Μετάβαση στο περιεχόμενο

Bauer

Members
  • Περιεχόμενα

    2
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by Bauer

  1. Ναι όντως εκπροσωπώ μια startup εταιρία εδώ στην Ελλάδα γιατί πιστεύω πως είναι μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία. Δεν ήρθα στο michanikos.gr για να διαφημιστώ (και ούτε σκοπεύω) όπως και δεν ανέφερα κάποιο συγκεκριμένο προϊόν ή link. Άλλωστε δεν γίνονται όλες οι δουλειές με το ίδιο εργαλείο. Το μόνο που επιδιώκω είναι να προσφέρω τεχνική άποψη σε μια σχετικά άγνωστη τεχνολογία – που μέχρι τώρα έχει δυσφημιστεί - και αναζητώ διάλογο από μηχανικούς και άλλους ενδιαφερόμενους, έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι αναγνώστες να προσκομίσουν μια ορθότερη αντίληψη περί του θέματος αυτού. Εάν η προσπάθεια μου αυτή θεωρείται διαφήμιση τότε αποχωρώ από τη συζήτηση.
  2. Καλησπέρα σας, έχοντας διαβάσει την συζήτηση σας προ καιρού αποφάσισα να μοιραστώ την δίκια μου άποψη μετά από πολύχρονη ενασχόληση με ηλιακά αερόθερμα. Κατά ένα μέρος συμφωνώ, δεν χρειάζεται μόνο διάγραμμα παροχή αέρα (cfm, m³/h) αλλά και κάποιο στοιχείο πίεσης. Τώρα όσο για διάγραμμα πίεσης καλό είναι να υπάρχει για να μπορούν να το εκμεταλλευτούν οι σχετικοί. Για παράδειγμα, ένας ανεμιστήρας από υπολογιστή μπορεί να έχει εντυπωσιακή παροχή αέρα παρόμοια με έναν φυγοκεντρικό ανεμιστήρα όμως δεν θα έχουν καμία σχέση σε απόδοση σε ένα σύστημα όπως το ηλιακό αερόθερμο μαζί με τους αεραγωγούς όπου η στατική πίεση του συστήματος αυτού απαιτεί ανεμιστήρα με υψηλή παροχή πίεσης. Μάλλον δεν το έχεις επιχειρήσει απλά έχεις δει τα βιντεάκια στο YouTube όπου χρησιμοποιούν υλικά μη κατάλληλα όπως ξύλο (που δεν αντέχει την καθημερινή συστολή – διαστολή και τις διακυμάνσεις σχετικής υγρασίας) , κόλλες (που όταν θερμανθούν θα τις εισπνεύσεις από την παροχή αέρα και θα σου δώσουν πονοκέφαλο) και η βαφή (που εκτός του ότι θα κάνει πάνω από ένα χρόνο να ξεμυρίσει και να προσθέτει VOCs στη ροη αέρα), για να μην αρχίσω περί επιλογής εσωτερικής μόνωσης και θάμπωμα κρυστάλλων …. Ποιοτικά ηλιακά αερόθερμα δεν είναι απλά ένα τζάμι, είναι συσκευές σχεδιασμένες για την μέγιστη εκμετάλλευση του φαινόμενου του θερμοκηπίου που ξεπερνούν το 80% απόδοση με αύξηση θερμοκρασίας 50°C χωρίς τα παραπάνω θέματα. Τα ηλιακά «φτιάξτο μόνος σου» κατά την γνώμη μου δεν αξίζουν, ίσως σαν project για μικρά παιδιά. Η ξαφνική πτώση στην ακτινοβολία μάλλον προκλήθηκε από κάποιο συννεφάκι, δεν επηρέασε την απόδοση λόγω την συνεχόμενης διάχυτης ακτινοβολίας και την φυσική θερμική αδράνεια του συστήματος. Ο απορροφητής μπλε οξειδίων τιτανίου προσφέρει υψηλή απορρόφηση ηλιακής ακτινοβολίας ~95% και συγχρόνως εξαιρετικά χαμηλή εκπομπή 5%, όπου η μαύρη βαφή έχει +90% και +90% αντίστοιχα (Stefan-Boltzmann Law). Εν ολίγοις όταν ένα ηλιακό μαύρης βαφής αυξάνει την θερμοκρασία πάνω από 20°C η απόδοση πέφτει πολύ. Όσο για τις υπόλοιπες ερωτήσεις μπορώ να απαντήσω εάν υπάρχει ενδιαφέρον. Εδώ θα ήθελα να προσθέσω πως η μέτρηση των 500W/m2 είναι σε οριζόντια επιφάνεια. Τα ηλιακά αερόθερμα δεν εγκαθίστανται οριζόντια αλλά με κλίση περίπου 58° (για αττική) όπου η οριζόντια σκιά τους είναι αρκετά πιο μεγάλη από τις διαστάσεις του ηλιακού. Κατά την γνώμη μου το σύστημα σου δεν έχει τον κατάλληλο ανεμιστήρα και αεραγωγό, δηλαδή ο ανεμιστήρας δεν έχει την δύναμη να παρέχει την σωστή παροχή αέρα μετά από μια ανοιχτή και τρεις κλειστές γωνίες και δεύτερον οι εύκαμπτοι αεραγωγοί προσθέτουν πολύ στατική πίεση σε ένα σύστημα (σε σχέση με έναν λείο σταθερό αεραγωγό). Άσε που αν τύχει και σκιστεί ελάχιστα και μουσκέψει ο υαλοβάμβακας από καμία βροχούλα η μυρωδιά είναι αφόρητη και η θερμομονωτικές του ιδιότητες έχουν εξαφανιστεί και μέχρι να στεγνώσει η ροη αέρα θα είναι τίγκα στην υγρασία… Been there, done that, got the T-shirt. Τα ηλιακά αερόθερμα αξίζουν αρκεί να απευθυνθεί κανείς στη σωστή εταιρία.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.