Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επένδυση 70 δις από Ρωσία για αλλαγή στο "παιχνίδι" των σιτηρών


ΝΙΚΟΣΤΡΙ

Recommended Posts

Την κυριαρχία της στην παγκόσμια αγορά δημητριακών θέλει να εδραιώσει η Ρωσία ως το 2035, «ρίχνοντας 70 δις δολάρια» στην ανάπτυξη της καλλιέργειας, αλλά και της διακίνησης σιτηρών.

Ήδη η χώρα, μαζί με γειτονικές της Μαύρης Θάλασσας, είναι στους τοπ παίκτες που κινούν τα νήματα στην αγορά για τα προϊοντα δημητριακών, η κίνηση αυτή όμως θα μεγαλώσει τη δύναμή της θεαματικά,  αφού πρόκειται για επένδυση «αλλαγής παιχνιδιού». Όπως έχει γραφτεί επανειλημμένως στο Agronews.gr, οι χώρες της Μαύρης Θάλασσας αποτελούν επίκεντρο των εξελίξεων στις εκτατικές καλλιέργειες και έχουν πολλές δυνατότητες που αν μεγεθυνθούν θα χτυπήσουν πολλές αγορές, γι αυτό είναι απαραίτητη η παρακολούθηση και η διαχείριση των κινήσεών τους. Ήδη πρόσφατα, τρεις εταιρείες στη Γαλλία συνέπραξαν με σκοπό να αποτελέσουν έναν ορατό αντίπαλο απέναντι στα μεγαθήρια του Εύξινου Πόντου, με τέτοιες κινήσεις όμως από τη Ρωσία δεν είναι εύκολο να διαφανεί θετική εξέλιξη.  

Το Υπουργείο Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει βάλει μπροστά μια μακροπρόθεσμη στρατηγική που θα μπορούσε να εκτοξεύσει κι άλλο τις επενδύσεις στον τομέα των δημητριακών της χώρας επενδύοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές και δίκτυα διανομής, καταγραφής και αποθήκευσης.

Το σχέδιο, που θα κοστίσει 70 δισεκατομμύρια δολάρια, θα προσελκύσει κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές, δάνεια και στοχευμένη χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, το βασικό σενάριο της Ρωσίας για τη σοδειά της όσον αφορά τα δημητριακά, είναι να πετύχει παραγωγή 140 εκατομμυρίων τόνων ως το 2035, με τη δυνατότητα παραγωγής να μπορεί να φτάσει ως τα 150,3 εκατομμύρια τόνους. Η μεγαλύτερη αυτή παραγωγή, θα επέτρεπε στη Ρωσία να εξάγει ετησίως, πιθανώς ως και 63,6 εκατομμύρια τόνους ως το 2035. Προς σύγκριση, η παραγωγή της Ρωσίας για το 2019-20 έχει προβλεφθεί στα118 εκατομμύρια τόνους, με εξαγωγές στα 45 εκατ. τόνους.

Το Υπουργείο Γεωργίας της κόκκινης αρκούδας αναφέρει: «Η εντατικοποίηση της παραγωγής δημητριακών θα πραγματοποιηθεί συντηρώντας και αυξάνοντας τη γονιμότητα του εδάφους», με τις κατάλληλες ποσότητες ανόργανων και οργανικών λιπασμάτων, καθώς και με τη λήψη μέτρων για χημική αποκατάσταση και με παρεμπόδιση της διάβρωσης από άνεμο και νερό».

Ενώ συμπληρώνει πως: «Ειδική προσοχή θα δοθεί στην αλλαγή της δομής και του παραγόμενου καρπού. Σχεδιάζεται να αυξηθεί ο όγκος και η σταθερότητα της παραγωγής σε σκληρό και μαλακό σιτάρι, με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, κυρίως περιεκτικότητα σε πρωτεϊνη, σε σίκαλη για ανθρώπινη κατανάλωση, και σε ποικιλίες κριθαριού βυνοζυθοποιίας. Έχει προταθεί να ληφθεί υπόψη η πιθανότητα της εφαρμογής διεθνών πρακτικών ταξινόμησης δημητριακών, για να αυξηθεί η αντικειμενικότητα της κατά την παρακολούθηση και καταγραφή της παραγωγής »

Η συνολική δυνατότητα αποθήκευσης καρπού δημητριακών στη Ρωσία αναμένεται να αυξηθεί σε 167,4 εκατομ. τόνους, ως το 2035, από 156,9 εκατ. τόνους το 2018, σημειώνει το υπουργείο. Η υπηρεσία είπε πως η συνολική επένδυση μόνο για υποδομές και μεταφορές ως το 2035, θα ανέλθει σε 4,465 δις δολάρια.

Το υπουργείο Γεωργίας αναμένει επένδυση 158,7 εκατομμυρίων δολαρίων μόνο για να χτίσει κέντρα πολλαπλασιαστικού υλικού και βελτίωσης και 198,4 εκατομμυρίων για την ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών σποροπαραγωγής, ανάπτυξη διαγνωστικών εργαλείων για παθογόνα καλλιεργούμενων φυτών και δημιουργία και εισαγωγή τεχνολογιών για τη βιολογική παραγωγή.  

Όπως αναφέρεται από το Ρωσικό υπουργείο, «Γενικά, ο ενστερνισμός της στρατηγικής, θα κάνει δυνατή ως το 2035 τη σημαντική αύξηση σε όγκο παραγωγής και εξαγωγών δημητριακών, την αύξηση του μεριδίου παραγωγής που διαθέτει υψηλή ποιότητα, και την εντατικοποίηση της ανάπτυξης των μεταφορών, των υποδομών, καθώς και της επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης της βιομηχανίας».


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.