Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στόχος για 11.000 σημεία ηλεκτρικής φόρτισης οχημάτων μέχρι το 2026 και 25.000 μέχρι το 2030


GTnews

Recommended Posts

Έχει αποφασιστεί να ενισχυθεί η εκτεταμένη χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων, ανέφερε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποιώντας τα εγκαίνια της έκθεσης «ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ – ELECTROMOBILITY 2023». Σύμφωνα με τον Υπουργό, «ήδη αιτήθηκαν 2.629 πολίτες για υπαγωγή στο Πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά 2”, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο έχει πλέον την ευθύνη προώθησης της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας. Ως τώρα έχουν υποβληθεί 19.000 αιτήσεις για το β’ κύκλο και έχουν εγκριθεί 11.175 από αυτές. Εκτιμάται ότι ως το τέλος Οκτωβρίου θα εξεταστούν άλλες 5.000 αιτήσεις».

Κίνητρα χορηγούνται και για τα επαγγελματικά οχήματα, για τα φορτηγά και την ανανέωση των εταιρικών στόλων, ενώ με το ειδικό πρόγραμμα «Πράσινα Ταξί», χρηματοδοτείται η αντικατάσταση παλαιών ρυπογόνων ταξί με αμιγώς ηλεκτρικά. Επιπλέον, οι κάτοχοι ηλεκτρικών οχημάτων απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας, ταξινόμησης και φόρου πολυτελείας, ενώ μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στον Δακτύλιο της Αθήνας, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και να σταθμεύουν δωρεάν με ειδικό σήμα. Το 2019 υπήρχαν 58 σημεία φόρτισης σε όλη την Ελλάδα.

Σήμερα, ο αριθμός τους υπερβαίνει τις 3.600. Το ποσοστό των ταξινομήσεων ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων, από 0,4% το 2019, κυμαίνεται πλέον στο 10%.

Στόχος είναι να δημιουργηθούν 11.000 σημεία φόρτισης μέχρι το 2026 και 25.000 μέχρι το 2030. Η κυκλοφορία των νέων ηλεκτροκίνητων λεωφορείων από τους συγκοινωνιακούς φορείς της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει το καλύτερο παράδειγμα ποιοτικών μετακινήσεων, μέσω της ηλεκτροκίνησης, στις αστικές – και όχι μόνο – μετακινήσεις.

Επιδίωξη είναι η αύξηση της διείσδυσης της ηλεκτροκίνησης, ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης. Με τη χορήγηση κινήτρων για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων, τη δημιουργία υποδομών και υπηρεσιών για την υποστήριξη της κυκλοφορίας του ηλεκτροκίνητου οχήματος, καθώς και τη μέριμνα για τη συντήρησή του, δημιουργούμε ένα συνεκτικό πλέγμα δράσεων, με στόχο την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.