Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Εκτός σχέδιου δρόμοι - υπάρχουν;


Christo_

Recommended Posts

Γεια σας ,

 

Ειμαι ιδιώτης και έχει ανακύψει ενα πρόβλημα με έναν γείτονα μου. Είμαι ιδιοκτήτης ενος κτήματος εκτός σχεδίου. Στην 1η μόρφη του στο δυτικό κομάτι του μήκους περίπου 90 μ πέρναγε ένας δρόμος (αγρότικος). Στη 2η μόρφη του ο δρόμος αυτός έχει καταπάτηθει σε μήκος περίπου 33μ πολλά χρόνια πριν τώρα και πάλι ο γειτόνας θέλει να μεταφέρει το δρόμο σε μηκός 5μ και να φτιάξει αυλή.( ενοείται οτι θέλει να κάνει όλα αυτά χώρις αδεία)

 

Μέτα απο καποιά έρευνα που εχω κάνει μέσω ερωτήσεων σε δικήγορο και μηχάνικο (Ειμαι ήδη σε φάση έκδοσης οικοδόμικης αδείας για οικία).Ο δρόμος αυτός υπάρχει σε χάρτες της ΓΥΣ 1-5000 και είναι δημότικος στη 2η πλεόν μόρφη του μέτα την κάταπατηση(δηλάδη ο δρόμος καταγράφηκε οταν πλέον ειχέ κάταπατησει τα 33μ και σαν συνέχεια του δρόμου κατάγραφηκε το κόματι που πέρνα μπρόστα από το σπίτι του). Εκτος αυτού ο μηχάνικος μου είπε οτι στα εκτός σχέδιου δεν παιζουν ρόλο αυτα και ότι πας μόνο συμβολαίογραφικα να αποδείξεις το δρόμο. Σε συμβόλαια μου του 1885 αναφέρεται σαν το δυτικό κομματι σαν είσοδος μύλου (δεν ανάφερει οδό) ενώ στα υπόλοιπα ανατόλικα, βόρεια, νότια, αναφέρει ονόματα π.χ βόρεια ιδιοκτησία ταδε κτλ. Σε μεταγενέστερο του 1970 το δυτικό κομμάτι υπάρχει στην 2η μορφή του σαν δρόμος ιδίοκτησια ταδε και δρόμος. Επιπλέον ο δρόμος αυτοός πριν καταλήξει στο κτήμα περνάει απο αλλές 3 ιδίοκτησίες (μικρές σε μήκος περίπου 20μ) που έχουν αφήσει το δρόμο κανόνικα.

 

ο δρόμος αυτός είναι προ του 23 και υπάρχουν και μάρτυρες (ναι μερικοι ζουν ακόμα ) που μπορω να επικάλεστω.

 

Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι τελίκα υπάρχουν δρόμοι εκτός σχεδίου???

 

Στη πολεοδομία που ρώτησα μου είπαν αφού είναι εκτός σχεδίου μόνο συμβολαιογράφικα και με δίκαστηρια.

 

το οτί υπάρχει σε ΓΥΣ και δήμο παίζει κανενα ρόλο ??? ή ότι στην ουσια δεν προσφέρει τιποτα απο άποψη αποδείξεων...

 

Αυτός ανάφερει ότι συμφώνα με τα σύμβολαια του δεν υπάρχει δρόμος και οτι είμαστε συνορίτες παρόλο που υπάρχει πόρτα στο δρόμο αυτόν απο εμάς και οτι και άλλα οικόπεδα πριν απο τα δίκα μας εχούν αφήσει το δρόμο κανονίκα.

 

επισύναπτω και ένα σκαρήφημα προς διευκόλυνση σας.

post-26173-131887230361_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

επειδή το θέμα είναι σοβαρό καλύτερα να συγκεντρώσετε όλα τα στοιχεία σε ένα φάκελο

και να ζητήσετε να μελετήση την υπόθεση ένας τοπογράφος της περιοχής σας,ο οποίος

γνωρίζει τις τοπικές συνθήκες και έχει την δυνατότητα της αυτοψίας

Link to comment
Share on other sites

Αν έχω καταλάβει καλά εσύ έχεις την ιδιοκτησία 1, ο γείτονας σου την ιδιοκτησία 3 και ο δρόμος 2 που δείχνεις παλιά συνεχιζέ μέχρι να συναντήσει τον δρόμο 1, δηλαδή περνώντας μέσα από το κτίσμα.

Εκτός σχεδίου εκτός απο εθνικές και επαρχιακές οδούς υπάρχουν οι δημοτικές (θεωρούνται οι οδοί που ενώνουν οικισμούς και είναι χαρακτηρισμένες) και οι κοινόχρηστοι δρόμοι οι οποίοι είναι:

-αγροτικοί δρόμοι που αποδεικνύεται βάσει συμβολαίων ή άλλων στοιχείων ότι προϋφίστανται του1923

-δρόμοι που προβλέπονται από αναδασμό

-δρόμοι που έχουν κατασκευαστεί από τεχνικές υπηρεσίες του Δημοσίου και επιτρέπουν την πρόσβαση σε ακτές, αρχαιολογικούς χώρους, εθνικούς δρυμούς, χιονοδρομικά κέντρα ή σε σημαντικά δημόσια έργα

Αυτοι είναι οι δρόμοι που υπάρχουν επίσημα και αν έχεις πρόσωπο σε αυτούς μπορείς να χτίσεις.

Αν θες να αποδείξεις ότι ένας δρόμος προυπάρχει του 1923 απαιτούνται δικαιολογητικά που ζητάει η αρμόδια πολεοδομία σου. Γενικά αν αναφέρεται σε συμβόλαιο στο αναγνωρίζουν αλλιώς με αεροφωτογραφία του 1945, μαρτυρίες κλπ.

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ για τις απαντήσεις ,

 

Ναι apoul ετσι είναι τα πράγματα, απο ότι ανάφερεις μάλλον η πέριπτωση μου είναι αγρότικος δρόμος προ του 23 αλλα αφού στην ουσία τον έχει κλείσει απο την μια πλευρά τον ακυρώνει???? η θεωρείται δρόμος που έχει καταπάτηθει???

 

Ξεχασα να αναφέρω ότι εκτός απο όλα αυτά έχει περιφράξει το νότιο τμήμα (εκεί που είναι ο δρόμος 1 ) του κτήματος του με σύρμα και εκεί που κατέληγε ο δρόμος εχεί βάλει πόρτα το 1975 παρόλο που την είχε βάλει την άφηνε ανοιχτή(μη μπορόντας να κάνει αλλιώς λογώ του κόσμου που πέρναγε από εκεί). Οταν ο κόσμος αυτός λιγόστεψε την έκλεισε προ 10ετίας περίπου.

Link to comment
Share on other sites

η πέριπτωση μου είναι αγρότικος δρόμος προ του 23 αλλα αφού στην ουσία τον έχει κλείσει απο την μια πλευρά τον ακυρώνει???? η θεωρείται δρόμος που έχει καταπάτηθει???

 

Δεν ξέρω να σου απαντήσω σε αυτή την περίπτωση, σίγουρα πρέπει να πας σε ένα μηχανικό ,μάλλον και δικηγόρο, όπως σου λέει και ο parist43 που θα ψάξει το θέμα.

Γενικά εκτός σχεδίου δεν μπορείς να ανοίξεις/κλείσεις δρόμους αλλά σε ότι έχει γίνει προ 20ετίας υπάρχει και το πρόβλημα της χρησικτησίας.

Τον δρόμο 2 που αναφέρεις μπορεί να τον μετακινησει για να φτιάξει την αυλή αν είναι δουλεία διόδου και όχι δημοτικός και αυτό πάλι υπό προυποθέσεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.