Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προστασία γερανογέφυρας από καλώδια ΥΤ


el_goofy

Recommended Posts

Καλησπέρα!

Χρειάζεται να στηθεί γερανογέφυρα στα 25 περίπου μέτρα (αξονική απόσταση) από πυλώνα υπερηψηλής τάσης και ζητήσανε τη συμβουλή μου . Έχει κανείς καμιά ιδέα πώς εξασφαλίζουμε επαρκή προστασία; Η γερανογέφυρα φτάνει στα 8 μέτρα ύψος (κι ό,τι κι αν πας να σηκώσεις στα 2 μέτρα...άστα!) Επαρκεί η γείωση και μόνο ; Σε ποιο κανονισμό θα μπορούσα να ανατρέξω; Πιθανότατα χαζή η ερώτηση αλλά δεν το έχω ξανααντιμετωπίσει! Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Προστασία από τί;

1. Επαγωγικά φαινόμενα που πιθανόν δημιουργήσουν επικίνδυνες τάσεις;

2. Αλληλεπίδραση των καλωδίων υψηλής τάσης με το σύστημα ελέγχου της γερανογέφυρας;

3. Αλητεύοντα ρεύματα;

4. Προστασία από τυχόν επαφή (μετά από πιθανή φθορά) κατά την πτώση του καλωδίου ΥΤ;

5. Προστασία από ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία; :smile:

Link to comment
Share on other sites

Πωπω, έχεις δίκιο!:oops: Για να είμαι ειλικρινής, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δε με είχε προβληματίσει καθόλου! Σοβαρά τώρα, η πιθανή πρόκληση υψηλών τάσεων από τα επαγωγικά και μια ενδεχόεμενη επαφή μετά από φθορά..Υπάρχει καμιά ιδέα;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

θα πρέπει να μιλήσεις με την ΔΕΗ της περιοχής σου (Δ/νση Μεταφοράς) και να σου ορίσουν τον χώρο δουλείας. Από ότι ξέρω αυτό γίνεται μετά από μελέτη (που κάνουν οι ίδιοι). Προσοχή, ότι πιθανόν ξέρεις για Χ.Τ. & Μ.Τ. δεν ισχύει ακριβώς, γιατί η ΔΕΗ απαλλοτριώνει τον χώρο των πυλώνων Υ.Τ. Καλύτερα να είσαι σίγουρος και να πάρεις πληροφορία από πρώτο χέρι.

Link to comment
Share on other sites

Προσωπική μου άποψη: ως σημαντικότερο, αν και στατιστικά ανύπαρκτο, κίνδυνο βλέπω το : Νο.4. Προστασία από τυχόν επαφή (μετά από πιθανή φθορά) κατά την πτώση του καλωδίου ΥΤ.

 

Με κίνδυνο να φανώ υπεραπλουστευτικός και ισοπεδωτικός, εκτιμώ ότι ο κίνδυνος από την εργασία κάτω από τον ήλιο (εγκαύματα, καρκίνος του δέρματος) για τους εργαζόμενους στην γερανογέφυρα, ο κίνδυνος από εργατικά ατυχήματα και τα παρόμοια, είναι κατά πολλές τάξεις μεγέθους μεγαλύτεροι από οποιοδήποτε κίνδυνο εγκυμονεί η γραμμή ΥΤ.

Καλό είναι να ψαχνόμαστε και να αποφεύγουμε τους κινδύνους. Αλλά για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να τους αξιολογούμε και μετά να τους βάζουμε σε σειρά προτεταιότητας.

 

Ρίξε μια ματιά και σε αυτή τη συζήτηση και συγκεκριμένα στο pdf αρχείο...

Link to comment
Share on other sites

@Costas V

έχεις (και πάλι) δίκιο. Η απόφαση δεν ήταν δική μου -συμβουλή μου ζητήθηκε- αλλά όπως και να'χει, τους απέτρεψα για τους λόγους που κουβεντιάσαμε. Εξάλλου, νομίζω ότι δεν επιτρέπεται να λειτουργήσει γερανογεγέφυρα σε τόσο κοντινή απόσταση αλλά άνω των 25μ. Η ερώτηση στο φόρουμ ήταν περισσότερο για δική μου ενημέρωση ... Η τοπική ΔΕΗ, όπως είπε κι άλλος συνάδελφος, θα κληθεί να δώσει πιο σίγουρη λύση..

Ευχαριστώ πάντως!

Link to comment
Share on other sites

εννοείται! όχι, τίποτα άλλο, μ'εχει πιάσει και περιέργεια...!

 

ΥΓ:ενδιαφέρον το pdf, μας το είχε μοιράσει κι ο ίδιος ο δημιουργός σ'ενα μάθημα ..

Link to comment
Share on other sites

Aν θυμάμαι καλά, σε γραμμές υπερυψηλής τασης υπάρχει περιορισμός υψος κατασκευων σε απόσταση +/- 25 μέτρα από τον αξονα της γραμμής. Σε καθε περίπτωση, από ΔΕη θα πάρεις την σωστη απάντηση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.