Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ελάχιστες διατομές καλωδίων για ρεύμα > 1000Α Φ/Β


mc99121

Recommended Posts

Γεια σας συνάδελφοι,

 

Έχω μια μελέτη ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού σταθμού, και έχω ένα θέμα όσον αφορά την μεταφορά της ενέργειας από τουσ πίνακες Χ.Τ. στους Μ/Σ.

 

Στην έξοδο του πίνακα υπολογίζεται ότι έχουμε το μέγιστο ρεύμα (ιδανικές συνθήκες ημέρας, θερμοκρασίας, κτλ) ίσο με 1680Α. Οι πίνακες προσφανώς και αποτελούνται από μπάρες, αλλά θα πρέπει αυτό το ρεύμα να μεταφερθεί στους Μ/Σ που βρίσκονται γύρω στα 5 μέτρα πίσω από τα πίλαρ - πίνακες.

 

Το ερώτημα που έχω είναι το εξής:

 

Για αυτήν την εφαρμογή, τι συνθήκες λαμβάνται υπόψιν? δεδομένου ότι η όδευση των καλωδίων θα γίνεται κατά 2 μέτρα υπόγεια, και στην συνέχεια εναέρια 3μ πάνω σε σχάρα ώστε να κουμπώσω στην χαμηλή του Μ/Σ.

Ο ΕΛΟΤ ναι μεν προδιαγράφει ότι λαμβάνουμε την δυσμενέστερη των περιπτώσεων όταν έχουμε μικτή όδευση (εδαφος-αέρας), αλλά είναι αυτη η απόσταση ικανή για να λάβουμε υπόψιν μας τους "αυστηρούς" συντελεστές δίορθωσης 0,6-0,7 κλτ?

Επίσης ο ΕΛΟΤ λαμβάνει υπόψιν του συνεχείς φορτίσεις των καλωδίων στο μέγιστο ρεύμα, πράγμα που στα φωτοβολταικά δεν ισχύει. Η φόρτιση με το μέγιστο ρεύμα είναι μόνο κάποιες ώρες των "ιδανικών" ημερών.

 

Επομένως να υπολογίζω 3x(1x300) / 4x(1x240)/ 6x(1x185) σε κάθε φάση???

 

Ελπίζω να μην σας μπέρδεψα και να μπορέσετε να βοηθήσετε..

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Όταν επιλέγουμε διατομή, εννοείται ότι επιλέγεται για τη δυσμενέστερη περίπτωση της συνεχούς φόρτισης.

 

Η πιο αξιόπιστη πηγή (το έχω πει και αλλού στο forum), είναι οι κατάλογοι των εταιρειών κατασκευής και διάθεσης καλωδίων (cablel, nexans κλπ) οι οποίοι για κάθε τύπο και διατομή καλωδίου, σου δίνουν τη μέγιστη συνεχή επιτρεπόμενη ένταση στον αέρα και στο έδαφος για συγκεκριμένη θερμοκρασία. Μπορείς να απευθυνθείς στις ίδιες τις εταιρείες ή σε καταστήματα εμπορίας ηλεκτρολογικού υλικού για να τους βρεις.

 

Επειδή πάντα στην ηλεκτρολογία λαμβάνουμε υπ' οψιν τα δυσμενέστερα, από τους παραπάνω καταλόγους, θα διαπιστώσεις ότι για ορισμένα καλώδια και διατομές είναι δυσμενέστερη η όδευση στον αέρα, ενώ για άλλα στο έδαφος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.