Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μείωση εμβαδού οικοπέδου λόγω χαρακτηρισμού τμήματός του ως δασικού


Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους,

πελάτης θέλει να κάνει συμβόλαια σε οικόπεδο εντός οικισμού προ του '23 εμβαδού 365 τ.μ. για το οποίο δεν έχει παλαιότερους τίτλους ιδιοκτησίας, το διεκδικεί με χρησικτησία (εντός του οικοπέδου έχει δύο δωμάτια κατασκευασμένα προ του '55).

Που έχω μπλεχτεί και ζητάω τη βοήθειά σας:

Κατ'αρχάς να σας πώ ότι στην περιοχή έχει γίνει κτηματολόγιο.

Το συγκεκριμένο οικόπεδο αποτελούσε τμήμα ευρύτερης έκτασης 4216τ.μ. που στην πρώτη ανάρτηση (βάσει κτηματολογικών πινάκων που μου έφερε) φαινόταν όλο ως ιδιοκτησία δικιά του με 1 ΚΑΕΚ και ως αιτία κτήσεως "χρησικτησία".

Μεταξύ πρώτης και τρίτης ανάρτησης έδωσε με συμβόλαια στην κόρη του ένα κομάτι εντός ορίων 190 τ.μ. μέσα στο οποίο υπήρχε επίσης κτίσμα προ του 55.

Στην τρίτη ανάρτηση του χαρακτηρίσανε ως δασική έκταση 3626 τ.μ., του πήρανε άλλα 35 τ.μ. περίπου ως κοινόχρηστο χώρο και του αφήσανε ως ιδιοκτησία δικιά του τα υπόλοιπα 365 τ.μ. για τα οποία θέλει να κάνει συμβόλαια.

Επίσης να αναφέρω ότι πριν την τρίτη ανάρτηση, για το κομάτι που θέλει να κάνει συμβόλαια έβγαλε άδεια οικοδομής στην οποία το τοπογραφικό έδειχνε έκταση οικοπέδου 2005τ.μ. περιείχε δηλαδή και τμήμα έκτασης που αργότερα του χαρακτηρίσανε ως δασικό. (Η οικοδομή λόγω καταγγελιών για αυθαιρεσίες ποτέ δεν αποπερατώθηκε).

Τα δασικά 3626 τ.μ. προσπαθεί δικαστικά να τα κερδίσει.

Επίσης μου ζήτησε τοπογραφικό για τα 35 τ.μ. τα οποία ίσως διεκδικήσει στο μέλλον.

 

Καταρχάς τα 365 τ.μ. που του απέμειναν είναι άρτια και οικοδομήσιμα? Με μπλέκει η ύπαρξη της άδειας με τοπογραφικό 2005 τ.μ. Απ'οτι έχω διαβάσει σε άλλα θέματα του φόρουμ και αν έχω καταλάβει καλά είναι. Μήπως όμως επειδή δεν έχει τίτλους αλλά επικαλείται χρησικτησία δεν είναι? Μήπως στη τελευταία περίπτωση πρέπει να περιμένει να δει τι θα γίνει με τα δικαστήρια και το δασικό? Από την άλλη όμως αφού υπάρχει μέσα κτίσμα πρό του 55 μήπως είναι άρτιο και οικοδομήσιμο πάλι κατά παρέκκλιση?

 

Αν κάποια στιγμή θέλει να διορθώσει τα όρια των 365 τ.μ. σε 365+35=400 τ.μ. μπορεί να το κάνει μετά τα συμβόλαια? Θεωρώ ότι με τα συμβόλαια και το τοπογραφικό είναι σαν να αποδέχεται την έκταση των 365τ.μ. Μήπως πρέπει να κάνει τη διόρθωση πρίν τα συμβόλαια?

 

Το ξέρω ότι τα λέω κάπως μπλεγμένα και ζητώ συγγνώμη, αλλά έτσι μπλεγμένη νοιώθω και γώ:( Είμαι σίγουρη πως τα πράγματα είναι πιο απλά αλλά αυτό σιγά σιγά με την εμπειρία ελπίζω να το κάνω πράξη

 

Ευχαριστώ πάντως για το χρόνο σας

Link to comment
Share on other sites

Ειναι απλα μπερδεμενα..

 

Μια πρωτη σκεψη μου για παραδειγμα ειναι απο που προεκυψε το 2005 τ.μ. της αδειας.. Στην αδεια αυτη δεν επρεπε να εχει χαρτι απο το δασαρχειο? Και τα αλλα 1200 τ.μ. που πηγαν?

Link to comment
Share on other sites

Εννοείς τα υπόλοιπα 2021τ.μ. που πήγαν? Όταν τον ρώτησα γιατί ο μηχανικός του έβγαλε την άδεια στην έκταση των 2005 τ.μ. είπε πως το έκανε αυτό ο μηχανικός γιατί δεν είχε τίτλους ιδιοκτησίας. Οσο για το δασαρχείο που με ρωτάς δεν μπορεί να κηρύχθηκε η έκταση εκ των υστέρων δασική?

Link to comment
Share on other sites

Να σας κάνω άλλη μία ερώτηση. Αφού στην πρώτη ανάρτηση του κτηματολογίου είχε μία ιδιοκτησία με ένα ΚΑΕΚ πως μπορεσε να δώσει στην κόρη του μόνο τα 190 τ.μ. ? Δικαιολογείται κάπως αυτό απ'το ότι υπήρχε μέσα σε συτή την έκταση σπίτι προ το 55?

Τί άλλα πράγματα πρέπει να ψάξω για να βγάλω άκρη?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 year later...

κατάφερες stveio να βγάλεις άκρη με αυτήν την υπόθεση; έχει περάσει από ότι βλέπω από την προηγούμενη καταχώρηση αρκετό διάστημα, οπότε υποθέτω πως κάτι βρήκες!

το λέω, γιατί έχω και εγώ μία υπόθεση με οικόπεδο περίπου 10.000μ2 που εμπεριέχει μία ζώνη δασικής έκτασης επιφανείας περίπου 1.000μ2. Το κύριο ερώτημα είναι αν η υπόλοιπη έκταση των 9.000μ2 μπορεί να κατατμηθεί, αν μπορεί να "λειτουργήσει" η χρησικτησία και γενικά πώς επηρεάζεται η αρτιότητα και η οικοδομησιμότητα συναρτήσει του χαρακτηρισμού της ζώνης της δασικής έκτασης του ενιαίου οικοπέδου;

Είναι αρκετά γενικά τα ερωτήματα το ξέρω, αλλά αν μπόρεσες να βγάλεις άκρη με το δικό σου, ίσως μπορείς να μου πεις κάποια πράγματα!

 

Ευχαριστώ ΜΔ

Link to comment
Share on other sites

Το κύριο ερώτημα είναι αν η υπόλοιπη έκταση των 9.000μ2 μπορεί να κατατμηθεί, αν μπορεί να "λειτουργήσει" η χρησικτησία και γενικά πώς επηρεάζεται η αρτιότητα και η οικοδομησιμότητα συναρτήσει του χαρακτηρισμού της ζώνης της δασικής έκτασης του ενιαίου οικοπέδου;

 

κάτι βρήκα για όποιον ενδιαφέρεται, σελ 81 ΓΟΚ85 ΑΡΘΡΟ 2 νομίζω...

Link to comment
Share on other sites

Το ξέρω πως είναι οι ορισμοί, απλά σε ένα γρήγορο ξεφύλλισμα, είδα στην εν λόγω σελ (περίπου 5ο bullet) να γίνεται αναφορά - με δυο λόγια και όχι αναλυτικά, άρα σε παραπέμπει και αλλού - σε περίπτωση ιδιωτικής δασικής έκτασης και πώς επηρεάζει την αρτιότητα και την κάλυψη.

thanks πάντως για την παρατήρηση, γιατί δεν ήμουν σαφής.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.