Μετάβαση στο περιεχόμενο

"Πολεοδομία και Φυσικά υλικά" με αφορμή το σχόλιο του dada


gantsa

Recommended Posts

Ναι έχεις δίκιο. Ούτε εγώ θα έλεγα οτι μοιάζει με ταβέρνα. Στη ταβέρνα πας, περνάς καλά και φεύγεις άφραγκος. Στη πολεοδομία φεύγεις άφραγκος και με ψυχολογικά προβλήματα.

Ισως club de mafia να της ταιριάζει καλήτερα. Γιατί το λέω αυτό? Πέρασα πρόσφατα απο τον νέο στθμό ΚΤΕΛ στα Ιωάννινα (για το οποίο η πολεδομία δεν έδωσε άδεια αλλά ούτε και εμπόδισε να χτιστεί..), και ακόμα δεν μπορώ να ξεχάσω αυτό που αντίκρισα. Πέραν του ότι είναι ένα εκτρωματικό οικοδόμημα, είναι και μια παρανομία συθέμελη φυτεμένη μόλις 100 μέτρα απο την όχθη της λίμνης! (http://drasy-norasy.blogspot.com/2009/02/blog-post_6117.html )

Ούτε και το ρόλο που έπαιξε η πολεοδομία Ιωαννίνων στην κατεδάφιση του 'Ξενία' (έργο μεγίστης αρχιτεκτονικής σημασίας -> http://www.babylonia.gr/read.php?id=82 ) μπορώ να ξεχάσω,

ούτε και όσα μαθαίνουμε για τους 'τιμοκαταλόγους' των υπολοίπων πολεοδομιών της χώρας, κάθε φορά που ξεφυτρώνει μπροστά μας η κακογουστία του κάθε δυστυχισμένου-ματαιόδοξου επιχειρηματία.

Ελπίζω να μπορείς να αντιληφθείς τον τεράστιο όγκο των εγκλημάτων στα οποία εμπλέκεται η πολεοδομία με τις τοπικές εξουσίες και να δικαιολογήσεις το σχόλιο μου.

 

 

Οσων αφορά τώρα την ερώτηση σου για τον πηλό,

 

{{Άργιλος+άμμος+άχυρο}} περίπου το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού στεγάζεται σε σπίτια απο αυτό το χαρμάνι. Επιπλέον, όλο και περισσότεροι συνειδητοποιημένοι αστοί του εξωτερικού, αντιλαμβανόμενοι τα καρκινογόνα στοιχεία που αποπνέουν τα τσιμεντοειδή και τα συνθετικά υλικα των πόλεων, στρέφονται προς την επιλογή φυσικών υλικών για την εξοχική κατοικία τους.

 

Για όσους δεν γνωρίζουν για την φυσική δόμηση να δούν ορισμένες κατασκευές στο http://www.cob.gr

ή να πληκτρολογήσουν cob natural buildings εις το παντοδύναμο google

 

Πρόσφάτως μάλιστα δοκιμάστηκαν τέτοιες κατασκευές σε σεισμική τράπεζα σε κάποιο πανεπιστήμιο (ιρλανδίας νομίζω, υπάρχει σχετικό blog αμα ψάξετε με τα αποτελέσματα των δοκιμών). Το δοκίμιο ήταν κυκλικής κάτοψης, τοιχοποιεία 35-40 εκ (ζυμωμένο cob με τα χέρια σε στρώσεις) και τέλος εδραζόμενη ξύλινη στέγη επι της τοιχοποιείας. Η κατασκευή αυτή αντεξε τα 7,5-8 ρίχτερ εμφανίζοντας μόνο ρογμές στα αδύνατα σημεία(πάνω απο τα πρέκια της πόρτας και του παραθύρου). Το φαινόμενο αυτό δεν είναι μεταφυσικό, αλλά έχει να κάνει με τη μονολιθική συμπεριφορά της κατασκευής σε καταπόνηση απο σεισμό(κυκλική και χωρίς ενώσεις).

 

Εάν τώρα αυτή η κατασκευή ήταν να γίνει στην Ελλάδα, η πολεοδομία μας(και οι λοιποί φορείς) για τους δικούς της λόγους, σε υποχρεώνει να βάλεις ξύλινες κολώνες εντώς της τοιχοποιείας(με πρόσχημα την αντισεισμικότητα). ¨Ετσι καταργείται η μονολιθική συμπεριφορά του συστήματος και δεν υπολογίζεται στη στατική μελέτη. Το βάρος της στέγης αναλαμβάνεται μόνο απο τις κολώνες, πράγμα που αυξάνει τρομερά το κόστος (είναι και αντιοικολογικό επιπλέων) και τελικά το κτίσμα δε διαφέρει απο τα ξύλινα σπίτια.

Τι εμποδίζει όμως τη πολεοδομία οχι μόνο να επιτρέψει αλλά και να προωθήσει την χρήση οικολογικών υλικών?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.