Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιλογή Κατεύθυνσης και Ροών


Recommended Posts

Καλησπέρα σας, είμαι φοιτήτρια στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και σε λίγο καιρό θα πρέπει να επιλέξω κατεύθυνση. Θα με βοηθούσε πολύ να ακούσω μερικές απόψεις περι των κατευθύνσεων που καλούμαι να επιλέξω. Αυτές είναι :

  • Κατεύθυνση Ηλεκτρονικής και Συστημάτων
  • Κατεύθυνση Πληροφορικής
  • Κατεύθυνση Επικοινωνιών
  • Κατεύθυνση Ενέργειας

Θα ήθελα μια γενική γνώμη για τις κατευθύνσεις, εκτός από την γνώστη αλλά παράλληλα σωστή συμβουλή να κάνω οτι μου αρέσει περισσότερο.

Επίσης κατα πόσο το ειδικό οικονομικό περιβάλλον που ζούμε σήμερα μπορεί να επιρεάσει στην επιλογή ή όχι κάποιων κατευθύνσεων.

Σας ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα.... Τωρα μου θυμιζεις τα φοιτητικα μου χρονια. Και εγω την ιδια σχολη με εσενα τελειωσα. Εχοντας δουλεψει σε 4 χωρες του εξωτερικου (Ολλανδια, Γερμανια, Πολωνια στην Ευρωπη και 2 χρονια στον Καναδα) και πλεον εχοντας την δικια μου εταιρεια στα 29, θα προσπαθησω να σε κατατοπισω οσο πιο αντικειμενικα μπορω. Καταρχας τα δυο βασικα πραγματα:

 

1) Οι γνωσεις του πολυτεχνειου δεν εχουν αμεση (ούτε ισως και εμμεση) εφαρμογη στην αγορα εργασιας σε καμια χωρα του πλανητη. Ειναι τελειως θεωρητικες γνωσεις που σου καλλιεργουν το μυαλό. Αμα ηθελες να εισαι προετοιμασμενη για την αγορα εργασιας με το που τελειωσεις επρεπε να ειχες παει ΤΕΙ. Οι γνωσεις του πολυτεχνειου απο οτι εχω καταλαβει θα έχουν εφαρμογή περιπου 15-20 χρονια μετα την αποφοιτηση σου.

 

2) Ο αντρας αναπτύσσεται και ολοκληρωνει τον εαυτο του στα 30-35 (κατι αντίστοιχο ισχυει και για τις γυναικες, ισως 25-30 δεν ξερω). Αυτο σημαινει οτι στην ηλικια που εισαι τωρα ουτε μπορεις ουτε πρεπει να επιλεξεις με τι θα ασχοληθεις την υπολοιπη ζωη σου. Με απλα λογια προσπαθησε οι ροες να ειναι οσο πιο διευρυμενες γίνεται. Προσπαθησε να προσεγγισεις αυτο που θες να κανεις μετα απο μια 10ετια αλλα χωρις αγχος και πιεση.

 

Απο εκει και περα να σου πω δυο βασικα πραγματα. 1 για τις ροες και 1 για τους αποφοιτους ΗΜΜΥ ΕΜΠ.

 

Για τις ροες εν ολιγοις δυο ειναι οι βασικοι συνδυασμοι. ΥΛ για τους πληροφορικαριους και ΕΖ για τους ενεργειακους. Γενικα οι πληροφορικαριοι βρισκουν πολυ ευκολα δουλεια και Ελλαδα και εξωτερικο. Σε ολες τις μεγαλουπολεις της Αμερικης και του Καναδα υπαρχει τουλαχιστον ενας ημμυτης εμπ πληροφορικαριος που δουλευει για την google και αλλος ενας για την Amazon... Λεω τουλαχιστον ενας γιατι στο Seattle των ΗΠΑ συναντησα πανω απο 10 στην εκει Amazon και αλλους τοσους στην Amazon του Βανκουβερ. Και σιγουρα αλλοι τοσοι θα υπαρχουν στο LA. Οι ενεργειακοι ασχολουνται με τις ΑΠΕ στην Ελλαδα, ειτε με ηλεκτρικα θεματα στην Γερμανια του στυλ Siemens, ειτε με πετρελαιο στην μεση ανατολη, ειτε με ελληνικη ναυτιλια (μαζι με ναυπηγους και μηχανολογους τα δυο τελευταια). Σε αυτο το σημειο ανηκουν και οι μηχανικοι που το γυρνανε σε οικονομικα.

 

Γενικα τωρα θα χωρισω τους αποφοιτους ΗΜΜΥ ΕΜΠ σε 4 κατηγοριες:

 

1) Σε αυτη ανηκει περίπου το 10%. Κλαινε ολη μερα, τους φταιει ο ενας ο αλλος και η κριση και τελικα αλλαζουν επαγγελματικο προσανατολισμό. Στα 35 αυτοι καταλαβαινουν οτι επρεπε να ειχαν γινει δημοσιοι υπαλληλοι.

 

2) Γνησιοι ενεργειακοι (50%): Αυτοι σου ειπα που ξεκινανε στο entry level παραπανω. Αρχιζουν με 1000-1200 στην Ελλαδα, αντιστοιχα 2500 ευρω στο εξωτερικό και σιγα σιγά ανεβαινουν. Οσο πιο πολλες γνωριμιες και καλο network φτιαχνουν τοσο πιο πολυ ανεβαινουν στην ζωη τους. Απο αποψη οικονομικη δεν ξερω ποιο ειναι το ταβανι σε αυτους.

 

3) Γνησιοι πληροφορικαριοι(35%). Αυτοι γενικα καταληγουν με ταβανι τα 10-12-15 χιλιαδες αμερικανικα δολαρια καθαρα, στην google ή την amazon και ηρεμουν. Αμα θελουν παραπανω και αυτοι ξεκινανε γνωριμιες και networks. Το πιο περιεργο ειναι πως δεν τους προκαλει εντυπωση οτι στις δουλειες τους σε αυτες τις μεγαλες εταιρειες, απο μαθηματικης αποψης χρησιμοποιουν μονο ... πυθαγορειο θεωρημα. Επισης σε αυτην την περιπτωση ανηκουν και αυτοι που δουλευον remotely απο την Ελλαδα για εταιρειες του εξωτερικου).

 

4) Υπαρχει ενα 5% (ίσως ειναι 1%, δεν ξερω), των λεγομενων τζογαδόρων. Αυτοι εχουν το γονιδιο του τζογου στο αιμα τους. Ασχολουνται ειτε με απλα πραγματα όπως στοιχήματα ποδοσφαιρου κτλ, ειτε με πιο προχωρημενα οπως cryptocurrencies ή χρηματιστήρια. Οσο πιο εξυπνος ειναι καποιος και οσο πιο προχωρημενες μεθοδους εφαρμοζει, τοσο πιο πολλα βγαζει. Απο οικονομικης αποψης, θεωρητικα δεν υπαρχει ταβανι σε αυτο το σημειο. Το καλο ειναι οτι δεν χρειαζεται καθολου βισμα, γνωριμιες και network... Μονο μυαλο... Αλλα ειναι γενικη ομολογια, οτι οι ΗΜΜΥ ΕΜΠ σε αυτον τον τομεα, ανηκουν στους κερδισμενους - νικητες.

 

Αυτα απο εμενα. Και να κλεισω με το οτι η εταιρεια μου ανηκει στο 4. Εχουμε βαλει αγγελια (αγγελιες michanikos.gr: http://www.michanikos.gr/classifieds/item/1510-%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B9/ ) που ψαχνουμε μηχανικους-μαθηματικους (ροες Σ,Μ και ισως Λ) to join our team. Προφανως και φοιτητες ακομα και 3ου ετους ειναι ευπροσδεκτοι. Σε παρακαλω αν θες προωθησε την αγγελια σε φοιτητες της σχολης. Ευχαριστώ...

 

ΥΓ.: Αυτοι που αλλαζουν καριερα ανηκουν στο 1,2), ενω αυτοι που φτανουν στο ταβανι του 3 και δεν θελουν ασχοληθουν με γνωριμιες, network κτλ, πανε στο 4.

Edited by GeorgeDimit
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ για την εμπεριστατωμένη απάντηση σας!! Στις επιλογές που αναφέρατε δεν υπάρχουν καθόλου ο τομέας της Ηλεκτρονικής και των Τηλεπικοινωνιών που υπάρχουν ως επιλογές στη σχολή μας, αυτό συμβαίνει γιατί δεν ασχοληθήκατε εσείς με αυτους τους τομείς ή γιατι δεν τους θεωρείτε τόσο"δυνατούς" ως κλάδους; Ας πούμε η ροή Σ πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί απο έναν ΗΜΜΥ στο μέλλον; Τέλος θα μου ήταν πολύ βοηθητικό αν γνωρίζετε να μου δίνατε λίγες κατευθύνσεις οσο αναφορά τα μεταπτυχιακά. 

Σας ευχαριστώ και παλι!!

 

 

Link to comment
Share on other sites

Οι ροες ητδ ειναι κατι ενδιαμεσο στις υλ - εζ, αλλα πιο κοντά στις υλ. Αλλα ναι η δημοτικοτητα τους νομιζω δεν ειναι τοσο μεγαλη.

 

Οτιδηποτε εχει χρονικη μεταβολη, ειναι χρονοσειρα και συνεπως σημα, οποτε μπορεις να εφαρμοσεις την θεωρια της Σ.

 

Ασε τα μεταπτυχιακα κατα την γνωμη μου είναι χασιμο χρονου.

Edited by GeorgeDimit
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.