Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γ.Ο.Κ. '55 - κτίσματα κοινής ωφέλειας


Recommended Posts

βρισκομαστε στο 1968... οι απαιτησεις της τοπικης κοινωνίας ηθελαν να στεγαστει το κοινοτικο καταστημα στον κεντρικο χωρο του χωριου (σσ κατω των 2.000 κατοικων)

υπηρχε στην πλατεια του χωριου ισογειο κτισμα που χρησιμευε ως αντλιοστασιο (κατασκευαστηκε το 1965 με μελετες και αδειες)

επιλεχθηκε λοιπον να γινει προσθήκη καθ' ύψος σε υφιστάμενο κτίριο κοινής ωφελείας περιπου 65 τμ κτισμα κοινης ωφέλειας.

ποιος νόμος καθοριζει τους όρους δόμησης και τί αδειες οικοδομης επρεπε να εχουν εκδοθει την εποχη εκεινη???

 

ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Το 1968 ίσχυε ο ΓΟΚ/55 και για τα χωριά χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο έπρεπε να εκδοθεί απόφαση του Νομάρχη για τον καθορισμό των ορίων τους ως προϋφισταμένων (οικισμών) του 1923, οπότε οικοδομούνταν με τους αντίστοιχους ΟΔ για τους οικισμούς αυτής της κατηγορίας.

 

Πολλά χρόνια αργότερα η υπουργική απόφαση που καθόριζε αυτή τη διαδικασία κρίθηκε από το ΣτΕ ότι ότι δεν είχε τη σχετική εξουσιοδότηση από το νόμο, με αποτέλεσμα να σταματήσει ο χαρακτηρισμός αυτών των οικισμών με αυτή τη διαδικασία και το 1985 να εκδοθούν τα πδ για τους οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων.

 

Επομένως, θα πρέπει να αναζητήσεις στην Πολεοδομία την απόφαση του Νομάρχη για τον χαρακτηρισμό του οικισμού ως προϋφιστάμενου του 1923.

Link to comment
Share on other sites

ο οικισμος ειναι <2000 και δεν εχει εγκεκριμενο σχεδιο

η ιδια αποφαση Νομάρχη καθορίζει και αν χρειάζεται οικοδομική αδεια για επεκτάσεις υφιστάμενων κτιρίων (και δη κοινωφελή);

 

απο ότι κοίταξα ο οικισμός ειναι χαρακτηρισμένος προ του 1923 (οπότε με βεβαίωση απο τον οικειο δήμο δεν αναζητείται η αδεια οικοδομής για το προ 1955 κτίρια)

σωστά το πδ του 1985 χαρακτηρισε τον οικισμο παραδοσιακό, <2000 κατοικων.

 

υπάρχει περίπτωση να μην εχει ληφθεί ποτέ αποφαση Νομάρχη για τα όρια του οικισμού ;;

ή να εχουν ληφθεί πάνω απο μία αποφάσεις (για να αλλαξουν τυχον οι ΟΔ);;

Link to comment
Share on other sites

Η απόφαση του Νομάρχη για το χαρακτηρισμό του οικισμού ως προϋφιστάμενου του 1923 καθορίζει και τα όρια του οικισμού.

Σύμφωνα με τον ΓΟΚ κάθε κτίσμα που προϋφίσταται του 1955 είναι νομίμως υφιστάμενο, επομένως δεν χρειάζεται η αναζήτηση άδειας αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί το αναφέρεις αφού το αντλιοστάσιο (ισόγειο) κατασκευάστηκε το 1965 με μελέτη και άδεια, όπως λες, και το 1968 κατασκευάστηκε ο όροφος (κοινοτικό κατάστημα) και αναζητάς τους ΟΔ και (ίσως) την άδεια.

Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να ψάξεις στην Πολεοδομία για την απόφαση του Νομάρχη που καθόρισε τον οικισμό ως προϋφιστάμενο του 1923.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.