Μετάβαση στο περιεχόμενο

lefkas

Members
  • Περιεχόμενα

    2
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by lefkas

  1. Καλησπέρα σε όλους! Θα ήθελα τα φώτα σας σχετικά με τα φορολογικά μου μιας και ως νέος μηχανικός είμαι ολίγον άσχετος... Ξεκίνησα να εργάζομαι πρόσφατα σε μία εταιρία ως ηλεκτρολόγος μηχανικός με μπλοκάκι. Στο ΤΕΕ γράφτηκα μόλις το καλοκαίρι και είναι η πρώτη φορά που ασκώ το επάγγελμα. Έδρα έχω δηλώσει την κατοικία μου. Με βάση τη συμφωνία που έχω κάνει με την εταιρία το συνολικό μηνιαίο ποσό, μαζί και με ΦΠΑ, που θα της κοστίζω είναι 1500 ευρώ (1220 μηνιαίες αποδοχές + 280 ΦΠΑ/μήνα). Με βάση τους υπολογισμούς μου (διορθώστε με αν κάνω λάθος) θα πληρώνομαι κάθε μήνα 1500 - 20%*1220 = 1256 ευρώ εκ των οποίων όμως 280 θα προορίζονται για ΦΠΑ και 175 περίπου για το ΤΣΜΕΔΕ, επομένως καθαρά θα μου μένουν στο τέλος 800. Εφόσον τα παραπάνω είναι σωστά, θα ήθελα να με διαφωτίσετε για τα ακόλουθα: 1) Φορολογία εισοδήματος: Θα φορολογηθώ με κλίμακα μισθωτών (22%) ή ελεύθερων/ανεξάρτητων επαγγελματιών (26%); 2) Σε περίπτωση που φορολογηθώ ως μισθωτός, η έκπτωση φόρου 2100 ευρώ μέσω συλλογής αποδείξεων 10% του φορολογητέου εισοδήματος (με την οποία στην ουσία μηδενίζεται ο φόρος μου και άρα θα έχω επιστροφή όλης της παρακράτησης) ισχύει; 3) Εάν πάλι φορολογούμαι ως ελεύθερος επαγγελματίας τι ισχύει σε σχέση με εκπτώσεις από το φόρο εισοδήματος; (ποιες δαπάνες εκπίπτουν, πόσο μειώνεται ο φόρος κλπ.) 4) Για το ΦΠΑ τι προβλέπεται σε σχέση με εκπτώσεις δαπανών; 5) Τι αποδείξεις πρέπει να μαζεύω και τι όφελος θα έχω από αυτές ως προς φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  2. Καλησπερα σε ολους! Γνωριζει κανεις τι εισφορες ΤΣΜΕΔΕ πληρωνουν οι νεοι εγγεγραμμενοι στο ΤΕΕ που εργαζονται με μπλοκακι ως ελευθεροι επαγγελματιες; Συγγνωμη αν εχει απαντηθει αλλα αφενος το ιδιο το ΤΣΜΕΔΕ στο site του δινει πινακα του 2011 που μαλλον δεν ισχυει και αφετερου οι 75 σελιδες σχολιων ειναι μαλλον αποθαρρυντικες για αναζητηση...
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.