 που δίνει την ορισμό του συνεκτικού τμήματος (Συνεκτικό τμήμα οικισμού νοείται το τμήμα που αποτελείται τουλάχιστον από 10 οικοδομές οι οποίες δεν απέχουν μεταξύ τους ανά δύο, απόσταση μεγαλύτερη των 40μ.)

 

Στη συνέχεια από ορθοφωτογραφία του οικισμού επεσήμανα τα κτήρια  με σημεία (point layer) και δημιούργησα heatmap raster με ακτίνα 40, και κατόπιν από το heatmap (raster) δημιούργησα ισοϋψείς. Από τον έλεγχο των αποτελεσμάτων φάνηκε να δούλεψε σωστά,δηλαδή αν φέρω κύκλο 20m (γιατί θέλω σημεία εγγεγραμμένα εντός κύκλου ακτίνας 40μ) με κέντρο πάνω σε ισοϋψή με τιμή Ν τότε περικλείω Ν σημεία.

 

Θέλω τα σχόλιά σας πάνω την προσέγγιση μου (αφενός τη νομική, δηλαδή το ότι ορίζω εγώ το συνεκτικό βάση ορισμού, παρότι δεν υπάρχει οριοθέτηση) καθώς και τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος από γνώστες GIS ή λάτρεις της τοπολογίας :)

sinektiko.dwg

Model.pdf

Link to comment
Share on other sites

Στο πρακτικό κομμάτι η μέθοδος σου είναι σωστή. Εναλλακτικά μπορείς να κάνεις ένα buffer με ακτίνα 40 μέτρων (buffer -> compine overlapping fetures ώστε να βγάλει μια ενιαία επιφάνεια) στις οικίες ώστε να κάνεις έλεγχο ποιές συνενώνονται μεταξύ τους στα 40 m. Αν φτιάξεις και ένα περίγραμμα με τις ακραίες κατοικίες και κόψεις πάνω σε αυτό την επιφάνεια που έχει βγάλει το buffer, παίρνεις και ένα ωραίο πολύγωνο με το συνεκτικό τμήμα του οικισμού.

Το οποίο μας οδηγεί στο νομικό τμήμα:

 

Α) το Άρθρο 4, Παρ 1 του ΦΕΚ 181Δ/03-05-1985 δεν διευκρινίζει δυστυχώς ποιά είναι η απόσταση εξωτερικά του συνεκτικού τμήματος. Είναι ακριβώς στην περιμετρική γραμμή που ορίζουν οι ακραίες κατοικίες, είναι σε απόσταση 40 (?) μέτρων από την τελευταία κατοικία που ορίζει το συνεκτικό τμήμα? κτλ.  Εγώ θα πατούσα στην ασάφεια για να υποστηρίξω την πρώτη περίπτωση.

Β) Επιστημονικά οι μέθοδοι αυτοί είναι σωστοί αλλά όπως σε πολλά πράγματα το αν θα το δεχτεί η υπηρεσία εξαρτάται από τις γνώσεις και την καλή διάθεση των αρμόδιων υπαλλήλων. Η πράξη έχει δείξει ότι όσο πιο αναλυτικά το τεκμηριώσεις και το παρουσιάσεις τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις να στο δεχτούν.

 

Υ.Γ. Επειδή βλέπω το ανάγλυφο της περιοχής του οικισμού: για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις μπορείς να χρησιμοποιήσεις την περίπτωση (που οι περισσότεροι δεν δίνουν σημασία ή την αγνοούν) του φυσικού/γεωμορφολογικού εμποδίου όπως κάποιο ρέμα/χείμαρρο με απότομη κοίτη. Σε αυτήν την περίπτωση μπορείς να αιτηθείς μείωση 50% των ελαχίστων αποστάσεων στην επιτροπή.

Link to comment
Share on other sites

Αυτή ακριβώς τη σκέψη έκανα και γω συνάδελφε! Μου φαινόταν πολύ μεγάλη η ζώνη που δημιουργήθηκε (παρότι έλεγξα τα αποτελέσματα και ήταν συνεπή με τον ορισμό που έδωσα στο GIS.) και φυσικά μιλάμε για την λύση που αναφέρεις ως "δυσμενή"

 

Το θέμα είναι

α)ότι το ΦΕΚ δεν δίνει τον ίδιο ακριβώς ορισμό με αυτόν, αλλά αναφέρει το τμήμα των οικοδομών που δεν απέχουν μεταξύ τους περισσότερο από 40 μέτρα ανά 10 (ευμενής λύση)

β) τελικώς τα συνεκτικά τμήματα των οριοθετημένων οικισμών (τουλάχιστον στις οριοθετήσεις που έχω δει στα Ιωάννινα) φαίνεται να έχουν υλοποιηθεί με την ευμενή λύση.

 

 

 

Πάλι καλά που υπάρχουν ειδικότητες χωρίς δικαίωμα έκδοσης οικοδομικών αδειών και ασχολείται και κάποιος άνθρωπος με πράγματα του μέλλοντος (GIS) στην Ελλάδα, τους υπόλοιπους τους έχει φάει ο 4178...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.