Jump to content

Jake

Members
 • Content Count

  5
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Ουδέτερη

About Jake

 • Rank
  Νέο Μέλος

Profile Information

 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Ηλ/γος Μηχ/κός & Μηχ/κός Υπ/στων
 1. Απ'οτι καταλαβαινω, οι επιλογες ειναι δυο: Α) η μηχανικος δινει βεβαιωση που λεει οτι το διαμερισμα ειναι ΟΚ χωρις να γινεται αναφορα στα μειωμενα τετραγωνικα. Δε θα γινει καμια τακτοποιηση, κτλπ και σε αυτη την περιπτωση η συμβολαιογραφος θα κανει συμβολαιο και θα αναφερει τα ιδια τετραγωνικα που αναφερονταν στο προηγούμενο συμβόλαιο. Ετσι ισως βεβαια υπαρχει προβλημα σε μελλοντικη πωληση αν εφαρμοστεί οπως ακούγεται η ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων, κτλπ Β) η μηχανικος κανει μια λοιπη παρατηρηση που αναφερει τα μειωμενα τεγραγωνικα, κτλπ. Και γινεται και τακτοποιηση. Αν απαιτηθει απο τη συμβολαιογραφο αλλαγη της συστασης τοτε η πωληση παγωνει. Αν η συμβολαιγραφος δε ζητησει αλλαγη συστασης, τοτε θα υπαρχει απλα καποια σημειωση στο συμβολαιο που θα αναφερει οτι τα τετραγωνικα της ΤΕ βγαινουν λιγοτερα κτλπ. Εκει βεβαια πρεπει να ξερουμε αν ενα τετοιο συμβολαιο θα ειναι αποδεκτο απο το υποθηκοφυλακειο της περιοχης. Γιατι το σωστο ειναι παντα τα τετραγωνικα να ταιριαζουν με τη συσταση. Ποια λυση ειναι προτιμοτερη?
 2. Οπότε Παύλο, αν το προβλημα δεν ειναι πολεοδομικης φύσης, τελικα χρειάζεται τακτοποιηση ή όχι; Αν δε γινει τακτοποιηση, θα υπαρχει προβλημα στο μελλον με τις ηλεκτρονικες ταυτοτξτες κτιρίων? Επιπλέον, μπερδεύτηκα λιγο με το παρακάτω: "Αυτό που συνήθως ζητάνε οι συμβ/φοι και φυσικά οι συνετοί μηχανικοί ποτέ δεν θα το γράψουν, είναι στην τεχνική ΄εκθεση να μην αναφέρεται η μικρότερη επιφάνεια του διαμερίσματος.". Τελικά, τι πρέπει να γίνει στην περιπτωση μας? Πρέπει να φαίνεται στην ΤΕ η μικρότερη επιφάνεια ή όχι? Αν φαίνεται στην ΤΕ μικρότερο, τοτε τι θα νεταβιβασει ο ΣΦ? Τα τετραγωνικα κατα τιτλο ή αυτα της ΤΕ?
 3. Η μηχανικός που έκανε τον έλεγχο είπε ότι εφόσον γίνει τακτοποίηση, είναι πολύ πιθανό η συμβολαιογράφος να ζητήσει να γίνει και αλλαγή της σύστασης. ΄Το συμβόλαιο καθώς και τα σχετικά διαγράμματα στάλθηκαν στη συμβολαιογράφο αλλά ακόμα δεν τα έχει μελετήσει για να πάρουμε επίσημη απάντηση. Την ενημερώσαμε βεβαια τηλεφωνικά για τους φόβους της μηχανικού και απλα απάντησε ότι όταν υπάρχουν αποκλίσεις που να συνδεονται με κοινόχρηστους χώρους υπάρχει όντως τέτοιο ενδεχόμενο και θα απαντήσει με σιγουριά όταν μελετήσει το φάκελο. Δεν αναφερθήκαμε καθόλου σε χρήματα. Απλά καταλάβαμε από τη συζήτηση ότι την προβλημάτισε ότι υπάρχει απόκλιση. Η αίσθηση μου είναι δηλαδή ότι θα θα προτιμούσε να υπάρχει μία βεβαίωση από μηχανικό που να λέει ότι όλα είναι ΟΚ γιατί σε άλλη περίπτωση μπερδεύεται το πράγμα. ΄Το θέμα είναι ότι περνούν οι μέρες, ο θείος φοβάται ότι θα χάσει το ακίνητο, και αναρωτιόμουν αν έχει συναντήσει κάποιος κάτι αντίστοιχο για να ξέρουμε τουλάχιστον πως το χειρίστηκε και αν οντως χρειάζεται αλλαγή στη σύσταση ή όχι. Γίνεται δηλαδή να γίνει νέο συμβόλαιο που να φαίνονται πλέον λιγότερα τετραγωνικά (74.2 αντί για 75) χωρίς να αλλάξει η σύσταση; (δεδομένου ότι λόγω της αλλαγής που έγινε κατα την κατασκευή, το περίγραμμα του ακινήτου σε ένα σημείο έχει μεταβληθεί); Υπάρχουν κάποια κριτήρια που καθορίζουν πότε αλλάζει η σύσταση και πότε όχι; Μπορεί ένας συμβολαιογράφος να ζητάει αλλαγή και κάποιος άλλος όχι;
 4. Αγαπητοί συνάδελφοι καλησπέρα και καλή χρονιά! Ο θείος μου επιθυμεί να προβεί στην αγορά ενός ισόγειου διαμερίσματος και υπάρχει το εξής πρόβλημα: - Τα τετραγωνικά του διαμερίσματος που φαίνονται στο υπάρχον συμβόλαιο είναι 75 ενώ στην πραγματικότητα είναι 74.2 - η απόκλιση είναι <2%. - Ο λόγος που δημιουργήθηκε αυτή η απόκλιση είναι επειδή ένα πολύ μικρό κομμάτι του διαμερίσματος πήγε τελικά υπέρ του κοινόχρηστου χώρου. Συγκεκριμένα, ο κατασκευαστής εκλεψε αυτό το χώρο από το διαμέρισμα και τον έκανε ένα φαρδύ σκαλοπάτι πριν ακριβώς ξεκινήσουν οι κανονικές σκάλες στο κλιμακοστάσιο). Σημείωση 1: Αυτή η αλλαγή που έγινε (και στο διαμέρισμα και στο κλιμακοστάσιο) δεν αποτυπώνεται ούτε στο πολεοδομικό σχέδιο αλλά ούτε και στη σύσταση. Σημείωση 2: Με βάση το πολεοδομικό σχέδιο αλλά και τη σύσταση, σε αυτό το κομμάτι που απωλέσθηκε απο το διαμέρισμα προβλεπόταν να βρίσκεται η πόρτα εισόδου του διαμερίσματός. Επειδή όμως χάθηκε αυτός ο χώρος, αλλά και επειδή πλέον δημιουργήθηκε υψομετρική διαφορά με τον κοινόχρηστο χώρο (λόγω της δημιουργίας του πλατύσκαλου), η πόρτα εισόδου ανοίχτηκε σε άλλο σημείο (στο ίδιο δωμάτιο). Η μηχανικός του θείου μου που έλεγξε το ακίνητο ισχυρίζεται ότι πρέπει να γίνει τακτοποίηση. Αν όμως γίνει τακτοποίηση, θα πρέπει να αλλάξει και η σύσταση;;;; Σε αυτό κανείς δεν έχει δώσει σαφή απάντηση. Εν τω μεταξύ, είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει αλλαγή στη σύσταση μιας και δύο ιδιοκτήτες ζουν Αμερική και δεν ασχολούνται με την πολυκατοικία ενώ κάποιοι άλλοι είναι ηλικιωμένοι, κλπ. Από την άλλη, η πωλήτρια του ακινήτου (ηλικιωμένη κυρία που δε γνώριζε για τη συγκεκριμένη απόκλιση) θεωρεί από την πλευρά της οτι το ακινητο δεν έχει καποιο ουσιαστικο πρόβλημα και ότι μπορεί να πάρει βεβαίωση από κάποιο μηχανικό ότι δεν υπάρχει αυθαιρεσία. Ούτως ει άλλως η τιμή στην οποία δίδεται το ακίνητο είναι καλή οπότε θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου να πωληθεί σε κάποιον άλλο υποψήφιο αγοραστή χωρίς να αλλάξει τίποτα στο συμβόλαιο σε σχέση με τετραγωνικά κτλπ. Παρακαλώ, τα φώτα σας!!!
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.