Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διατάξεις προστασίας ηλεκτρονικού εξοπλισμού: 3d printers


jb007aa

Recommended Posts

Καλησπέρα στο forum,

Σε μια εταιρεία θα τοποθετηθούν 3d printers και συναφής εξοπλισμός. Τα ερωτήματά μου είναι τα εξής:

1)Ο κατασκευαστής των μηχανημάτων έχει συγκκριμένες εντάσεις λειτουργίας για τα μηχανήματα. Π.χ. Τριφασικό ρεύμα με ένταση 21-22 Α ή σε άλλη περίπτωση μονοφασικό ρεύμα με 45-48 Α. Υπάρχει τρόπος ή κάποια διάταξη να ασφαλίσω το μηχάνημα και όχι το καλώδιο?

2)Οι επιτρεπόμενες διακυμάνσεις τάσης είναι 10% με βάσει το εγχειρίδιο της ΡΑΕ. Όμως ο κατασκευαστής του εξοπλισμού επιτρέπει μέχρι 3%.Τι μέτρα προστασίας υπάρχουν? Η φαινόμενη ισχύς του εξοπλισμού είναι 25 KVA.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγγνώμη για την ενόχληση.

Καλο απόγευμα σε όλους.

Edited by jb007aa
Link to comment
Share on other sites

1) Θα δεις από το manual του μηχανήματος ή από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του τι τροδοφοσία θέλει το μηχάνημα, δηλαδή τι τάση (μονοφασική ή τριφασική) και τι ρεύμα. Για να ασφαλίσεις το μηχάνημα, όπως γράφεις, πρέπει να γνωρίζεις τα A εισόδου του μηχανήματος από την παροχή σου. Π.χ. αν το μηχάνημα είναι τριφασικό 25KVA, έχεις στα 230 V ρεύμα γραμμής 25000VA/3/230V=36 A. Αυτό σημαίνει ότι θα βάλεις καλώδιο τροφοδοσίας που θα είναι άνετο στα 36Α, π.χ.  10άρι καλώδιο αν τα καλώδια αερίζονται (ψύχονται) ή 16άρι αν τα καλώδια είναι μέσα σε θερμικά μονωμένο κανάλι. Καλύτερα βάλε 16άρι να είσαι άνετος. Αφού λοιπόν εσύ έχεις 36Α σε κάθε φάση, θα βάλεις ασφάλεια 40 Α (την αμέσως μεγαλύτερη) λαμβάνοντας υπόψη τα ρεύματα εκκίνησης του μηχανήματος ώστε να έχεις κατάλληλο, ή κατάλληλα ρυθμισμένο στοιχείο υπερέντασης. Έτσι ασφαλίζεις και το μηχάνημα, και το καλώδιο.

2) Για τόσο μεγάλης ισχύος εξοπλισμό, δε γνωρίζω να σου πω. Σίγουρα θα μπορούσες να βάλεις ένα ρελέ ισχύος το οποίο με το που αντιλαμβανόταν υπέρ ή υπόταση μέσω ενός επιτηρητή τάσης, μεγαλύτερη του 3%, να σου κόβει την τροφοδοσία του μηχανήματος. Αλλά δεν ξέρω αν είναι δόκιμος τρόπος να κόβεις στο ξεκούδουνο την τροφοδοσία ενός τέτοιου μηχανήματος. Πρέπει να ρωτήσεις τον κατασκευαστή.

Γενικά πρέπει να ρωτήσεις τον κατασκευαστή ποια είναι τα προτεινόμενα μέτρα προστασίας, ώστε να ισχύει και η εγγύηση του μηχανήματος, αν αυτό έχει. Από τα μέτρα προστασίας του κατασκευαστή, εσύ μπορείς να βάλεις πιο <<στενά>>, αν θες, αλλά δε μπορείς να βάλεις πιο <<φαρδιά>>. Γενικά όμως οι επώνυμοι κατασκευαστές προτείνουν τα μέτρα προστασίας που είναι κομμένα και ραμμένα στο μηχάνημα που σου πλασάρουν.

 

17 hours ago, jb007aa said:

συγγνώμη για την ενόχληση

Ποιά ενόχληση άνθρωπέ μου! Για αυτό είμαστε εδώ, να βοηθάμε και να βοηθιόμαστε.

Edited by Τρελός Επιστήμων
Link to comment
Share on other sites

On 22/1/2024 at 5:44 ΜΜ, jb007aa said:

Σε μια εταιρεία θα τοποθετηθούν 3d printers και συναφής εξοπλισμός. Υπάρχει τρόπος ή κάποια διάταξη να ασφαλίσω το μηχάνημα και όχι το καλώδιο?

2)Οι επιτρεπόμενες διακυμάνσεις τάσης είναι 10% με βάσει το εγχειρίδιο της ΡΑΕ. Όμως ο κατασκευαστής του εξοπλισμού επιτρέπει μέχρι 3%.Τι μέτρα προστασίας υπάρχουν?

καλό είναι να μιλήσεις με ανθρώπους κ εταιρίες που ασχολούνται με τέτοιου είδους εγκαταστάσεις κ φορτία  ηλεκτρονικων ισχύος που εκτός  κάποιων αμπέρ ,  εχουν άμεση σχέση με την ποιότητα ισχύος .....είναι πολλά τα λ7 για να εμπιστευτείς τον κάθε τρελάρα..... 

σε ανάλογη περίπτωση  ζήτησα βοήθεια από την ACE

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

On 22/1/2024 at 3:44 ΜΜ, jb007aa said:

1)Ο κατασκευαστής των μηχανημάτων έχει συγκκριμένες εντάσεις λειτουργίας για τα μηχανήματα. Π.χ. Τριφασικό ρεύμα με ένταση 21-22 Α ή σε άλλη περίπτωση μονοφασικό ρεύμα με 45-48 Α. Υπάρχει τρόπος ή κάποια διάταξη να ασφαλίσω το μηχάνημα και όχι το καλώδιο?

2)Οι επιτρεπόμενες διακυμάνσεις τάσης είναι 10% με βάσει το εγχειρίδιο της ΡΑΕ. Όμως ο κατασκευαστής του εξοπλισμού επιτρέπει μέχρι 3%.Τι μέτρα προστασίας υπάρχουν? Η φαινόμενη ισχύς του εξοπλισμού είναι 25 KVA..

Κανονικά η προστασία των μηχανημάτων από υπερφορτώσεις είναι ευθύνη του κατασκευαστή τους που πρέπει να έχει ενσωματώσει διατάξεις προστασίας. αν δεν υπάρχουν τότε βάζεις στην αναχώρηση των παροχών ή σε πίνακα δίπλα από το μηχάνημα αυτόματους διακόπτες που τους ρυθμίζεις λίγο πάνω από το μέγιστο ρεύμα λειτουργίας του κάθε μηχανήματος

στην περίπτωση που το πρόβλημα είναι η μεγάλη κύμανση της τάσης σε σχέση μετ ην απαίτηση του μηχανήματος η λύση είναι η εγκατάσταση σταθεροποιητή τάσης, αν υπάρχει και πρόβλημα στο μηχάνημα ενώ βρίσκεται σε παραγωγή με την διακοπή τροφοδοσίας τότε μπαίνει UPS

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

8 ώρες πριν, Τρελός Επιστήμων said:

Αναφέρεσαι σε κάποιον συγκεκριμένα φίλε μου;

οχι βεβαια , το συγκεκριμενο θεμα το αντιμετώπισα κ εγω προ 2ετιας...με το που έμπαιναν στο δίκτυο κάποιας ισχύς ηλεκτρονικα ισχύος , άρχιζαν τα fliker στο φωτισμό.  Οταν ''κούμπωσα'' τον powerQ της Metrel ειδα οτι   ειχα μια μεγαλη  ανομοιομορφία τοσο στη τάση όσο κ στην ασυμμετρία....ο μελετητής σήκωσε τα χερια ψηλά (λογικο )  άλλωστε ,  εγω ειχα υπογραψει για την Νο 6....πηρα λοιπον τηλ κάποιους παλιούς συμφοιτητές - από τον καιρό που έκανα το φοιτητή στη Λαρσα- κ ολοι μου πρότειναν μια συγκεκριμένη εταιρία που ασχολείται  με τέτοιου τύπου ηλεκ εγκαταστασεις ....  

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, ΝΙΚΟΣΤΡΙ said:

μια συγκεκριμένη εταιρία που ασχολείται  με τέτοιου τύπου ηλεκ εγκαταστασεις

Γνωρίζεις τι μέτρα λάβανε για να μειώσουν τις αρμονικές στο τέλος;

Link to comment
Share on other sites

20 ώρες πριν, Τρελός Επιστήμων said:

Γνωρίζεις τι μέτρα λάβανε για να μειώσουν τις αρμονικές στο τέλος;

με chok,  ενεργα κ παθητικα , μου ζήτησαν οτι εχει καταγραψει ο αναλυτης ,  με φορτιο χωρις φορτιο κλπ....ευτυχώς εκείνη την εποχή είχα τον power Q  plus της METREL....παπάδες εκανε ο πουστης  ....

Edited by ΝΙΚΟΣΤΡΙ
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.