Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το θεσμικό πλαίσιο για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ)


GTnews

Recommended Posts

Η πλειονότητα του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζει και εργάζεται σε αστικές περιοχές οι οποίες αποτελούν τις «μηχανές» της οικονομικής ανάπτυξης και εργασίας, καθώς περίπου το 85% του ΑΕΠ της Ε.Ε. παράγεται στις πόλεις.

Η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο θόρυβος και η ασφάλεια στις μετακινήσεις είναι κάποια από τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά αστικά κέντρα. Τα ανωτέρω προβλήματα μπορούν να ελαχιστοποιηθούν όταν ο σχεδιασμός των υποδομών και υπηρεσιών υλοποιείται στις αστικές περιοχές με γνώμονα τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα (ΒΑΚ).

Στα κύρια χαρακτηριστικά της ΒΑΚ είναι η ισορροπημένη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη όλων των μέσων μεταφοράς στο πλαίσιο επίτευξης ενός μακροπρόθεσμου οράματος με εστίαση στον άνθρωπο, υιοθετώντας οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια. Ο σχεδιασμός της ΒΑΚ επιτυγχάνεται μέσω των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), με τα οποία επιδιώκεται η ενίσχυση του ρόλου της Δημόσιας Συγκοινωνίας, η προώθηση των «ήπιων τρόπων μετακίνησης», όπως το περπάτημα και το ποδήλατο, η μείωση της χρήσης του ΙΧ αυτοκινήτου, η αύξηση των επιλογών μετακίνησης φιλικών προς το περιβάλλον, η ανάπτυξη πολυτροπικών μετακινήσεων και ο ανασχεδιασμός του Δημόσιου Χώρου μέσω της ανακατανομής και αναδιοργάνωσης του οδικού δικτύου.

Εν τέλει, απώτερος στόχος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων και επισκεπτών των πόλεων και η εξάλειψη των κοινωνικών αποκλεισμών.

Νόμοι και Προεδρικά Διατάγματα 

- Ισχύον θεσμικό πλαίσιο

ν. 4784/2021 Α’ 40 ( ΜΕΡΟΣ Α’)

Παράρτημα Ι - ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΥΚΛΟΥ Σ.Β.Α.Κ. (μέρους  Α’ , ν.4784/2021, Α’ 40) (pdf | doc)

        - ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ν. 5039/2023 Α’  83 - (ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η’- άρθρο 93)

        - Υπόχρεοι ΟΤΑ α’ Βαθμού (μον.πληθ. >30.000 κατ.)

«Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ»

- Καταργημένο θεσμικό πλαίσιο

ν.4599/2019 Ά 40 (άρθρο 22)

Επικοινωνία με το Τμήμα Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας :
Email : [email protected]
Τηλ.: 210 650 8423, 210 650 8429, 210 650 8417


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.