Μετάβαση στο περιεχόμενο

Alex92

Members
  • Περιεχόμενα

    5
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Φοιτητής
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Μηχανικός Περιβάλλοντος

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Alex92's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

1

Φήμη στην κοινότητα

  1. Καλημέρα, κάνω μια μελέτη αξιοποίησης του κενού κτιρίου μου σαν ξενοδοχείο. Για την επιλογή συστημάτων θέρμανσης-ψύξης- ΖΝΧ έχω σκεφτεί αντλίες θερμότητας ώστε να καλύψω θέρμανση και ψύξη. Έχω βρει αντλία θερμότητα που μπορεί να καλύψει ταυτόχρονα και ζεστό νερό όμως δεν ξέρω αν οικονομικά είναι βιώσιμη αυτή η λύση. Με ποιόν άλλο τρόπο θα μπορούσα να καλύψω τις ανάγκες για ΖΝΧ? Μπορώ να το καλύψω με λέβητα Φ.Α. ή είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσω ταχυ-θερμαντήρα? Γενικά έχω περιορισμένο χώρο και ιδιαιτερότητες στο κτίριο γιατί είναι διατηρητέο. Τι θα προτείνατε ως βέλτιστη λύση?
  2. Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια! Θα τα χρησιμοποιήσω αυτά που μου είπατε.
  3. hkamp Καλημέρα, Σχετικά με τους πίνακες 2 που μου προτείνατε, τους έχω χρησιμοποιήσει στις αντίστοιχες καρτέλες. Συγκεκριμένα χρησιμοποίησα: πίνακα 2.3 στην καρτέλα μηχανικού αερισμού πίνακες 2.4 και 2.4α στην καρτέλα φωτισμού πίνακας 2.5 στην καρτέλα ΖΝΧ Όμως πώς μπορώ να υπολογίσω είτε προσεγγιστικά είτε αναλυτικά το θερμικό φορτίο; Να υπολογίσω την ισχύ ενός λέβητα ή μιας αντλίας θερμότητας για παράδειγμα χωρίς να έχω μηχανολογικά σχέδια του κτιρίου; Και άρα μετά να ψάξω για το λέβητα αυτής της ισχύος και να βρω τα τεχνικά φυλλάδια ώστε να συμπληρώσω τα υπόλοιπα στοιχεία που ζητάει το πρόγραμμα (βαθμοί απόδοσης). Όσον αφορά τον ηλιακό χώρο είχα κι εγώ ενδοιασμούς αν όντως θεωρείται ηλιακός χώρος και πιστεύω ότι είναι καλύτερα να το θεωρήσω μη θερμαινόμενο χώρο όπως μου προτείνατε. Ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκρισή σας.
  4. Ευχαριστώ πολύ! Θα τα κοιτάξω και θα επανέλθω με τυχόν απορίες.
  5. Συνάδελφοι καλησπέρα χρειάζομαι τη βοήθειά σας! Χρησιμοποιώ το ΤΕΕΚΕΝΑΚ στη διπλωματική του μεταπτυχιακού μου χωρίς όμως να είμαι ενεργειακός επιθεωρητής και έχω κάποιες απορίες. Το κτίριο που μου έχει ανατεθεί έιναι εγκατελειμένο (δεν έχει συστήματα θέρμανσης-ψύξης-εξαερισμού, ΖΝΧ και φωτισμού) και μελετάω την αξιοποίησή του ως ξενοδοχείο. Αρχικά, το κτίριο δεν είχε σχέδια αρχιτεκτονικά και μηχανολογικά. Τα αρχιτεκτονικά τα έκανα μετά από επιτόπια αποτύπωση του κτιρίου. Οι απορίες που έχω σχετικά με το ΚΕΝΑΚ είναι οι εξής: Δηλώνω στην καρτέλα τους μη θερμαινόμενους χώρους. Για αδιαφανή στοιχεία που χωρίζουν έναν θερμαινόμενο από έναν μη θερμαινόμενο, όταν πάω στην καρτέλα του μη θερμαινόμενου αυτά τα δηλώνω ή θεωρούνται κέρδη για το χώρο και δεν τα υπολογίζω; Και αν τα δηλώνω με τι Uvalue; Τις τιμές των Uvalue του κτηρίου μου τις παίρνω από τους πίνακες 3.5α και 3.5β για το κτίριό μου. Οι τιμές αυτές όμως δεν αφορούν θερμαινόμενους χώρους σε επαφή είτε με αέρα είτε με μη θερμαινόμενο χώρο; Άρα η τιμή Uvalue σε έναν τοίχο και ένα παράθυρο που βρίσκεται μεταξύ μη θερμαινόμενου και αέρα ποιά είναι; Στο κτίριο έχω ηλιακό χώρο (4 τοίχοι σε επαφή με κτίρια και γυάλινη οροφή). Στα αδιαφανή στοιχεία δηλώνω τους τοίχους που είναι σε επαφή με τα κτίρια-θερμαινόμενοι χώροι; Και πάλι αν ναι ποιά είναι αυτά τα U για ηλικό χώρο σε επαφή με αέρα και με θερμαινόμενο χώρο; Είναι σωστό να μη δηλώσω καθόλου τον ηλιακό χώρο, θεωρώντας το ως δυσμενέστερη περίπτωση; Το κτίριό μου στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει κανένα σύστημα θέρμανσης-ψύξης-ΖΝΧ-φωτισμού. Οπότε το 1ο σενάριό μου είναι η εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων. Για να τα διαστασιολογήσω απ’ τη στιγμή που δεν έχω κανένα δεδομένο μπορώ να χρησιμοποιήσω τα πρότυπα ΕΛΟΤ του πίνακα 1.1; Ή απαιτείται ηλεκτρομηχανολογική μελέτη; Ή υπάρχουν κάποιες προσεγγιστικές τιμές που μπορώ να χρησιμοποιήσω; Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.