Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αίσθημα <<τσιμπήματος>> από επαγωγικά ρεύματα


Recommended Posts

  • 3 weeks later...
On 4/24/2024 at 12:36 PM, konstheo said:

Άρα, αν κατάλαβα καλά το τσίμπημα οφείλεται στον πυκνωτή που δημιουργείται μεταξύ του ανθρώπου και της γραμμής και όταν ακουμπήσει ένα γειωμένο αντικείμενο ξεφορτίζει και το νιώθει

Για να είμαστε πιο ακριβείς, δεν ξεφορτίζεται ακριβώς ο πυκνωτής, απλά κλείνει το κύκλωμα ώστε να άγεται ρεύμα. Το "ξεφορτίζεται" σημαίνει ότι το αποθηκευμένο φορτίο διοχευτεύεται. Στην περίπτωσή μας δεν υπάρχει σταθερό αποθηκευμένο φορτίο μεταξύ γραμμής και ανθρώπου (δηλαδή DC τάση), αλλά εναλασσόμενο φορτίο (AC τάση).

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Το αίσθημα του τσιμπήματος βέβαια είναι στιγμιαίο όχι συνεχόμενο. Και είναι αισθητό στην πρώτη επαφή. Πάντως αυτό στέκει περισσότερο από την εκφόρτιση! 

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο, ότι έτσι όπως το περιγράφεις, δηλαδή τσίμπημα, πρόκειτα για στιγμιαίο φαινόμενο και όχι συνεχόμενο και το ρεύμα που άγεται μέσω της χωρητικότητας είναι συνεχόμενο οπότε κάτι δεν κολλάει. Κοίτα, σίγουρα τα πρώτα ρεύματα (μεταβατικά ρεύματα) όταν εφαρμόζεται εναλασσόμενη τάση σε έναν πυκνωτή είναι μεγάλα και αποσβένονται σε μια μικρότερη σταθερή τιμή, αρκετά γρήγορα, με ρυθμό που καθορίζεται από τη σταθερά χρόνου R/C του κυκλώματος. Αυτή είναι η μόνη εξήγηση που μπορώ να φανταστώ.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 4/24/2024 at 12:36 PM, konstheo said:

Γενικά το τσίμπημα με τα χόρτα είναι πιο συνηθισμένο όταν δεν φοράει κάποιος μονωμένα παπούτσια. 

Αν αυτό ισχύει, το μονωμένο αντικείμενο πρέπει να είναι τα χόρτα και το γειωμένο που κλείνει το κύκλωμα ο άνθρωπος, γιατί αν ήταν το ανάποδο, όσο πιο μονωτικά είναι τα παπούτσια του ανθρώπου, τόσο περισσότερο θα ρεύμα θα πέρναγε μέσω του μονωμένου σώματός του στο γειωμένο χορτάρι τη στιγμή που θα το ακομπούσε. 

 

Edited by Τρελός Επιστήμων
Λανθασμένη γραμματική
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.