Μετάβαση στο περιεχόμενο

CivRun

Members
  • Περιεχόμενα

    73
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από CivRun

  1. Μπορεί να έχει απαντηθεί ξανά στο παρελθόν αλλά θα ήθελα την γνώμη σας στο εξής: Εάν σε μία οριζόντια ιδιοκτησία προκύψει απαίτηση Μελέτης Στατικής Επάρκειας, αυτή δεν θα πρέπει να εφαρμοσθεί στο σύνολο του κτιρίου; Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει δηλ: δειγματοληψίες και σκαναρίσματα και στις άλλες ιδιοκτησίες, πιθανός καταμερισμός του κόστους κτλ.

  2. 48 λεπτά πριν, Pavlos33 said:

    Αν θέλεις γίνε συγκεκριμένος. Δώσε το ιστορικό του ακινήτου και τι ακριβώς θέλεις να νομιμοποιήσεις.

    Υπόγεια δεξαμενή υγραερίου σε πρατήριο καυσίμων, μπορούσε να κατασκευασθεί με μικρής κλίμακας (όταν πραγματοποιήθηκε) και κάποια στιγμή άλλαξε  ο νόμος και απαιτεί οικοδομική άδεια. Το ερώτημα είναι εάν μπορεί να νομιμοποιηθεί με αυτή την πράξη μικρής κλίμακας και να μην χρειασθεί άδεια νομιμοποίησης. Πάντα με την διαδικασία προστίμου ανέγερσης, διατήρησης κτλ.

  3. Καλησπέρα σε όλους. Στις πράξεις των εργασιών μικρής κλίμακας, υπάρχει και μία που ονομάζεται "νομιμοποίηση". Αυτή αναφέρεται σε πράξη νομιμοποίησης αυθαιρέτων μετά το 2011; Και υποθέτω πως είναι για περιπτώσεις που εντάσσονται στις κατασκευές μικρής κλίμακας; Αν μία κατασκευή απαιτούσε μικρής κλίμακας όταν πραγματοποιήθηκε ενώ με τα τωρινά δεδομένα απαιτεί οικοδομική άδεια, πιστεύετε θα μπορούσε να νομιμοποιηθεί με μία τέτοια πράξη;

  4. On 8/1/2024 at 12:35 ΜΜ, ppanag said:

    Για να αναλάβεις ευθύνη μιας συγκεκριμένης μελέτης θα πρέπει να γίνει δήλωση ανάθεσης της μελέτης αυτής και να συντάξεις δήλωση ανάληψης της μελέτης αυτής είτε κατά ποσοστό, είτε για ολόκληρη τη μελέτη ανάλογα με την δήλωση ανάθεσης. Στη συνέχεια φυσικά και θα πρέπει να σφραγίσεις τα τεύχη και τα σχέδια, το οποίο είναι τυπική υποχρέωση του μελετητή και αποτελεί στοιχείο πληρότητας, το οποίο ελέγχει με ευθύνη του ο διαχειριστής της αίτησης της άδειας (Η ΥΔΟΜ θα ελέγξει σε περίπτωση καταγγελίας).

    Εσύ έχεις ανάθεση για τη μελέτη ή απλά συμμετέχεις στην μελετητική ομάδα και σφραγίζουν άλλοι ??

     

    Καλημέρα και συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Εγώ έχω παραχωρήσει το πτυχίο στην εταιρεία, δεν έχω συγκεκριμένη ανάθεση για την μελέτη ούτε φαίνεται η δική μου σφραγίδα κάπου στην μελέτη, ούτε το όνομά μου στην ομάδα έργου για να κάνω αποδοχή μέλους κτλ. Οι δηλώσεις ανάληψης (μελέτη + επίβλεψη) υπογράφονται όλες από τον νόμιμο εκπρόσωπο.

  5. 18 ώρες πριν, Vasilis_top said:

    Συνάδελφε, βλέπω ότι εσυ ουσιαστικά θεωρείς ότι δεν χρειάζεται η διαδικασια που περιγραφω (νεα κατοψη και ενημερωση αδειας) αλλα αρκει η μνεια στις εσωτερικες διαρρυθμισεις;

     

    Ακόμη και για μικρές αλλαγές στη διαρρύθμιση, το μόνο σίγουρο είναι πως θα πρέπει να γίνει νέα κάτοψη. 
    Μπορεί να αποτελεί αυθαίρετη κατασκευή πλην όμως δεν χρειάζεται τακτοποίηση με την έννοια καταβολής προστίμου. 
    Για τις αλλαγές των κουφωμάτων μπορεί να εκδωθεί βεβαίωση χωρίς τακτοποίηση (με εξαιρέσεις) κατά την γνώμη μου όμως καλό είναι να τακτοποιούνται, εξάλλου μία λοιπή παράβαση είναι.
    Ενημέρωση προφανώς δεν χρειάζεται να γίνει, υπόχρεος είναι ο ιδιοκτήτης και αν θέλει να γίνει, θα στο ζητήσει ρητά στο συμφωνητικό που θα κάνετε (το είχαν αναφέρει και σε μία κοινή ημερίδα μηχανικών-συμβολαιογράφων).

    • Upvote 1
  6. Καλησπέρα σε όλους,

    Έχω περίπτωση 4 διαφορετικών οικοπέδων, όμορων μεταξύ τους, τα οποία ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη. Συνένωση δεν έχει γίνει. Δεδομένου πως έχουν 4 διαφορετικά ΚΑΕΚ, θα πρέπει να βγάλω 4  διαφορετικά πιστοποιητική πληρότητας.

    Για κάποιον λόγο (ίσως μου διαφεύγει κάτι στην νομοθεσία, ίσως έγινε ότι να ναι στην έκδοση των αδειών), τα διάφορα κτίσματα που υπάρχουν μέσα "πατάνε" σε παραπάνω του ενός οικοπέδου το καθένα. Πως θα περαστούν αυτές οι επιφάνειες τώρα στις καρτέλες;

  7. Εγώ να ρωτήσω κάτι άλλο; Σε διάφορα "σχετικά sites" (βλ. μπακλατσή κτλ.) στις μεταβιβάσεις πολλοί συμπεριλάμβαναν και τις αποδοχές κληρονομιάς και ότι και σε αυτές θα απαιτείται ΗΤΚ. Παρ' όλα αυτά έχω μιλήσει με 2-3 συμβολαιογράφους και μου λένε ότι για τις αποδοχές δεν χρειάζεται. Έχει κανείς άλλη εικόνα;

  8. 2 ώρες πριν, ΙΑΣΟΝΑΣ said:

    Έχει μεν μετρήσει, αλλά βεβαίως όχι υπέρ της ΟΙ που εξετάζεται, αλλά υπέρ των κοινόχρηστων χώρων του ακινήτου. Με άλλα λόγια, η ΟΙ "έκλεψε" τ.μ. που δεν της ανήκουν και "αύξησε" την επιφάνειά της. Αυτή λοιπόν η αυθαιρεσία ρυθμίζεται στον 4495 και το πρόστιμό της υπολογίζεται ως Υπέρβαση Δόμησης Κύριου Χώρου.

     

    Υ.Γ. Προσοχή, δεν σκεφτόμαστε σαν να πάμε να βγάλουμε άδεια, αλλά πως να υπολογίσουμε σωστά το πρόστιμο. Όταν εξετάζουμε ΟΙ δεν μας ενδιαφέρει τι έχει μετρήσει στο ΣΔ για ολόκληρο το ακίνητο, στο οποίο βρίσκεται η ΟΙ μας, αλλά μόνο το τι ακριβώς έχει μετρήσει για αυτή. 

    Αυτό που αναφέρεις συνάδελφε έρχεται σε αντίθεση όμως με την ΔΔ μεταξύ διαμερισμάτων. Δηλαδή αν "κλέψεις" τ.μ. από άλλο διαμέρισμα είναι ΔΔ αλλά αν τα "κλέψεις" από κοινόχρηστο είναι ΥΔ; Παρόλο που και στις δύο περιπτώσεις είχαν μετρήσει στον ΣΔ; Δεν μπορούμε να τα βλέπουμε όπως μας βολεύει κάθε φορά. Προσωπικά συμφωνώ με τον MatsuPitsu.

    • Upvote 6
  9. Οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν σήμερα έναν μήνα αποχή από τις μεταβιβάσεις λόγω αλλαγής στα ΤΑΠ και εμείς ακόμη δεν ξέρουμε αν αρκεί η ενημερωμένη κάτοψη στο σύστημα

    • Like 2
    • Upvote 1
  10. 12 λεπτά πριν, mariluth said:

    Καλημέρα

    Στο κυρίως κείμενο του νόμου κάνει συνεχώς αναφορά για "κτίρια" και όντως είναι λογικό το ερώτημα σου. Αλλά στην ΥΑ7577/105/29.01.2021 μιλάει πλέον για "ιδιοκτησίες" και το ξεκαθαρίζει το θέμα. Ειδικά στην παράγραφο 1-Β-α του άρθρου 2 της ΥΑ το λέει ξεκάθαρα ότι όταν το οικόπεδο είναι μία αδιαίρετη ιδιοκτησία γίνεται μία καταχώρηση, ανεξαρτήτως ύπαρξης και αριθμού κτισμάτων σε αυτό.

    Επίσης γράφει ότι αν υπάρχει σύσταση τότε γίνεται καταχώρηση κάθε ιδιοκτησίας ξεχωριστά.

    Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.

  11. Καλημέρα, θα ήθελα τη γνώμη σας στο παρακάτω: Αν σε ένα οικόπεδο, το οποίο είναι αδιαίρετη ιδιοκτησία και δεν έχει συστάσεις κάθετων/οριζόντιων ιδιοκτησιών, υφίστανται περισσότερα του ενός κτίσματα, η ταυτότητα πρέπει να γίνει στο σύνολό τους σωστά; Δεν μπορεί να γίνει μόνο για το ένα από αυτά. Με προβληματίζει ο τίτλος του αποσπάσματος που λέει "κτιρίου/διηρημένης ιδιοκτησίας".

  12. 7 λεπτά πριν, Pavlos33 said:

    Η παραγραφή  χρονικά άρχεται από την επέλευση θανάτου ή βαριάς σωματικής βλάβης (προφανώς με θάνατο τι παραγραφή να γίνει)  και το μέγιστο έως 30 χρόνια από την παραβίαση των κανόνων.

    ΠΚ «Άρθρο 286

    Παραβίαση κανόνων οικοδομικής

    1. Όποιος κατά την εκπόνηση μελέτης ή τη διεύθυνση ή την εκτέλεση οικοδομικού ή άλλου ανάλογου έργου ή κατεδάφισης ενεργεί παρά τους κοινώς αναγνωρισμένους τεχνικούς κανόνες, τιμωρείται: α) με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, β) με κάθειρξη αν στην περίπτωση του στοιχείου α΄ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη, γ) με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) ετών αν στην περίπτωση του στοιχείου α΄ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου. Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

    2. Όποιος στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου παραβιάζει από αμέλεια τους κοινώς αναγνωρισμένους τεχνικούς κανόνες και από την παραβίαση μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο (2) έτη ή χρηματική ποινή.

    3. Η παραγραφή των εγκλημάτων της παραγράφου 1 στοιχεία β΄ και γ΄ αρχίζει από την επέλευση του θανάτου ή της βαριάς σωματικής βλάβης και πάντως δεν μπορεί να υπερβεί τα τριάντα (30) έτη από την παραβίαση των κανόνων.».

     

    Άρα ισχύουν αυτά που γράφω; (ειλικρινής απορία όχι ειρωνική).

  13. Aν δεν κάνω λάθος έχει αλλάξει ο ποινικός κώδικας (άρθρο 286), αναφέρει παραγραφή 30 χρόνια μετά την πραγματοποίηση της μελέτης/κατασκευής  και αυτό αν υπάρξει σωματική βλάβη/απώλεια ζωής. Για λάθη στην μελέτη, επίβλεψη κτλ που δυνητικα μπορεί να προκαλέσουν σωματική βλάβη αλλά δεν γίνει κάτι τέτοιο, ισχύει η 5ετής παραγραφή από την χρονιά της μελέτης/επίβλεψης. όλα αυτα με επιφύλαξη

  14. 17 λεπτά πριν, jbosdas said:

    Από τη στιγμή που είσαι στο 5% λογικό είναι να μεταβάλλονται τα εμβαδά και αυτό αναγράφεις στη ΤΕ σου. Δεν λογίζονται ως ΥΔ/ΥΚ αλλά ως μικρή αυθ.κατασκευή της ΚΑΤ3, όπως άλλωστε προβλέπεται. Φυσικά το εμβαδό θα πρέπει να προκύπτει από τις καθαρές διαστάσεις (χωρίς επιχρίσματα), αφού αυτόν τον έλεγχο κάνεις και όχι από τις διαστάσεις με τα επιχρίσματα.

    Και στο 2%, αυτό ισχύει. Αν πχ ένα αδειοδοτημένο κτίριο 10Χ9μ αποτυπωθεί (χωρίς τα επιχρίσματα) 10,20Χ9,18 βρίσκεται εντός 2% (και κάτω από 20εκ) και δεν αναφέρεται καμία μεταβολή εμβαδού. Εκδίδεται βεβαίωση και τελειώνει η υπόθεση.

    Στο 5% θα βρίσκεται το >10,21Χ9,19 και 10,50<9,45 και αναφέρεται ξεκάθαρα η μεταβολή του εμβαδού. Φυσικά, λόγω της τροποποίησης των εμβαδών θα πρέπει να τροποποιηθούν και Ε9, σύσταση, συμβόλαια, ΤΑΠ. Οπότε το επίχρισμα στις οριακές καταστάσεις (10,21) τείνει να έχει ελαστικές ιδιότητες, αλλά όχι πάντα (10,50).

    Σχετικά με τους συμβολαιογράφους αυτό που τους ενοχλεί είναι η επέκταση σε κοινόχρηστους χώρους. Εκεί θα πρέπει να προσέχεις πολύ αν απαιτείται συναίνεση για την τακτοποίηση έστω και του 5%

    Δεν είμαι σίγουρος ότι συμφωνώ με το τελευταίο σκέλος. Αν σε μία Ο.Ι. έχεις μόνο κατηγορία 3 ως αυθαιρεσία, μπορείς να δώσεις μέχρι και βεβαίωση καθώς η βεβαίωση αναφέρει ξεκάθαρα ότι δεν υφίστανται Υ.Δ./Υ.Κ./Υ.Υ και αλλαγές χρήσης, και η κατηγορία 3 δεν ανήκει σε αυτά. Η συναίνεση απαιτείται σε τακτοποιήσεις όχι σε βεβαιώσεις. Άσε που σχεδόν όλες οι προεκτάσεις <5% είναι από κατασκευής.

    • Like 1
  15. 44 λεπτά πριν, the_topo said:

    Ωραία, βάσει αυτού είμαι όντως εντός ανοχής ±5% στις εξαιρέσεις των 2/3 περιπτώσεων που ανέφερα.

    Οι παραπάνω διαφοροποιήσεις κατατάσσονται κατ. 3 όπου δεν επιλέγουμε ΥΚ.ΥΔ.  Επειδή όμως η 2όροφη οικοδομή εντός της οποίας είναι η Ο.Ι. 'α ορόφου που έχω αναλάβει έχει οριζόντια σύσταση - θα πρέπει εφόσον η άδεια είχε συνολικά 146τ.μ. για τη κατοικία αυτή και τώρα σύμφωνα με τις μετρήσεις μου (του συνολικού περιγράμματος που περιλαμβάνει επιχρίσματα) προκύπτει 149τ.μ., στην Τεχνική μου έκθεση θα αναφέρω τη διαφορά τετραγωνικών ως ΥΔ./ΥΚ? Ρωτάω γιατί στο αντίστοιχο Φ.Κ. δεν μου επιτρέπεται να επιλέξω ΥΔ./ΥΚ. που στην ουσία όμως είναι, σωστά?

    Και αντίστοιχα, θα πρέπει να συμβουλέψω τον ιδιοκτήτη προς τροποποίηση σύστασης σύμφωνα με τη διαφορά των τετραγωνικών που διαπίστωσα? (Φοβάμαι μην τους πάρω στο λαιμό μου σε πρερίπτωση που δεν χρειάζεται, γι' αυτό και ζητάω τη συμβουλή σας!)

    Έχω φάει άπειρες ώρες με συμβολαιογράφους που μου λένε ότι πρέπει να τους δείχνω πως προέκυψαν τα επιπλέον τετραγωνικά αλλά γιατί δεν φαίνονται στα φύλλα καταγραφής κτλ. Συνεπώς έχω καταλήξει στο ότι δεν αλλάζω την επιφάνεια και σημειώνω ότι δεν λαμβάνονται υπόψη στη νέα επιφάνεια αποκλίσεις που δεν δημιουργούν Υ.Δ./Υ.Κ. (προφανώς βέβαια το δηλώνεις ως αυθαιρεσία). Ξέρω ότι δεν είναι 100% ορθό, αλλά την ίδια επιφάνεια που βρήκες εσύ 149 τ.μ. ,εγώ θα τη βρω 148 τ.μ. και ένας τρίτος 150 τ.μ. (ειδικά όταν μιλάμε για οριζόντιες). Οπότε είναι μία μέση λύση για να περνάει και από συμβολαιογράφο πιο εύκολα-εξάλλου σε τέτοιο χαώδες νομοθετικό πλαίσιο, οι ερμηνείες του νόμου δίνουν και παίρνουν.

  16. Καλησπέρα σε όλους. Είχα θέσει και παλαιότερα το ερώτημα και θα ήθελα πάλι την γνώμη σας. Σε μεγάλο ποσοστό των Ο.Ι. που συναντώ, 
    υπάρχουν αποκλίσεις πλευρών και επιφανειών στο όριο του 5%. Το θέμα είναι ότι αυτές οι προεκτάσεις είναι εντός είτε κοινοχρήστων είτε διπλανών διαμερισμάτων.
    Η οδηγία είναι να βάζουμε στα φύλλα καταγραφής τα δεδομένα ανά αυθαιρεσία. Δεν μπορείς όμως να συνδυάσεις και κατηγορία 3 και διαφορετική διαμερισμάτωση, παρόλο η αυθαιρεσία
    είναι μία. Πόσο διασταλτική είναι η άποψη πως, ό,τι απόκλιση εμπίπτει στην Κατηγορία 3 δεν αποτελεί διαφορετική διαμερισμάτωση και άρα δεν χρειάζεται και συναινέσεις κτλ.;
     

  17. On 21/1/2022 at 9:09 ΜΜ, papathvas said:

    maps.gov.gr

    Το επίσημο εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας είναι ο τίτλος.

    Προσωπικά δεν ξέρω να χρησιμοποιώ καλά το maps και δεν μπορώ να δω την επιφάνεια από εκεί. Μπορώ να την δω όμως από το ktimatologio.gov. Εκεί πάντα ταυτίζεται με του τίτλου (τουλάχιστον όσες φορές το έχω τσεκάρει). Μου έχει τύχει όμως να ταυτίζεται άδεια-τίτλος-Ktimatologio.gov και το κτηματολογικό διάγραμμα να έχει απόκλιση 10%! Εκεί σηκώνω τα χέρια ψηλά.

  18. Και πως επαληθεύεις ότι συμπίπτουν στο Κτηματολόγιο; Πρέπει να παίρνεις το κτηματολογικό διάγραμμα; Που οι συντεταγμένες και οι επιφάνειες είναι στο περίπου;

  19. Τα έχουν κάνει σαν τα μούτρα τους. Για το Τοπογραφικό πραγματικά δεν αναφέρεται πουθενά καμία διευκρίνιση. Αν ήθελαν να γίνει νέο, θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν το ίδιο λεκτικό όπως και για τις κατόψεις (σύνταξη νέων κατόψεων αν η πραγματικότητα δεν ταυτίζεται με τα σχέδια των πράξεων κτλ.). 

  20. 5 ώρες πριν, janna said:

    Για την καταχώρηση του οικοπέδου χρησιμοποιούμε το τοπογραφικό της άδειας η πρέπει να γίνει νέο τοπογραφικό;Και αν υπάρχει διαφορά μεταξύ νέας μέτρησης, κτηματολόγιο και άδειας  τι γινεται;

    Δεν νομίζω ότι υπάρχει ξεκάθαρη οδηγία. Προσωπικά σε 1-2 ΗΤΚ που έχω κάνει, βάζω της άδειας (που τυγχάνει να συμπίπτει και με του τίτλου) και το γράφω στις παρατηρήσεις.

    • Thanks 1
  21. Συνάδελφοι καλησπέρα, ΄

    Σαν συνέχεια των όσων συζητήσατε παραπάνω, τι γίνεται αν ο παλαιός μηχανικός έχει σταματήσει να εργάζεται ως ελ. επαγγελματίας και έχει διαγραφεί και από το ΤΕΕ; Πως θα καταβληθεί αμοιβή επίβλεψης;

  22. 4 λεπτά πριν, loser said:

    Εάν  το  λέει  ο  νόμος  ότι  βεβαιώνεις  βάσει  άδειας  ή  συμβολαίου  οκ  τότε . Που  το  λέει  όμως ;;;  Να  μου  το  δείξεις ;;

    Πουθενά δεν το λέει. Ίσα-ίσα, αναφέρει ότι είμαστε υπεύθυνοι για την ορθότητα των εγγράφων που ανεβάζουμε. Συνεπώς, αν πρέπει να ανεβάσουμε και Στατικά-Η/Μ της άδειας κτλ όπως αναφέρεις πιο πάνω, θα πρέπει να κάνουμε έλεγχο και για αυτά, σωστά;

    Στην ουσία της άποψης σου δεν έχεις άδικο, ανάθεμα όμως και αν θα πρέπει να ελέγχουμε την ορθότητα ακόμα και των δημοσίων εγγράφων.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.