Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΗΜ σε ΠΕΑ με δύο διαφορετικές ζώνες (χρήσεις)


zio7

Recommended Posts

Καλημέρα. Όταν σε ένα ενεργειακό πιστοποιητικό έχω και μια βοηθητική χρήση (οπότε έχω δύο ζώνες) αλλά έχουν κοινό λέβητα τον επιμερίζω ή τον επιλέγω και στις δύο ζώνες? Το ίδιο και για τον κλιματισμό και το ΖΝΧ

Link to comment
Share on other sites

Από την βοήθεια του προγράμματος:

Για την θέρμανση -> <<Σε περίπτωση που η μονάδα παραγωγής θερμικής ενέργειας καλύπτει περισσότερες της μιας θερμικές ζώνες, η ισχύς της συγκεκριμένης μονάδας που ορίζεται σε κάθε θερμική ζώνη είναι η συνολική και δεν επιμερίζεται>>.

Για την ψύξη -> <<Η ισχύς (της μονάδας παραγωγής) είναι η ονομαστική θερμική ισχύς εξόδου χωρίς αναγωγή / επιμερισμό στην θερμική ζώνη>>.

Για το ΖΝΧ -> <<Σε περίπτωση που η μονάδα παραγωγής ΖΝΧ τροφοδοτεί περισσότερες της μιας θερμικές ζώνες, η ισχύς της συγκεκριμένης μονάδας που ορίζεται σε κάθε θερμική ζώνη είναι η συνολική και δεν επιμερίζεται>>.

Το αυτό ισχύει και για τον βαθμό απόδοσής της. Ο έλεγχος για υπερ-διαστασιολόγηση θα αφορά το σύνολο του κτηρίου (ή της κτηριακής μονάδας), δηλαδή το σύνολο των θερμικών ζωνών αυτού που εξετάζεις.

 

Επομένως, δεν επιμερίζεις την ισχύ της μονάδας παραγωγής. Εφόσον καλύπτει και τις δύο θερμικές ζώνες (θ.ζ.), την επιλέγεις και για τις δύο. Αν η μια από τις δυο καλύπτεται από άλλο σύστημα ή καλύπτεται μερικώς ή και δεν υπάρχει εγκατεστημένο κανένα σύστημα, τότε ακολουθείς τα αναλόγως προβλεπόμενα.

 

Για τα δίκτυα διανομής: <<Κατά συνέπεια αν στη ζώνη υπάρχουν περισσότερα από ένα δίκτυα (κλάδοι) διανομής θερμού μέσου (που τροφοδοτούνται από διαφορετικές ή την ίδια μονάδα παραγωγής θερμότητας) και παρουσιάζουν διαφορετική ποιότητα και επάρκεια (πάχος) θερμομόνωσης, τότε ο βαθμός απόδοσής τους λαμβάνεται ενιαίος και ίσος με αυτόν του τμήματος που βρίσκεται στη χειρότερη ποιοτικά κατάσταση. Για κάθε δίκτυο διανομής η απόδοσή του λαμβάνεται ανάλογα με τη θερμική ισχύ που μεταφέρει>>.

Αν από κάθε θ.ζ. διέρχεται ένας μόνο κλάδος (ξεχωριστός εννοείται από της άλλης), τότε για την κάθε θ.ζ. καταχωρείς την θερμική ισχύ του διερχόμενου κλάδου.

Αν και από τις δύο θ.ζ. διέρχεται ο ίδιος, ένας και μόνο, κλάδος του δ.δ. (π.χ. για το λεγόμενο "δισωλήνιο" σύστημα με έναν και μόνο κλάδο, οριζόντια διέλευση, και ο οποίος δίνει σε πέντε θερμαντικά σώματα εκ των οποίων τα τρία είναι στην μια θ.ζ. και τα άλλα δύο στην άλλη θ.ζ.), τότε καταχωρείς και στις δύο θ.ζ. την ίδια θερμική ισχύ δικτύου και βαθμό απόδοσης. Αυτήν του συγκεκριμένου ενός κλάδου.

Αν και από τις δύο θ.ζ. διέρχονται οι ίδιοι, περισσότεροι του ενός, κλάδοι, τότε καταχωρείς και για τις δύο την ισχύ και τον β.α. εκείνου του κλάδου που βρίσκεται στην χειρότερη ποιοτικά κατάσταση.

Για το "μονοσωλήνιο" με ατομικό λέβητα, αλλά σε απομακρυσμένο σημείο, οπότε θεωρείται ως "κεντρικό σύστημα", και με σωλήνες DN15 ή DN16, είναι λίγο μπέρδεμα, καθώς θα πρέπει να βρεις την συνολική θερμική θεωρητική ισχύ (Q60oC) του κάθε κυκλώματος, από τα εγκατεστημένα θερμαντικά σώματα. Θέλει ψάξιμο με βάση τις διαστάσεις τους αν είναι τύπου panel ή Runtal.

Όσο για την πραγματικά αποδιδόμενη,...άστα-βράστα.

Αν έχεις λέβητα και ψύκτη, που δίνουν σε ΚΚΜ, τότε καταχωρείς στοιχεία και για το ζεστό/ψυχρό νερό και για τους αεραγωγούς. Για τους αεραγωγούς, δεν έχεις μεταφερόμενη ισχύ και β.α.

 

Αυτή που επιμερίζεται σε κάθε θερμική ζώνη, είναι η ισχύς των βοηθητικών συστημάτων, και αυτό γίνεται ανάλογα με το επιμέρους ποσοστό του θερμικού φορτίου που παρέχει (μέσω του δικτύου διανομής) σε κάθε ζώνη.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.