Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αίσθημα <<τσιμπήματος>> από επαγωγικά ρεύματα


Recommended Posts

Καλημέρα σας! Μέσα σε Υποσταθμό υψηλής τάσης ή εάν βρισκόμαστε κοντά σε γραμμή υψηλής τάσης, αν ακουμπήσουμε χόρτα ή ένα μεταλλικό αντικείμενο θα νιώσουμε <<τσίμπημα>>. Το τσίμπημα οφείλεται στο μαγνητικό ή στο ηλεκτρικό πεδίο της γραμμής και γιατί;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Edited by konstheo
Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να οφείλεται στο ηλεκτρικό πεδίο από ότι έχω καταλάβει, καθότι και αφόρτιστη να είναι η γραμμή, δηλαδή να μη διαρρέεται από ρεύμα, πάλι θα σε <<τσιμπάει>> το ρεύμα, από τη στιγμή που είναι ηλεκτρισμένη, δηλαδή υπό τάση.

Κατά τα άλλα υπάρχει μια μικρή σύγχυση μεταξύ ηλεκτρικού και μαγνητικού πεδίου στο AC, καθότι τα μεταβαλλόμενα αυτά μεγέθη προκαλούν το ένα το άλλο, με αποτέλεσμα το γνωστό μας ηλεκτρομαγνητικό κύυυυμα. Πραγματικά θα χαρώ αν κάποιος καταφέρει να μας εξηγήσει αναλυτικά πως εξασθενεί στον αέρα το ηλεκτρομαγνητικό κύμα, τι επιδράσεις έχει στα αγώγιμα τμήματα και πως τα δύο πεδία περιπλέκονται κοντά και μακρυά από την πηγή τους.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Τρελός Επιστήμων δεν διαφωνώ αλλά έχω παρατηρήσει ακόμα ότι όσα περισσότερα φορτία έχει μία γραμμή (μεγαλύτερο ρεύμα) τόσο εντονότερο είναι το τσίμπημα. Είναι το φαινόμενο αυτό παρόμοιο με τον στατικό ηλεκτρισμό όταν ακουμπάμε για παράδειγμα ένα πόμολο πόρτας;

Edited by konstheo
Link to comment
Share on other sites

Περίπου. Στο στατικό ηλεκτρισμό το πεδίο μεταξύ των δύο σωμάτων πριν την επαφή τους είναι σταθερό, ενώ στην περίπτωση της ηλεκτρισμένης γραμμής είναι μεταβαλλόμενο με ημιτονοειδή κυματομορφή.

2 hours ago, konstheo said:

έχω παρατηρήσει ακόμα ότι όσα περισσότερα φορτία έχει μία γραμμή (μεγαλύτερο ρεύμα) τόσο εντονότερο είναι το τσίμπημα

Αλήθεια ε; Δεν το ήξερα αυτό. Αρκετά ενδιαφέρον, δε γνωρίζω όμως την εξήγηση. Από όσο ξέρω και ελπίζω να μη λέω μπαρούφες, το μεταβαλλόμενο ηλεκτρικό πεδίο που οφείλεται στην τάση ως προς γη και μεταξύ φάσεων της γραμμής προκαλεί ηλεκτρομαγνητικό κύμα και το μεταβαλλόμενο ρεύμα της γραμμής προκαλεί επίσης ηλεκτρομαγνητικό κύμα. Τώρα, μήπως γίνεται εκεί καμιά επαλληλία των δύο κυμάτων που οφείλονται σε διαφορετικές αιτίες και ενισχύεται κατά τόπους το πεδίο; Δεν έχω ιδέα...

Link to comment
Share on other sites

Βασικά, νομίζω πως το ηλεκτρομαγνητικό κύμα δεν πρέπει να έχει σχέση με το τσίμπημα που λες... Το ηλεκτρομαγνητικό κύμα έχει μεγάλο μήκος κύματος για να δημιουργήσει διαφορά τάσης ικανή για τσίμπημα. Οπότε γράψε άκυρο για το κύμα. 

Το ηλεκτρικό πεδίο υπάρχει σίγουρα μεταξύ γραμμής και γης, οπότε καθώς αυτό είναι μεταβαλλόμενο, ανάλογα με τη χωρητικότητα που έχει η γραμμή με ένα μονωμένο μεταλλικό αντικείμενο, με το που το ακουμπήσει ένας γειωμένος άνθρωπος το μονωμένο αυτό αντικείμενο, το σώμα του ανθρώπου διαρρέεται με το αναλογο ρεύμα (ανάλογο της προαναφερθείσας χωρητικότητας).

Τώρα όσον αφορά το μαγνητικό πεδίο, αυτό μπορεί να δημιουργήσει δινορρεύματα σε αγώγιμα μέρη, όπως το σώμα του ανθρώπου, αλλά αυτά τα δινορρεύματα δε νομίζω πως είναι ικανά για το τσίμπημα. Ούτε το μαγνητικό πεδίο είναι ισχυρό στον αέρα.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Τρελός Επιστήμων Το μεγάλος μήκος κύματος έχει να κάνει με την χαμηλή συχνότητα και άρα ότι δεν ανήκουν στις ιονίζουσες ακτινοβολίες. Γιατί αυτό να συνεπάγεται όμως και ότι δεν είναι ικανά να δημιουργήσουν μεγάλη διαφορά δυναμικού? 

Την λογική με την χωρητικότητα της γραμμής την καταλαβαίνω, αλλά το τσίμπημα το νιώθεις και όταν ακουμπάς χόρτα, γειωμένα μεταλλικά αντικείμενα ή και άλλον άνθρωπο.

Μπορεί κάπως αυτήν η διαφορά δυναμικού που προκαλεί το τσίμπημα να μετρηθεί;

Ευχαριστώ για την απάντηση όπως και να έχει!

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, konstheo said:

Την λογική με την χωρητικότητα της γραμμής την καταλαβαίνω, αλλά το τσίμπημα το νιώθεις και όταν ακουμπάς χόρτα, γειωμένα μεταλλικά αντικείμενα ή και άλλον άνθρωπο

Το μονωμένο αντικείμενο, ίσως είσαι εσύ, και γειώνεσαι όταν ακουμπάς κάτι ήδη γειωμένο. Ανάλογα κι όλας τη σόλα των παπουτσιών σου. Δεν ξέρω, λέμε όμως...

 

5 hours ago, konstheo said:

Μπορεί κάπως αυτήν η διαφορά δυναμικού που προκαλεί το τσίμπημα να μετρηθεί;

Βάλε ένα βολτόμετρο στο AC και δοκίμασε να μετρήσεις μεταξύ του εαυτού σου και του γειωμένου αντικειμένου πριν το ακουμπήσεις τη διαφορά δυναμικού. Και αν μετρήσεις κάτι θα χαρώ να μας το μοιραστείς.

 

5 hours ago, konstheo said:

Το μεγάλος μήκος κύματος έχει να κάνει με την χαμηλή συχνότητα και άρα ότι δεν ανήκουν στις ιονίζουσες ακτινοβολίες. Γιατί αυτό να συνεπάγεται όμως και ότι δεν είναι ικανά να δημιουργήσουν μεγάλη διαφορά δυναμικού? 

Το μεγάλο μήκος κύματος σημαίνει ότι θέλεις μεγάλη επιφάνεια για να δημιουργηθεί διαφορά δυναμικού. Σκέψου ότι τη max διαφορά δυναμικού θα την έχεις μεταξύ κορυφής και κοιλάδας του κύματος, που λόγω του μεγάλου μήκους του θα απέχουν αρκετά χωρικά, μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Κατάλαβες πως το εννοώ;

Link to comment
Share on other sites

On 4/18/2024 at 12:23 AM, Τρελός Επιστήμων said:

Σκέψου ότι τη max διαφορά δυναμικού θα την έχεις μεταξύ κορυφής και κοιλάδας του κύματος, που λόγω του μεγάλου μήκους του θα απέχουν αρκετά χωρικά, μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Κατάλαβες πως το εννοώ;

Συγγνώμη, λάθος, τη max διαφορά δυναμικού θα την έχεις μεταξύ των 2 μηδενισμών του ηλεκτρικού πεδίου του κύματος χωρικά. Που χωρικά συμπίπτει με απόσταση ίση με το μισό του μήκους κύματος.

20240419_121021.thumb.jpg.d80257c8771fc2aae3a7fb1490d9e430.jpg

 

Γενικά είναι και ο λόγος που οι διπολικές κεραίες έχουν επιθυμητό μήκος ίσο με το ήμισυ του μήκους κύματος των συχνοτήτων που ενδιαφερόμαστε να πιάσουμε.

Edited by Τρελός Επιστήμων
Link to comment
Share on other sites

H πολικότητα της τάσης στην από πάνω φωτό πρέπει να είναι ανάποδα από ότι την έχω σχεδιάσει...

Link to comment
Share on other sites

Άρα, αν κατάλαβα καλά το τσίμπημα οφείλεται στον πυκνωτή που δημιουργείται μεταξύ του ανθρώπου και της γραμμής και όταν ακουμπήσει ένα γειωμένο αντικείμενο ξεφορτίζει και το νιώθει. Γενικά το τσίμπημα με τα χόρτα είναι πιο συνηθισμένο όταν δεν φοράει κάποιος μονωμένα παπούτσια. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.