Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μηχανικός στην Εθνική Τράπεζα


cockeraki

Recommended Posts

Είμαι μηχανικός στην Εθνική Τράπεζα, ασφαλισμένη στο ΤΣΜΕΔΕ άλλα όχι στο ΙΚΑ για τις παροχές σε χρήμα, καθώς η Τράπεζα επιλέγει να καλύπτει μόνη της τις αναρρωτικές μου.

1. Οι εισφορές στο ΙΚΑ είναι υποχρεωτικές; Υπάρχει περίπτωση να μου ζητήσουν να πληρώσω αναδρομικά κάποια στιγμή;;;

2. Έχω πάρει 15 μερη αναρρωτική άδεια λόγω επαπειλούμενης κύησης με χαρτί ιδιώτη ιατρού. Μέχρι στιγμής δε ζητήσαν χαρτί νοσοκομείου. Πόση αναρρωτική δικαιούμαι;;

3. Υπάρχει περίπτωση να μειώσουν τις αποδοχές αυτού του μήνα εξαιτίας της αναρρωτικής;

 

Προσπάθησα επανειλλημμένως να επικοινωνήσω με τους αρμόδιους τομείς της Διοίκησης της Τράπεζας ματαίως καθώς κανείς δεν μπόρεσε να με συνδέσει με τον πραγματικό αρμόδιο.

Αν κάποιος μηχανικός εργάζεται στην ΕΤΕ και έχει κάνει χρήση της αναρρωτικής ίσως θα μπορούσε να με βοηθησει

Link to comment
Share on other sites

υπάλληλος είμαι

σήμερα βρήκα μια συνεργάσιμη συνάδελφο και μου εξήγησε ότι αυτό που η Εθνική δεν πληρώνει τις εισφορές στο ΙΚΑ για παροχές σε χρήμα ανακάλυψαν (μετά από 2,5 χρόνια που τους τα χα πει και που προσπαθούσα και μεσω του συλλόγου να βγάλω άκρη) ότι δεν είναι σωστό και ότι θα το διορθώσουν....

ΕΦΡΙΞΑ! ρώτησα αν υπάρχει περίπτωση να κρατήσουν αναδρομικά τις κρατήσεις μου για όλα αυτά τα χρόνια και μου πε ότι δεν το βλέπει πολύ πιθανό αλλά και πάλι δεν είναι και σίγουρο....

Η ουσία είναι ότι με τις αναρρωτικές μάλλον δε θα χω πρόβλημα και μέχρι να διορθωθεί το πρόβλημα με το ΙΚΑ αρκεί το χαρτί του γιατρού και ότι αργότερα εννοείται ότι θα πρέπει να πηγαίνω στο ΙΚΑ για τις αναρρωτικές μου (όπως όλοι οι μισθωτοί μηχανικοί της Ελλάδας)

και η απορία μου είναι: ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΟ ΙΚΑ;;; ρωτάω για τη δικιά μου συμμετοχή, η δικιά τους δε με ενδιαφέρει....

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

 

είμαι και εγώ μηχανικός στην Εθνική και κατά διαβολική σύμπτωση πήρα και εγώ τον προηγούμενο μήνα 15 ημέρες αναρρωτική άδεια. Αυτό που μού είπαν σχετικά με την αναρωτική μου είναι ότι για τώρα είμαι ΟΚ, αλλά από εδώ και πέρα δεν θα πρέπει να στέλνω τη γνωμάτευση με τον συνήθη τρόπο. Όταν τους ρώτησα τι θα πρέπει να κάνω, με παρέπεμψαν σε οδηγίες που θα δοθούν μελλοντικά. Αυτά που γράφεις σχετικά με το ΙΚΑ για τον κλάδο ασθενείας τα γνωρίζω και εγώ. Μάλιστα όταν προσλήφθηκα (πριν από 10 και πλέον χρόνια) είχα ρωτήσει στο Λογιστήριο γιατι δεν γίνονται οι κρατήσεις υπέρ ΙΚΑ και μου είχαν απαντήσει ότι μας καλύπτει η Τράπεζα, όπως και τους υπόλοιπους υπαλλήλους της. Πάντως:

1. Θέμα αναδρομικών δεν υφίσταται, κατά τη γνώμη μου. Αναδρομικές εισφορές συνεπάγονται και αναδρομικές παροχές, που στη δική μας την περίπτωση δεν υπάρχουν.

2. Οι εισφορές υπέρ κλάδου ασθενείας ΙΚΑ δεν είναι υποχρεωτικές. Απόδειξη για αυτό είναι ότι οι μόνιμοι μηχανικοί του Δημοσίου, που έχουν ασφαλιστεί μόνο στο ΤΣΜΕΔΕ, δεν πληρώνουν για το ΙΚΑ. Οι αναρρωτικές τους τακτοποιούνται όπως και στους υπόλοιπους υπάλληλους.

3. Αν έχει όντως ανακινηθεί τέτοιο θέμα, θα πρέπει να το δούμε συλλογικά όλοι οι μηχανικοί της Τράπεζας που είναι ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ. Η ερώτηση που εγείρεται είναι αν για τις αναρρωτικές των υπολοίπων υπαλλήλων της η Τράπεζα παίρνει χρήματα από κάπου (ΤΥΠΕΤ ίσως) ή οι αποδοχές κατά τη διάρκεια της αναρρωτικής καλύπτονται πλήρως από αυτή. Στη δεύτερη περίπτωση δεν βλέπω το λόγο γιατί θα πρέπει να έχουμε διαφορετική μεταχείριση εμείς, ιδιαίτερα μετά από τόσα χρόνια που δεν μας κρατούν εισφορές.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Είμαι κι εγώ Μηχανικός και όπως προκύπτει συνάδελφος στην ΕΤΕ.

Είχαμε καμία εξέλιξη με το συγκεκριμένο θέμα, γιατί κι εγώ σήμερα πήγα στο ΙΚΑ για το αντίσοτιχο πρόβλημα...;

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Στους μισθωτούς μηχανικούς, εκτός του ΤΣΜΕΔΕ πρέπει να τους γίνονται κρατήσεις για παροχή σε χρήμα, αν εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις αυτό γίνεται από το ΙΚΑ. Αν εργάζονται στο Δημόσιο αυτό γίνεται απ'το ΜΤΠΥ (διορθώστε με αν κάνω λάθος). Τώρα μερικές τράπεζες (που ανήκαν στο Δημόσιο μέχρι πρότεινος) ίσως να αντικαθιστούν το ΙΚΑ με κρατήσεις σε δικούς τους φορείς. Πάντως το σίγουρο είναι ότι πρέπει να γίνονται κρατήσεις υπερ κάποιου ασφαλιστικού φορέα (εκτος ΤΣΜΕΔΕ) για παροχή σε χρήμα (περιπτώσεις αναρρωτικών αδειών, ατυχημάτων & αποζημιώσεις, τοκετών, άδειας λοχείας κλπ). Στην περίπτωση της cockeraki, θεωρώ ότι η τράπεζα θα προβεί σε κάποιου είδους ρύθμιση με τον φορέα που έπρεπε να αποδίδει εισφορές για παροχή σε χρήμα και θα κρατάει πέραν του μηνιαίου ποσοστού από τη μέρα που το... θυμήθηκαν ότι έπρεπε να κρατάνε, και κάποιο μικρό ποσοστό ώς δόση για τον διακανονισμό. Επειδή το εν λόγω ποσό στις κρατήσεις ασφαλισμένου είναι πολύ μικρό (5% περίπου επί των ακαθαρίστων νομίζω, διορθώστε με αν κάνω λάθος) ας κρατάει κι άλλο 2% για τις παλαιές εισφορές.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.