Μετάβαση στο περιεχόμενο

e-gr

Members
  • Περιεχόμενα

    21
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από e-gr

  1. Σε αυτό ακριβώς αναφέρθηκα.

     

     

     

    Συνάδελφε όλα στη θεωρία τα στηρίζεις.
    Από εκεί και πέρα το πως θα τα εφαρμόσεις είναι διαφορετικό και μπορείς να το κάνεις με ποικίλους τρόπους και εξαρτάται από το αν θα εφαρμόσεις/παραβείς προδιαγραφές, κανονισμούς, μέτρα ασφαλείας κλπ.
    Τα συστήματα σύνδεσης των γειώσεων προβλέπονται στον HD384 για τις ΕΗΕ στην παράγραφο 312. Στην παράγραφο 103.3 αναφέρονται οι περιπτώσεις όπου δεν ισχύουν(όπως είναι τα πλοία και οι εγκαταστάσεις φωτισμού λιμένος κα).
    Στα πλοία την ίδια θεωρία χρησμοποιείς αλλά ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός έχει άλλες προδιαγραφές, οι μελέτες είναι διαφορετικές και οι πίνακες που χρησιμοποιούνται είναι πιστοποιημένοι ώστε να είσαι σύμφωνος με τους κανονισμούς και τα πρότυπα που απαιτούνται. Αυτό δε σημαίνει ότι αν βάλεις άλλα υλικά δεν θα λειτουργήσει το κύκλωμα. Απλώς δεν θα έχει την ίδια αξιοπιστία και πιθανότατα να μην είναι το ίδιο ασφαλές. Και δεν θα εγκριθούν από το νηογνώμονα. Αν γίνει κάποιο ατύχημα στη θεωρία θα στηριχτείς για το Root Cause Analysis που θα ζητηθεί.

     

    Συμφωνώ με τον συν. stet. Απλώς, να επισημάνω ότι, η θεωρία της ηλεκτροτεχνίας είναι απαράβατος νόμος [μέχρι τα όρια που συναντά την κβαντομηχανική και την σχετικότητα].


    Συμφωνώ με αυτά που ειπώθηκαν αναφέρθηκα σε περιπτώσεις που "έξυπνα" αναζητούμε και βρίσκουμε λύσεις που οδηγούν παράλληλα με τους νόμους της ηλεκτροτεχνίας και δεν αναφέρονται ξεκάθαρα ούτε είναι γραμμένοι κάπου αλλά με την εμπειρία μας λύνουμε διάφορα "τεχνικής" φύσης θέματα.

  2. Δεν γνωρίζω την ειδικότητά σου e-gr, και τις σχετικές γνώσεις σου περί τα ηλεκτρολογικά, και δεν αναφέρεις τίποτα σχετικό... Ωστόσο, επισημαίνω ότι στοιχειώδης γνώση ηλεκτροτεχνίας λέει ότι, τριφασική γραμμή δεν μπορεί να τροφοδοτήσει μονοφασικό φορτίο, αν δεν υπάρχει ο αγωγός με λειτουργία ουδετέρου.Είτε αυτοτελώς, είτε ως αγωγός PEN. Οι ηλεκτρολόγοι καταλαβαίνουν τι εννοώ. Αφήνω έξω τις απαιτήσεις των κανονισμών για προστασία έναντι άμεσης και έμμεσης επαφής κλπ.

    Το ανέφερα και σε άλλο post ότι είμαι ηλεκτρολόγος εμπορικού ναυτικού και ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης.(δεν υπάρχει αντίστοιχη ειδικότητα στο μενού των επιλογών του φόρουμ)

    Όσο αφορά την τροφοδοσία του μονοφασικού φορτίου άν πρόσεξες ανέφερα τη μετατροπή του αγωγού γείωσης σε ουδέτερο και εγκατάσταση/δημιουργία νέας τοπικής γείωσης στη νησίδα.

    Αν καταλαβαίνεις και το πως μπορεί να γίνει αυτό, το πρακτικό κομμάτι/εφαρμογή οκ.

    Εξάλλου αν έχεις κάποια γεννήτρια που σου παρέχει 3 φάσεις αυτό τι σημαίνει ότι δεν μπορείς να τροφοδοτήσεις με κάποιο τρόπο μεγάλα μονοφασικά φορτία ανάλογης ισχύος?

     

    Η θεωρία της ηλεκτροτεχνίας δεν είναι απαράβατος νόμος.....

  3. Δεν αναφέρομαι στους τεχνικούς κανονισμούς, αλλά στο σύνομο εγκατάστασης οποιασδήποτε "εγκατάστασης" στην θάλασσα...

    Σίγουρα το λιμεναρχείο και οι υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες δεν θα "συμφωνήσουν" εύκολα...

     

    Αν πρόκειται για εταιρεία πετρελοειδών δε νομίζω να τους αρνηθούν, αν το κάνει κάποιος ιδιώτης τότε θα κοιτάξουν το νομικό πλαίσιο.

  4.  

    Μπορεί να δοθεί πρόσθετη επεξήγηση τι ακριβώς είναι τα παραπάνω;

     

    Ναι φυσικά.

     

    Υπάρχουν σε νησιά εντός ή και εκτός των λιμένων κάποιες νησίδες κατασκευασμένες από εταιρείες καυσίμων/ πετρελαίου οι οποίες χρησιμοποιούνται για ανεφοδιασμό πλοίων με σχετικά αντικείμενα.

    Σε αυτές τις νησίδες πηγαίνουν καλώδια τριφασικά χωρίς ουδέτερο.

    Βίντσια μεγάλα συνήθως χρησιμοποιούνται επαγωγικά φορτία και κάποιος τοπικός φωτισμός.

    Συνεπώς για να δουλέψει ένα μεγάλο μονοφασικό μηχάνημα (ή και τριφασικό ακόμη) απαιτείται παρουσία ουδέτερου αγωγού ο οποίος απουσιάζει.

     

    Να προσθέσω πως αναφέρομαι σε περιοχές που ο καταναλωτής Μ.Τ είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει το σύστημα γείωσης της περιοχής του και που στο παράδειγμά μου είναι η ουδετέρωση.

     

     

    ο μετασχηματιστής μπαίνει ως λύση ανάγκης όταν δεν έχουμε ουδέτερο και όχι για να γλιτώσουμε ένα αγωγό στην παροχή. Η ισχύς του πρέπει να είναι μικρή σε σχέση με την παροχή αλλιώς θα υπάρχει μεγάλη μετατόπιση ουδετέρου στην παροχή και θα μεταβληθούν οι τάσεις των φάσεων

     

    Στις περιπτώσεις των νησίδων που αναφέρω ο αγωγός της γείωσης του καλωδίου παροχής μετατρέπεται σε ουδέτερο και γίνονται τοπικές εμβαπτίσεις μεγάλων πλακών εντός του βυθού της θάλασσας ώστε να χρησιμοποιηθούν ως σημεία γειώσεων.

    Σε αυτά δε αναχωρούν 2 συνήθως αγωγοί 50mm2 έκαστος οι οποίοι συνδέωνται σε κοινή μπάρα γειώσεως σε κοντινό σημείο του γεν. πίνακα της νησίδος.

     

    Θα μπορούσε να τοποθετηθεί και Μ/Στής μεγάλης ισχύος (όπως τοποθετούνται σε πλοία κρουαζιέρας) για την αναφορά του ουδέτερου αλλά λόγω μεγάλου κόστους αποφεύγεται.

     

    Η τροφοδοσία ενός Μ/Στή 400/230V δεν επηρεάζει τις τάσεις των φάσεων διότι πρόκεται για συμμετρική φόρτισή τους στο πρωτεύον του.

  5. υπάρχει η λύση δημιουργίας τεχνητού ουδετέρου μέσω Μ/Σ όπως γίνεται σε μηχανήματα που δεν έχουν ουδέτερο στην παροχή τους

     

    Έτσι στην περίπτωση που έχεις ένα μηχάνημα που φοράει τριφασική παροχή με ουδέτερο και απαιτεί ένα 5Χ10mm2 με 3Χ35Α γενικές ασφάλειες τον ουδέτερο θα τον πάρεις απ τό 2ον του Μ/Τή που αναφέρεις?

    Για τον ουδέτερο απαιτείται στο συγκεκριμένο παράδειγμα ένα 6άρι ώστε να καλύψει τις ανάγκες μιας μεγάλης ηλεκτροκόλλησης (γουρούνας) που υπάρχει στη νησίδα αλλά και ανάγκες φωτισμού και emergency lighting.

     

    Το παροχικό υποβρύχιο καλώδιο είναι διατομής 4Χ35mm2 (3P+GR)  

  6. υπάρχει η λύση δημιουργίας τεχνητού ουδετέρου μέσω Μ/Σ όπως γίνεται σε μηχανήματα που δεν έχουν ουδέτερο στην παροχή τους

     

    Ισως θα είναι αναγκαίο να εξηγήσεις στον Homer πως είναι δυνατό να γίνει κάτι τέτοιο.

     

    Ιδιαίτερα σε υποβρύχιες παροχές σε νησίδες εργασίας το συναντάμε αυτό.

    Μα στην περίπτωση αυτή πως είναι δυνατόν να φέρεις ουδέτερο τη στιγμή που το υποβρύχιο καλώδιο σου παρέχει 3 φάσεις και μια γείωση?

     

    Όποιος συνάδελφος έχει εμπειρία επί του θέματος ας την πει.

  7. Μπορείς εφόσον εχεις υπολογίσει ασφάλειες, πτώση τάσης, δίκτυο ΔΕΗ κλπ. Θα τράβήξει περίπου 8 φορές το ονομαστικό του ρεύμα.Εχεις τις παρακάτω επιλογές. 1)INVERTER. 2)Αστερα -τρίγωνο με ρελλέ η με χειροκίνητο διακόπτη μεταγωγής. 3)Nα συνδέσεις μόνιμα αστέρα και να δώσεις ρεύμα για λιγο χρόνο. Εάν δεν εχεις φορτίο και δεν ξεπεράσεις το ονομαστικό ρεύμα το κινητήρα δεν διατρέχει κίνδυνο. Υπολόγισςε τότε οτι ο κινητήρας θα εχει το 1/3 τησ ισχύος του. 4)Θα μπορούσες να ξεκινήσεις απευθείας εάν εβαζες για μερικά sec εν σειρά σε μία φάση μία κατάλληλη αντίσταση .

    Για το συγκεκριμένο παράδειγμα δυο ερωτήσεις

    1. Να συνδεθεί σε αστέρα σε τάση δικτύου 380/400V ενώ έχει κατασκευαστεί για 660?(σε απευθείας εκκίνηση)

    2. Μπορείς να αναλύσεις τον τελευταίο τρόπο εκκίνησης με στοιχεία του αναφερόμενου κινητήρα?

  8. Όπως αναφέρει και ο Πέτρανθος παραπάνω είναι ανεπαρκής και φρόνιμο θα ήταν να ελεγχθεί η ηλεκτρολογική εγκατάσταση από αδειούχο ηλεκτρολόγο.

     

    Σήμερα σταμάτησε ο εν λόγω κινητήρας με σφάλμα θερμικού.

    Μία επαφή του θερμικού δεν έβγαζε έξοδο έχει, αλλοιωθεί εσωτερικά το διμεταλλικό στοιχείο. 

    Αυτό συνέβη από "κακή" επαφή του ακροδέκτη επάνω στον πόλο του θερμικού, λόγω ανύπαρκτης συντήρησης.

    Τα καλώδια εισόδου στην κλεμμοσειρά του πίνακα από τον κινητήρα ήταν κοκκαλιασμένα.

    Αφαίρεσα αρκετό μήκος έως ότου βρώ μαλακό λεπτοπολύκλωνο χαλκό, βλέπετε έχουν τοποθετηθεί "εύκαμπτα" καλώδια τύπου YSL και η μόνωσή τους αλλοιώνεται όσο περνά ο χρόνος όπως και η εσωτερική τους μόνωση έχει πάρει τη μορφή τσίχλας!

    [Ναι] Είμαι αδειούχος ηλεκτρολόγος με παλιά άδεια κίνησης νυν εγκαταστάτης, καθώς και διπλωματούχος ηλεκτρολόγος/ηλεκτρονικός εμπορικού ναυτικού.  

    Πολλές φορές συναντώ πράγματα και θαύματα σε εγκαταστάσεις στη στεριά που για τα marine δεδομένα είναι απαγορευτικά.

    Ίσως η ανοχή στην μη συντήρηση να οφείλεται και στην κακή οικονομική κατάσταση που υπάρχει σε πολλούς κλάδους αλλά μερικοί επιχειρηματίες δεν καταλαβαίνουν ότι η προληπτική συντήρηση σε οδηγεί σε πρόοδο και εν τέλει σε οικονομία της τσέπης σου!

  9. Καλημέρα

    Ήταν Αύγουστος φέτος στα μέσα του μήνα

    Τα καλώδια είναι τοποθετημένα σε εσχάρα καλωδίων μαζί με άλλα για διάφορους άλλους κινητήρες.

    Ζεματίστηκα όταν τα άγγιξα και τότε πήρα τη μέτρηση.

    Τους πρότεινα να τα αντικαταστήσουν και μου είπαν με την πρώτη ευκαιρία θα το κάνουν.

    Αν δεν έχει λιώσει μέχρι τότε η μόνωσή τους!

    Και αυτό παρ ότι υπάρχουν στο χώρο 2 κλιματιστικά, χώρος διανομής πεδίων πινάκων χαμηλής τάσης.

  10. Ο νόμος της ζήτησης και της προσφοράς βγαίνει και έξω από τα σύνορά μας!

    Δεν είναι κακό αυτό απλώς είναι καλό για εμάς και για όσους έχουν την όρεξη να βγάλουν κέποιο σημαντικό κέρδος χτυπώντας και την αγορά του εξωτερικού.

    Και φυσικά αυτό δεν είναι τυχαίο στις μέρες μας.

    Πρόσφατα εταιρεία ελληνική πήρε μια δουλειά μέσα από τα χέρια της ΑΒΒ  σχετικά με περιέλιξη γεννήτριας πλοίου.

    Ένα απλό παράδειγμα.

     

    Μην κάνετε άσκοπη παράθεση ολόκληρου του αμέσως προηγούμενου μηνύματος, για λόγους οικονομίας του Φόρουμ. 
    Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
    Ευχαριστώ, danaikaterina

  11. Για να κάνεις οικογένεια χίλιες φορές το εξωτερικό παρά η ελλάδα.

    Καλά δεν το συζητώ ειδικά για αθήνα... Για κανενα λόγο...

    Εχω γυρίσει καμια 20αρια χώρες μεγαλύτερο μπουρδέλο απο την αθηνα δεν εχω πετύχει (εκτός της αβάνας)

     

    Δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ Αθήνας και Αβάνας φίλε μου.

    Τώρα από κάθε πλευρά είναι καλύτερα στην Αβάνα.

    Και για τους ντόπιους και για τα Αμερικανάκια / Αυστραλούς που πάνε για τουρισμό.

    Εσύ πότε την επισκέφτηκες και για ποιο λόγο?

  12. Στην ζωή όλοι κάνουν επιλογές.

     

    Δεν υπάρχει το τέλειο. Υπάρχουν επιλογές, η καθεμία με τα υπέρ και τα κατά της.

     

    Την δουλειά στα καράβια την βλέπεις σαν φυλακή. Άλλος την βλέπει σαν ευκαιρία να πάει σε ξένες χώρες. Υπάρχουν πολλοί που δεν είχαν ποτέ την δυνατότητα να πάνε στο εξωτερικό και η ευκαιρία να δουν ξένες χώρες και παράλληλα να έχουν καλό μισθό είναι τόσο επιθυμητή που δεν τους ενοχλεί το να μείνουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στον χώρο εργασίας τους.

     

    Κάποιοι επιλέγουν στην αρχή τα δρομολόγια του εξωτερικού και όταν κάνουν οικογένεια ψάχνουν για δουλειά σε δρομολόγια εσωτερικού. Έχω μια φίλη που είχε σπίτι στην Πάτρα και εργαζόταν στο δρομολόγιο Πάτρα-Κέρκυρα. Κάθε δεύτερο βράδυ έμενε στο σπίτι της.

     

    Αντίστοιχες επιλογές κάνουν κάποιοι που εργάζονται σε εργοτάξια μεγάλων έργων στο εξωτερικό. Εκτός εργοταξίου κινδυνεύουν να τους σκοτώσουν σε κάποιες χώρες, καφέ-μπαρ δεν υπάρχουν, γυναίκες δεν υπάρχουν, μένουν σε κοντέινερ και το φαγητό είναι συγκεκριμένο.

     

    Την ίδια γνώμη που έχεις για τα καράβια την έχουν πολλοί για την Αθήνα. Όταν κάποιος από την επαρχία ψάχνει στην Αθήνα για δουλειά όλοι απορούν τι θέλει στο χάος;

    Αντίστοιχα σκέφτονται οι Αθηναίοι όταν κάποιος ψάχνει για δουλειά στην επαρχία, λένε τι θέλει να κάνει αυτός στο χωριό;

     

    Τα καράβια σήμερα δεν έχουν καμία σχέση με το 1960. Το 1960 δεν υπήρχαν οι ανέσεις που υπάρχουν σήμερα. Το 1960 δεν υπήρχε η ασφάλεια που υπάρχει σήμερα, πλέον τα καράβια είναι πιο ασφαλή, οι μηχανές πιο αξιόπιστες και με το GPS δεν θα χαθεί ποτέ κανείς. Επιπλέον υπάρχει πλέον η δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας του ναυτικού με τους δικούς του ανθρώπους. Το 1960 έφευγε ο ναυτικός και μπορεί να μην επικοινωνούσε με την οικογένειά του για μήνες, όσοι ήταν παιδιά ναυτικών ουσιαστικά δεν είχαν πατέρα.

     

    Όντως υπάρχει η άνεση  σε πολλούς τομείς στα καράβια, μα όταν ξεκινάς από την αρχή θα ακολουθήσεις την ιεραρχία π.χ. ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός θα ξεκινήσει ως βοηθός σε πλοίο, μάλλον ως δόκιμος ούτε καν βοηθός διότι και ο βοηθός σύμφωνα με τα νέα δεδομένα θέλει ανάλογο πτυχίο και μια προυπηρεσία .

    Έτσι δόκιμους και βοηθούς συναντάς σε κρουαζιερόπλοια και όχι σε ποντοπόρα που εκεί βλέπεις σχετικά στρατιωτικές συνθήκες και δεν έχεις την πολυτέλεια να έχεις και δική σου καμπίνα. 

    Θα μένεις με άλλους κατά πάσα πιθανότητα Έλληνες και θα μπεις και σε διαδικασία βαρδιών ανά 24ωρο.

    Είναι όπως αναφέρει και ο sdim ένα είδος φυλακής.

    Το καλό όμως είναι πως υπάρχουν 4μηνα ή και 6μηνα συμβόλαια οπότε θα έχεις τουλάχιστον μια 2μηνη ανάσα έως το επόμενο μπάρκο.

     

    Ο μισθός είναι που σε κρατάει γιατί εδώ οι υποχρεώσεις τρέχουν  πιο γρήγορα και από την τεχνολογία :smile:

  13. Καλημέρα σε όλους,

     

    είμαι και εγώ καινούργιος στο χώρο της ναυτιλίας. Σε λίγο καιρό θα πάρω τα βασικά σωστικά και θα προσπαθήσω να φύγω σαν δόκιμος ηλεκτρολόγος. Ήθελα να ρωτήσω, αν γνωρίζει κάποιος ας απαντήσει, χρειάζεται πέραν των βασικών σωστικών να πάρω και κάποια άλλα σωστικά; Είχα ακούσει για τα tanker basic.. αν φύγω με δεξαμενόπλοια..χρειάζεται να πάρω και αυτά τα σωστικά ή όχι τώρα; Επίσης το ΚΕΠ πότε θα πρέπει να το πάρω από το υπουργείο; Διότι ρώτησα έναν υπεύθυνο στην ομοσπονδία των ναυτικών και μου είπε ότι θα το χρειαστώ λέει για 6 μήνες..Θα πρέπει να το πάρω τώρα στην αρχή του πρώτου ταξιδιού ή όχι;

     

    Ευχαριστώ πολύ!

     

    Καλύτερα να μαζέψεις ότι υπάρχει tanker safety security όλα αν δεν γνωρίζεις ότι θα δουλέψεις κάπου συγκεκριμένα.

  14. Αν μετράω με πιστόλι λέηζερ 55 βαθμούς Κελσίου σε καλώδιο κινητήρα διατομής 4Χ25 τ.χ. με μήκος έως τον κινητήρα 40 μέτρα και ισχύ κινητήρα 90ΚW τι θα περιμένω στο μέλλον?

    Πόσο μείωση έχω στη διατομή λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας? 

    Ο εκκινητής είναι αστέρα-τριγώνου και η αμπερομέτρηση σε καλώδιο του κινητήρα (ένα απ τα δύο) 84.5Α περίπου ανά φάση και με το θερμικό τοποθετημένο στα τυλίγματα του.

  15. Παλιότερα σε γνωστό επιχειρηματία στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς δημιουργήσαμε προσθήκη στα Η/Μ της πισίνας του ώστε να χρησιμοποιηθεί ώς μέσο πυρόσβεσης......αλλά για δική του χρήση προφανώς.

    Τώρα αν είχε στο νού του κάτι τέτοιο δεν το γνωρίζω

  16. Καλησπέρα σας και καλώς σας βρήκα!

     

    Θα ήθελα να ρωτήσω κατά πόσο σωστή θα είναι μια γείωση σε δυο σημεία που προορίζεται για αλεξικέραυνο τύπου ακίδας αν τοποθετηθούν 2 πλάκες χαλκού 500Χ500Χ3.5 σε απόσταση 10 μέτρα μεταξύ τους και εντός θαλάσσης, αντί να τοποθετηθούν στα σημεία των αγωγών καθόδου στο έδαφος? 

    Θεωρούμε τη θάλασσα με την μικρότερη τιμή αντίστασης γείωσης?

    Αυτό τουλάχιστον μας υποδεικνύει μια γνωστή εταιρεία κατασκευής τέτοιων ειδών...

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.