Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευαστικό ερώτημα: Θέρμανση ισογείου καταστήματος


pelagomenos

Recommended Posts

Κατάστημα 95 τμ χωρίς κεντρική θέρμανση, το οποίο θα χωριστεί σε δύο χώρους μπορεί να θερμανθεί επαρκώς με κλιματιστικά και αν ναι με τι είδους και ποιά ισχύος;

 

Υπάρχει κάποια άλλη εναλλακτική μέθοδος θέρμανσης;

Link to comment
Share on other sites

Είμαι λίγο επιφυλακτικός γενικά για τη θέρμανση με κλιματιστικά. Τα κλιματιστικά είναι καλά για ψύξη, αλλά όταν βάζουμε πρώτη προτεραιότητα τη θέρμανση...

Βέβαια, επειδή πολλές φορές δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, λόγω κόστους κυρίως, τα τοποθετούμε.

Ο πιο φτηνός τρόπος είναι τα κλιματιστικά τύπου split units (αυτά που πουλάνε και τα super markets)

Άλλος τρόπος είναι να τοποθετήσεις κλιματιστικό τύπου ντουλάπας (μπαίνει παντού) ή κασσέτες οροφής (ιδίως αν θα φτιάξεις και ψευδοροφή).

Όσον αφορά το μέγεθος, δεν θα ήμουν μηχανολόγος αν σου έλεγα νούμερο χωρίς να έκανα μελέτη. Αυτό συνήθως το κάνουν οι έμποροι κλιματιστικών, αναλαμβάνοντας και το ρίσκο. Στην πραγματικότητα, το μέγεθος εξαρτάται από τον προσανατολισμό του κτιρίου, τη θέση, τις τοιχοποιίες κλπ. Αν θες να κάνεις σωστή δουλειά μάλλον θα πρέπει να ζητήσεις από μηχανολόγο μία μελέτη ψυκτικών φορτίων. Σίγουρα πάντως θες πάνω από 45000 btu/h συνολικά για το χώρο.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Και βέβαια ειναι πολύ αποδοτικά και στις δύο λειτουργίες (θέρμανση - δροσισμό) αρκεί να γίνει η επιλογή του μηχανήματος με τα προβλεπόμενα.(Η καλύτερη λύση για σένα ίσως είναι τα multi-split δηλαδή με μία εξωτερική μονάδα μπορείς να έχεις μέχρι 8 εσωτερικά όλων των ειδών).

Όπως είπε και ο συνάδελφος χρειάζεσαι μελέτη θερμικών απωλειών. Αν ακούσεις κάποιον μπακάλη που με το μάτι θα σου πεί την ισχύ που θες, σίγουρα θα το πληρώσεις σε ρεύμα λόγο υπερδιαστασιολόγησης ή σε μη επαρκή απόδοση.

Υπάρχουν εναλλακτικές μέθοδοι όπως οι θερμοπομποί.

Link to comment
Share on other sites

multi-split ειναι πολυ καλα και αποφασισα και τοποθετησα και οικια....πολυ οικονομια....

 

οσο για ταμαγαζια μην ακουσεις οπως λενε για σπιτια τοσα ΒΤU τοσα Τ.Μ.....εσυ τα θελεις για επαγγελματικη λυση....ναρθει καποιος συναδελφος να σου υπολογισει τι απωλειες εχεις γιατι εκτος απο κουφωματα θα εχεις και συχνη χρηση της πορτας και ολα τα συναφη.....

μην πληρωνεις τσαμπα κατι που δνε θαχει αποδοση ουτε χρηστικοτητα...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.