Μετάβαση στο περιεχόμενο

transinverter

Members
  • Περιεχόμενα

    16
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Ηλ/γος Μηχανικός Τ.Ε.Ι.

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

transinverter's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

2

Φήμη στην κοινότητα

  1. Να συνοψίσω: Μεταλλικός σκελετός (σιδηροκατασκευή):Δ.Π.σιδήρου=0 Χρειάζεται πυράντοχη βαφή, εφόσον απαιτείται δείκτης πυραντίστασης>0 Εφόσον μιλάμε για πάνελς (δεν είναι υποχρεωτικό, μπορει σε σιδηροκατασκευή να χτίσεις και τούβλο, ΥTONG κλπ) έχουμε 2 περιπτώσεις: Εάν δε μιλάμε για ψυγεία, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί πάνελ με "γέμιση" πετροβάμβακα ή άλλα άκαυστα υλικά, με μεγάλους Δ.Π. Όταν όμως μιλάμε για ψυγεία, τότε αναγκαστικά πάμε σε πολυουρεθάνη, με Δ.Π.=0. Υπάρχουν και πάνελς που δέχεται η Π.Υ. με Δ.Π.=60min, αλλά καμία σχέση με τα πάνελς πολυουρεθάνης πάχους >=100mm που απαιτούνται σε ψυχροσυντηρήσεις. Δυστυχώς η πολυουρεθάνη σε πάνελ είναι πολύ εύφλεκτη, η μάλλον για να είμαι ακριβής, αν πάρει, δε σβήνει με τίποτα. Πάμε στη θερμομόνωση, η οποία μην ξεχνάτε συνεχίζει να εκπονείται σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αντί της ενεργειακής μελέτης, εφόσον απαιτείται. Η σιδηροκατασκευή φ.ο. δεν παίζει κανένα ρόλο, αφού όπως σωστά τόνισε συνάδελφος παραπάνω, τα ΗΕΑ θα καλύπτονται μπρος ή πίσω από πάνελς. Πάμε στα πάνελς. Προσοχή στις βιβλιογραφίες χρειάζεται στη μονάδα του Κ (άλλες δίνουν το Συντ. Θρμπρτότητας σε W/m2.h.οC και άλες σε Kcal/m2.oC) Ο Κ των πάνελς πολυουρεθάνης ξεκινάει από το 0,4 των 40mm και φτάνει έως το 0.10 των 180mm. Eφόσον κάποιος θέλει μπορώ να γίνω και αναλυτικότερος. Κατάτ' άλλα, δε διαφέρει σε κάτι από τις συνήθεις μελέτες. Προσοχή πρέπει να δοθεί στην οροφή, για να καλυφθεί η γενική απάιτηση, θα πρέπει να γίνει ψευδοροφή από πάνελ, αλλιώς μόνον με τη λαμαρίνα της επικάλυψης...γιοκ Τέλος το δάπεδο. Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν λιγάκι, γιατί ένα απλό δάπεδο χωρίς μόνωση, δεν καλύπτει τiς απαιτήσεις (ενδεικτικά, Κ=1.53) Γι' αυτό εγώ στις μελέτες μου (που αφορούν κυρίως ψυγεία-διαλογητήρια) βάζω δάπεδο με μόνωση διογκωμένης πολυστερίνης 5cm, που μου δίνει Κ=0.37. Φυσικά, αυτό είναι το δάπεδο των ψυκτικών θαλάμων αλλά....εγώ το ονομάζω δάπεδο ψυγείου-διαλογητηρίου (όποιος τό 'πιασε, τό 'πιασε). Επειδή εργάζομαι ως μελετητής σε τεχνική εταιρεία με κύριο αντικείμενο τη βιομηχανική ψύξη, και για εκδόσεις οικοδ. αδειών αλλά και για σχεδιασμό ψυκτικών εγκ/σεων και κτιρίων σιδηροκατασκευής, όποιος θέλει να ρωτήσει κάτι, ας στείλει μήνυμα.
  2. Συμφωνώ απόλυτα με teomad2 και αλέκο. Από τα λεγόμενά σου κατάλαβα ότι: 1)Υπάρχουν περονοφόρα :2,5 μέτρα για διέλευση και 4-4,5μ για μανούβρα ηλεκτροκίνητα-πετρελαιοκίνητα 2) Υπάρχουν παλέτες: στίβαξη σε ξεχωριστό χώρο και όχι μπροστα σε πυρ. φωλιες! Ουσιαστικά σε γενικές γραμμές πρέπει να υλοποιήσεις ένα διάγραμμα ροής της παραγωγικής διαδικασίας. Πάρε την κάτοψη του χώρου σου (αφού γνωρίσεις καλά τα μηχανήματα), και σχεδίασε την πορεία του προιόντος όπως σε βολεύει: είσοδος α΄ύλης, επεξεργασία, τυποποίηση ή ότι τέλος πάντων υπάρχει στη μονάδα. Θα σε διευκολύνει.
  3. Παιδιά μη μπερδεύεστε. Κατ'αρχήν η 5905 έχει καταργηθεί και αντ' αυτής ισχύει η γνωστή 1589. Αλλά οι προαναφερόμενες αφορούν βιομηχανίες. Καμμιά σχέση με αγροτικές αποθήκες (ομοίως και το άρθρο 11 του 71/88 . Υπάρχει άλλη πυροσβεστική διάταξη για αυτές τις αποθήκες αλλά δεν θυμάμαι απ' έξω ποια (νομίζω η 8/97; δεν είμαι σίγουρος και δεν είμαι στο γραφείο για να δω). Και σίγουρα εφ' όσον αποθηκεύεται τριφύλλι, απαιτείται υπολογισμός πυροθερμικού φορτίου για την κατάταξή της. Προσοχή: αν δηλώσεις ότι θα παρκάρεις τρακτέρ ή θα βάλεις γεωργικά εργαλεία συμφέρει εσένα, αλλά δεν ξέρω αν συμβαδίζει με τη χρήση αγροτικής αποθήκης.
  4. Από τη στιγμή που πρόκεται για γειτνίαση με εξωτερικό μη θερμαινόμενο χώρο, το λαμβάνεις υπ' όψιν, αν θέλεις να κάνεις σωστή θερμομόνωση. Η συνήθης θερμοκρασία εδάφους: 10-12 οC.
  5. Τα φωτιστικά προφανώς πρέπει να είναι μοιρασμένα σε τρεις φάσεις (το καθένα 2Χ36 απορροφά περίπου 100W), ή μήπως όχι; Η έναυση γίνεται από διακόπτες ή απευθείας από μικροαυτόματο του πίνακα; Έλεγξε τις συσφίξεις στους μικροαυτόματους, το γενικό και τους διακόπτες. Ελπίζω, αν παίρνουν από διαφορετικές φάσεις, να μην παίρνουν από ένα τριφασικό αυτοματάκι, υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρχει βραχυκύκλωμα σε μία φάση, αλλά το αυτοματάκι να μην πέφτει. Βολτομέτρησε και αμπερομέτρησε όλες τις φάσεις. Μην αποκλείεις ενδεχόμενο ελαττωματικής παρτίδας (αν και το θεωρώ απίθανο, αφού λες ότι δουλεύει σωστά σε άλλο χώρο).
  6. Ουφ! 35΄διάβασμα για ενδοδαπέδια και ήρθε η σειρά μου! Στο καινούριο μου σπίτι έχω τοποθετήσει ενδοδαπέδια θέρμανση και τη δουλεύω για 2ο χρόνο. Δώστε βάση: Εφόσον επιλέξουμε ενδοδαπέδια, ξεκινάμε από το σχεδιασμο του διαμερίσματος (ύψος, ανοίγματα-πρέκια κλπ). Όταν έρθει η ώρα και έχουμε επιλέξει το κατάλληλο έμπειρο συνεργείο (η εταιρεία του οποίου θα πρέπει να συντάξει τη μελέτη ή να επαναπροσδιορίσει τη μελέτη εφαρμογής του μηχανικού), κατακευάζουμε την ενδοδαπέδια, λαμβάνοντας υπ'όψιν (προσοχή!): - την επιλογή σωληνώσεων (γνωστή γερμανική εταιρεία δίνει εγγύηση εφ όρου ζωής) - δοκιμή στεγανότητας πριν την τσιμεντοκονία - τη σύσταση της τσιμεντοκονίας (χρειάζεται προσθήκη ειδικού γαλακτώματος για τις αρμοδιαστολές) - μάρμαρο-πλακάκι (προτείνονται) προσεκτικά τοποθετημένα, με μεγάλους αρμούς στα τελειώματα των εσωτερικών και εξωτερικών τοίχων και πορτών Εφόσον γίνει σωστά η εγκατάσταση ...ξεκινάμε και τη δουλεύουμε! Δε θα επεκταθώ πολύ σε πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, άλλωστε ήδη διάβασα πολλά. Θα αναφέρω μόνο την προσωπική μου εμπειρία: Η αίσθηση της θέρμανσης είναι το κάτι άλλο! Καμμιά σχέση με τη θέρμανση με καλοριφέρ. Σου δημιουργεί εκπληκτικό αίσθημα ευφορίας! Ότι καλύτερο μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά. Όλα τα υπόλοιπα τα ακούω βερεσέ, θα σκεφτώ την ποδάγρα και τη σκόνη; Τα γυφτάκια "τρώνε" λιγότερη σκόνη; Τι να το κάνω όταν με καλοριφέρ κάθε νύχτα ή θα ιδρώνω ή θα κρυώνω (δεν υπάρχει μέση οδός!) Επίσης εμπειρικά, τα χαλιά δεν απαγορεύονται, απλά καλό θα είναι να είναι συμμαζεμένα, όχι....δεινόσαυρος..αλπακά! Επίσης προσοχή σε "κλειστά" έπιπλα (κρεβάτια στυλ μπαούλο κλπ). Και όποιος φοβάται την...ποδάγρα ας φορέσει παντόφλες, αρκεί να νιώσει την υπέροχη αίσθηση. Τα περί 30% οικονομία φαίνεται ότι ισχύουν. Σημαντικό: Τραβήξτε φωτογραφίες σε όλα τα πατώματα πριν πέσει τσιμεντοκονία.
  7. Προφανώς, αφού αναφέρεις τα 60λεπτά, μιλάμε για πάνελς πολυουρεθάνης, ξέχασέ το για τα 180 λεπτά. Ακόμα και για τα 90. Αφού όμως προορίζονται για αποθήκη και όχι για θερμομόνωση (ψυγεία), δε χρειάζεται τα πάνελ σου να είναι με πυρήνα πολυουρεθάνης. Υπάρχουν και πάνελ με αλλα υλικά "γέμισης" που προσφέρουν δείκτη πυραντίστασης>>90 min. Γκούγκλαρε panel fire και θα βρεις. Επιπροσθέτως, μην ξεχνάς ότι, εφόσον το κτίριο είναι σιδηροκατασκευή, θα πρέπει και ο φέρων οργανισμός να έχει τον ίδιο δείκτη πυραντίστασης.
  8. Απ' όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει απαίτηση μέτρησης της παροχής, όσον αφορά τις αντλίες πυρόσβεσης. Η απαίτηση βάσει της 3/1981 Πυροσβεστικής διάταξης, όσον αφορά τα Μόνιμα Υδροδοτικά Πυροσβεστικά Δίκτυα Νο2 που χρησιμοποιούνται κατά κόρον, είναι παροχή 760 λίτρων το λεπτό για τα πρώτα 30 λεπτά της ώρας, δηλαδή παροχή 45,6m3/h για την αντλία πυρόσβεσης και ταυτόχρονα να διατηρείται (για 30΄) σταθερή πίεση 5Αt στην έξοδο της πιο απομακρυσμένης φωλιάς του δικτύου (δηλαδή η αντλία να έχει και το απαιτούμενο μανομετρικό. Τώρα αν εσύ θέλεις να ελέγξεις την παροχή μιας αντλίας στο μανομετρικό της απαίτησής σου, σύνδεσε έναν μετρητή (υδρόμετρο) στην έξοδο και χρονομέτρησε για μια ώρα.
  9. Όταν επιλέγουμε διατομή, εννοείται ότι επιλέγεται για τη δυσμενέστερη περίπτωση της συνεχούς φόρτισης. Η πιο αξιόπιστη πηγή (το έχω πει και αλλού στο forum), είναι οι κατάλογοι των εταιρειών κατασκευής και διάθεσης καλωδίων (cablel, nexans κλπ) οι οποίοι για κάθε τύπο και διατομή καλωδίου, σου δίνουν τη μέγιστη συνεχή επιτρεπόμενη ένταση στον αέρα και στο έδαφος για συγκεκριμένη θερμοκρασία. Μπορείς να απευθυνθείς στις ίδιες τις εταιρείες ή σε καταστήματα εμπορίας ηλεκτρολογικού υλικού για να τους βρεις. Επειδή πάντα στην ηλεκτρολογία λαμβάνουμε υπ' οψιν τα δυσμενέστερα, από τους παραπάνω καταλόγους, θα διαπιστώσεις ότι για ορισμένα καλώδια και διατομές είναι δυσμενέστερη η όδευση στον αέρα, ενώ για άλλα στο έδαφος.
  10. Πάντως να γνωρίζεις τα εξής: 1) Απαιτούνται κάτοψη του σπιτιού με τις καταναλώσεις συμβολικά σημειωμένες (φώτα, ρευματοδότες, ηλ. κουζίνα, κλπ) και την όδευση των γραμμών από το γενικό πίνακα προς τις καταναλώσεις και από το μετρητή της ΔΕΗ έως τον γενικό πίνακα του σπιτιού. 2) Μονογραμμικό σχέδιο με το είδος και την ισχύ των καταναλώσεων, καθώς και το μέσο προστασίας της καθε γραμμής και της κεντρικής παροχής 3) Εννοείται ότι αν η κατοικία είναι μεγάλη, όλα αυτά δε χωρούν στο μιλιμετρέ χαρτί της δήλωσης εγκαταστάτη. Στην περίπτωση αυτή δημιουργείς τα παραπάνω σε δικό σου χαρτί, τα ονομάζεις "σχέδιο1" και "σχέδιο2" γράφεις στο μιλιμετρέ της δήλωσης "Ως συνημμένα σχέδια 1 και 2" και τα συνυποβάλλεις με τη δήλωση. Ελπίζω να βοήθησα.
  11. Το τριφασικό σε απλή κατοικία αν δεν είναι αναγκαίο λόγω κάποιας συσκευής, είναι υπερβολή. Όσο για τα φώτα...γεννητριούλα κύριοι, γεννητριούλα!
  12. Η πιο σωστή κίνηση συνάδελφοι, είναι να εμπιστευόμαστε τους πίνακες με τα χαρακτηριστικά των καλωδίων, όπως αυτά αναφέρονται στα βιβλία των κατασκευαστών των καλωδίων (π.χ.Cablel). Eκεί φαίνονται τα είδη των καλωδίων, οι διατιθέμενες διατομές, η επιτρεπόμενη ένταση αγωγού στον αέρα ή στο έδαφος κλπ. Εφόσον έχουμε το ρεύμα και ψάχνουμε το καλώδιο, είναι η ενδεδειγμένη λύση. Όσον αφορά τον ουδέτερο, συμφωνώ απόλυτα με τον GeorgeS. Για σκεφτείτε σε υποσταθμό βιομηχανίας με 6000KW εγκατεστημένη ισχύ τι ουδέτερο "βάσει νόμου" πρέπει να τραβήξετε από τους μετασχηματιστές στους πίνακες Χ.Τ.;
  13. Θα διαφωνήσω. Όποιος πάρει από δημόσιο υπάλληλο "ξένη" μελέτη για να κάνει τη δουλειά του (είτε την αντιγράψει είτε όχι), την παίρνει γιατί έχει έννομο συμφέρον; Και επιπλέον, δεν είναι μόνο θέμα του μηχανικού που συνέταξε τη μελέτη, είναι και του ιδιοκτήτη του έργου που αφορά η μελέτη, ο οποίος είναι και ιδιοκτήτης της εν λόγω μελέτης, αφού πλήρωσε γι' αυτήν.
  14. Εφόσον οι σωληνώσεις σε όλη τη διαδρομή τους υφίστανται σε ιδιόκτητα οικόπεδα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Επιπλέον, δεν νομίζω να απαιτείται οικοδομική άδεια για κατασκευή βόθρου μόνον (οι αρμόδιοι συνάδελφοι ας απαντήσουν, δεν ξέρω αν έχει σχέση με τις αναφορές του Γ.Ο.Κ. με τις δεξαμενές υπόγειες-υπέργειες κλπ) Πάντως έστω και με ελάχιστη κλίση στις σωληνώσεις, στα 180m ο εν λόγω βόθρος θα είναι μάλλον βαθύς..
  15. Με την έναρξη ισχύος του του Π.Δ. 71/88, απαιτείται και σύνταξη μελέτης παθητικής πυροπροστασίας για όλα τα νέα κτίρια, καθώς και για νέες προσθήκες σε "υφιστάμενα", εφόσον δεν υπάρχει λειτουργική σχέση.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.